Cresterea si descresterea Uniunii Sovietice

de Petrisor Peiu , analist
Sambata, 04 Noiembrie 2017, ora 07:34

   

Cresterea si descresterea Uniunii Sovietice
Petrisor Peiu
In noaptea de 24/25 octombrie (calendarul iulian), adica pe 6/7 noiembrie 1917 (calendarul gregorian), acum exact 100 de ani, o lovitura de stat avea sa aduca pe harta geopolitica a lumii primul stat comunist din istorie.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

A fost un moment care a determinat, pentru multe zeci de ani, paradigma istoriei mondiale, confruntarea intre doua sisteme. Lovitura de stat, numita in rusa oficiala Velikaya Oktyabr'skaya sotsialisticeskaya revolyutsiya (marea revolutie socialista din octombrie), a constat in ocuparea, de catre bolsevici inarmati si coordonati de catre Vladimir Ilici Ulianov (nume de cod revolutionar, Lenin), a tuturor cladirilor guvernamentale din Petrograd (actualul Petersburg, pe atunci capitala de 200 de ani a statului rus), culminand cu ocuparea (25 octombire/7 noiembrie) a Palatului de Iarna, sediul guvernului legitim Kerensky si fosta resedinta a tarilor rusi.

Doua saptamani mai tarziu, pe 12 noiembrie 2017, au loc alegerile (de mult programate) pentru Adunarea Constituanta, alegeri castigate de catre Partidul Socialist Revolutionar (370 mandate din totalul de 715), urmat, la mare distanta de bolsevici cu doar 175 de mandate. Noul parlament rus a fost convocat pentru 5 ianuarie 2017, dar a fost dizolvat a doua zi de catre bolsevici (aflati intr-o coalitie cu aripa de stanga a socialistilor majoritari), incepand un lung razboi civil timp de 5 ani, care a condus la victoria lui Lenin si la infiintarea primului stat comunist din istorie, Rusia Sovietica.

Lovitura de stat bolsevica il aducea pe Lenin la putere dupa ce in februarie acelasi an, o revolutie liberal-socialista pusese capat istoriei de 200 de ani a Imperiului Tarist si condusese la abdicarea lui Nikolai al II-lea, ultimul din dinastia Romanov.

Imperiul Tarist era cea mai intinsa tara de pe glob, avand o populatie imensa pentru acele vremuri, de 170 milioane locuitori (1914). Era a treia cea mai populata tara de pe glob, dupa Imperiul britanic si China, dar intrecea cu mult SUA, Franta si Germania, aflate toate sub 100 milioane de locuitori (99 milioane, 40 milioane, respectiv 70 milioane locuitori).In lucrarea economistului scotian Agnuss Maddison, Contours of the World Economy I-2030AD, Oxford University Press, 2007 se arata faptul ca, in 1913, Imperiul Rus era a patra economie globala ca marime cu un PIB (PPP) de 232 miliarde (dolari 1990), aproape cat cel al Germaniei (237 miliarde dolari 1990) si aproape jumatatea celui american (517 miliarde dolari). Atunci, Imperiul tarist era o economie aproape dubla decat Franta (145 miliarde), tripla fata de Japonia (71 miliarde dolari) si cu putin mai mare decat Marea Britanie (fara imperiu) - 224 miliarde dolari.

In 1917, PIB-ul imperiului scazuse deja cu peste o treime, ajungand la doar 150 miliarde dolari 1990, jumatate din fabrici se inchisesera, rubla se devalorizase cu peste 50%, salariul real se prabusise; economia rusa era un dezastru absolut, iar cea mai mare armata din lume (12 milioane de militari) pierduse deja peste 2 milioane de oameni, adica peste o sesime din efectivele initiale!

Ce a promis revolutia bolsevica? Trei lucruri: pace, dezvoltare economica si eliberarea popoarelor oprimate.

Primele masuri luate de catre guvernul lui Lenin au fost semnarea tratatelor de pace cu Puterile Centrale (Tratatul de la Brest-Litovsk, martie 1918, cu trupele germane aflate la doar 137 kilometri de capitala) si impartirea pamantului catre tarani.

