"Spalatoria ruseasca": Alte miliarde disparute din Rusia prin instantele judecatoresti din R. Moldova

Marti, 24 Mai 2016, ora 21:38
6900 citiri
"Spalatoria ruseasca": Alte miliarde disparute din Rusia prin instantele judecatoresti din R. Moldova
Foto: Arhiva Hepta.ro

"Spalatoria ruseasca" si-a vazut neabatuta de treaba si in 2015, chiar daca autoritatile de la Chisinau au dat asigurari ca aceasta mega-afacere cu tranzactii frauduloase a fost oprita.

Schemele de spalare de bani proveniti din Rusia au continuat sa functioneze in Republica Moldova si anul trecut, sustine seful Departamentului de securitate economica si combatere a coruptiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Federatiei Ruse, Andrei Kurnosenko, informeaza Info Prut.

"Au fost descoperite 23 de astfel de infractiuni, prin care au fost extrase de pe teritoriul Rusiei circa 10,6 miliarde de dolari, prin intermediul instantelor judecatoresti moldovenesti si al unor companii off-shore", a precizat Kurnosenko, potrivit agentiei TASS.

In toamna lui 2015, Ministerul de Interne din Rusia a facut publica lista bancilor care au participat la schema de spalare de bani prin sistemul bancar si judecatoresc din Republica Moldova, dupa modelul "jaful secolului".

Este vorba de 19 institutii bancare, dintre care doar jumatate sunt active.

In schema devalizarilor apare si Mosolbank. Banca este a 27-a institutie financiara ca marime din Rusia, cu active de 319 miliarde de ruble. Conform sursei citate, de Mosolbank se ocupa SMP Bank, controlata de fratii Rotenberg, apropiati de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Peste 76 de miliarde de ruble au disparut din conturile acestei entitati bancare.

La inceputul lunii noiembrie 2015, autoritatile de la Kremlin demarasera o ancheta despre aceasta enorma masina de spalat bani, dupa arestarea, la Rostov pe Don, a unui om de afaceri rus, Alexandr Grigoriev, in varsta de 44 de ani, suspectat ca ar fi sifonat din Rusia 46 de miliarde de dolari, folosind pioni bancari atat din tarile baltice, cat si din Republica Moldova, pentru a putea scoate suma pe parcursul mai multor ani.

Circa 500 de persoane si peste 60 de banci sunt implicate in acest mega-scandal, unele dintre unitatile bancare fiind in realitate paravane fiscale pentru companii off-shore.

Panama Papers: Un fost premier si alti 21 de moldoveni, pe lista cu averi ascunse

Cand creditorii au descoperit ca nu isi pot recupera banii, au apelat la instanta de judecata din Republica Moldova. Autoritatile judecatoresti au inceput cautarea datoriilor si au descoperit ca, in perioada 2010-2013, numai pe baza deciziilor instantelor judecatoresti din Republica Moldova, companiile-rezidente din Rusia au fost delapidate de 18,5 miliarde de dolari, schema frauduloasa in care ar fi implicata si Moldindconbank.

Moldindconbank este si "vedeta" unei anchete RISE Project publicata in 2014 - "'Spalatoria ruseasca': Moscova - Riga via Chisinau". De data aceasta, banca "pompa" bani din Republica Moldova pentru raiderii din Rusia.

"Cea mai mare operatiune de spalare de bani din Europa de Est l-a implicat pe un var de-al lui Vladimir Putin, ofiteri FSB, firme rusesti, companii off-shore, banci din Rusia, Letonia si Moldova, judecatori moldoveni, agenti proxy si figuri importante ale lumii interlope", scriau jurnalistii de la RISE Moldova.

Din investigatia jurnalistilor a reiesit ca cele 19 banci rusesti s-au folosit de datorii false pentru a putea transfera banii de la Moldindconbank din Republica Moldova catre Trasta Kommercbanka din Letonia.

"Pentru fiecare caz, banii au fost transferati din Rusia catre banca Moldindconbank - o institutie financiara conectata la unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din tara. In cele din urma, banii au fost transferati pe contul companiei 'creditor', care s-a aflat mereu la banca letona Trasta Komercbanka", se mai arata in investigatie.

Citeste mai multe pe Info Prut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#spalare bani Rusia Moldova, #jaful secolului Moldova , #Rusia