Compararea Olimpiadei de la Soci cu Olimpiada lui Hitler din 1936 infurie aliatii lui Putin

Joi, 13 Februarie 2014, ora 19:36
5116 citiri
Compararea Olimpiadei de la Soci cu Olimpiada lui Hitler din 1936 infurie aliatii lui Putin

Aliatii presedintelui Vladimir Putin cer unui scriitor de satira politica sa isi prezinte public scuzele.

Acesta a facut o comparatie intre Jocurile de Iarna de la Soci si Jocurile Olimpice organizate de Adolf Hitler in 1936, prin care acesta si-a consolidat puterea si a oferit lumii o imagine idilica a Germaniei naziste.

Paralela facuta de Viktor Senderovici a maniat partidul de guvernamant Rusia Unita, care vede in asta o jignire la adresa celor care au luptat cu Germania nazista si o incercare de a destabiliza Rusia in timpul Olimpiadei, cu organizarea careia Putin si-a sporit reputatia politica, scrie Reuters.

In ultimele luni, Putin a fost tinta criticilor Occidentului privind intoleranta si masurile autoritariste luate in pregatirea Jocurilor Olimpice, printre care si interzicerea "propagandei gay" printre minori.

Olimpiada de la Berlin din 1936 a avut loc pe fondul unei masuri si mai sinistre luate de nazisti, dar asemanatoare. Lagarele de concentrare erau pline deja de homosexuali, evrei, comunisti, rromi si alte grupuri vanate si demonizate de nazisti.

Referindu-se la tanara patinatoare rusoaica Iulia Lipnitkaia, care a castigat o medalie de aur la Soci, Senderovici a scris pe blogul sau luni: "Imi place acea fata pe patine foarte mult. Foarte mult. Dar daca ati sti cat de multi berlinezi il placeau in vara lui 1936 pe campionul de cross Hans Woelke, un tanar zambitor si frumos care simboliza tineretea noii Germanii!".

Printre consecintele acestei nebunii sportive organizate de Germania nazista, au fost asediul Leningradului, lagarul de la Dachau si bombardarea orasului britanic Coventry, crede Senderovici.

"Nu era vina lui Hans, desigur, dar s-a dovedit ca a pus umarul la ce s-a intamplat", spune Senderovici, aratand ca triumful Lipnitkai nu trebuie sa il legitimeze pe Putin.

"Societatea nu iarta jignirile aduse veteranilor"

Conducatorul factiunii Rusiei Unite din Duma de Stat, Vladimir Vasiliev, a cerut prezentarea de scuze in cursul unei interventii in Parlamentul rus, marti. "Societatea nu iarta jignirile aduse veteranilor si celor care nu se mai pot apara", a spus el, referindu-se la cei 27 de milioane de cetateni sovietici care si-au pierdut viata in cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a refuzat sa comenteze. Presedintele rus a spus si el la inceputul saptamanii ca aceste critici venite din strainatate la adresa Olimpiadei de la Soci poarta ecouri din retorica Razboiului Rece.

Multi rusi vad victoria in cel de-Al Doilea Razboi Mondial ca momentul cel mai plin de glorie al tarii lor in secolul 20 si orice comparatie cu Germania nazista declanseaza cu siguranta furie.

Nici Senderovici si nici televiziunea Ecoul Moscovei, unde isi tine emisiunea comicul, nu si-au cerut scuze pentru postarea acestuia. "Domnul Vasiliev e cel care ar trebui sa isi ceara scuze pentru badaranie si calomnie. Am spus exact ceea ce voiam sa spun, iar 200.000 de oameni au citit si au inteles", a spus Senderovici.

Televiziunea Ecoul Moscovei este critica la adresa lui Putin, chiar daca e detinuta de Gazprom.

Citeste si:
Cîțu, despre impozitul progresiv: ”Liviu Dragnea a încercat doi ani să schimbe cota unică, este aceeaşi meteahnă”
Cîțu, despre impozitul progresiv: ”Liviu Dragnea a încercat doi ani să schimbe cota unică, este aceeaşi meteahnă”
Fostul președinte PNL, Florin Cîţu a declarat, luni, despre dorinţa PSD de a se introduce o cotă progresivă, că Liviu Dragnea a încercat doi ani de zile să schimbe cota unică, şi ceea ce...
Fenechiu susține că PNL nu e dispus să renunțe la cota unică de impozitare: ”A adus mult progres în România”
Fenechiu susține că PNL nu e dispus să renunțe la cota unică de impozitare: ”A adus mult progres în România”
Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, afirmă că PNL nu este dispus să renunţe la cota unică de impozitare şi consideră că partidul este pus în dificultate de faptul că PSD a adus...