A adus comunismul sovietic eliberarea popoarelor?In Imperiul tarist erau tinute prizoniere 15 natiuni diferite, cele mai mari fiind Ucraina, Polonia (bazinul Vistulei), Belarus, tarile baltice; Basarabia ocupata avea o populatie de 2 milioane de locuitori. Imediat dupa razboi, prin pacea de la Versailles, au fost create noi state independente de catre natiunile din fostul imperiu tarist: cele trei state baltice, Finlanda si Polonia. Basarabia eliberata s-a unit cu Romania tot atunci. In ianuarie 1918, la Kiev s-a proclamat si o Ucraina independenta dar care nu a durat mult, teritoriul ei fiind impartit apoi intre URSS, Polonia si Cehoslovacia.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, URSS a reocupat tarile baltice, a redesenat harta Poloniei, a preluat tot teritoriul ucrainean actual, a reocupat Basarabia, a ocupat Bucovina de Nord (ba chiar a ocupat un teritoriu romanesc suplimentar), devenind un oprimator salbatic al tuturor natiunilor ne-slave ocupate. De exemplu, balticilor si romanilor basarabeni li s-a impus un alfabet strain (cel chirilic) si o limba care nu fusese niciodata a lor.

URSS a comis crime de masa impotriva popoarelor ocupate: 200.000 de tatari au fost deportati din Crimeea in 1944 (au pierit cam un sfert pe drum), peste 300.000 de estonieni au fost ucisi sau deportati, zeci de mii de letoni au avut aceeasi soarta, peste 20.000 de lituanieni au murit in timpul deportarilor din Siberia, o treime din cei 320.000 de prizonieri polonezi din 1939 au fost ucisi, 50 000 de calmaci au murit in timpul deportarilor din 1943, 270.000 de civili germani din Prusia Orientala au fost ucisi de sovietici in 1945, 2.000.000 de nemtoaice au fost violate de ostasii Armatei Rosii, cateva milioane de ucraineni au murit in iarna 1932/1933 ca urmare a unei foamete "induse" de catre guvernul de la Moscova si, in fine, numai in 1940/1941, peste 86.000 de romani au fost ucisi, deportati, inchisi in teritoriile ocupate; alti 216.000 de romani au murit in timpul marii foamete din 1947 si inca 100.000 au fost deportati in Siberia dupa 1944 (conform raportului Tismaneanu).

Toate aceste cifre indica o represiune masiva, programatica si infioratoare pe care statul sovietic a executat-o impotriva nationalitatilor din URSS. Dupa 1944, URSS a ocupat sase state europene, ocupatie care a durat pana in 1990 pentru cinci dintre ele (din Romania s-a retras in 1958), impunandu-le guverne marioneta, fidele puterii centrale sovietice.

A adus comunismul sovietic pace?Ei bine, imediat dupa lovitura de stat din 1917, statul comunist a trait cinci ani de razboi civil; in 1939, URSS a declansat o agresiune armata impotriva Poloniei, in 1940 a ocupat statele baltice si o sesime din Romania, a inceput un razboi impotriva Finlandei, totul ca urmare a pactului Ribentropp-Molotov, adica premeditat. In perioada interbelica, URSS a participat activ la razboiul civil din Spania, de partea taberei comuniste. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, URSS a executat lovituri de inabusire a revoltelor anti-comuniste in Ungaria (1956) si Cehoslovacia (1968), a sprijinit si declansat doua agresiuni armate ale Vietnamului impotriva Chinei, a sprijinit si declansat "revolutii " si razboaie sau gherille de lunga durata peste tot in lume, din America Latina (Nicaragua, Columbia, Bolivia, de exemplu) pana in Asia extrema (Cambodgia, de exemplu) si Africa (Angola, Mozambic, etc).

In decembrie 1979, a declansat un razboi de 10 ani in Afganistan, care a grabit sfarsitul statului sovietic. Timp de 45 de ani, URSS a intretinut un climat global de confruntare cu tabara vestica, numit "razboiul rece", context pentru nenumarate razboaie "calde", in care au murit milioane de oameni.

A adus comunismul sovietic dezvoltare economica?Ei bine, daca inainte de 1917, Imperiul Tarist era a patra putere economica a lumii, in anul 1969, Uniunea Sovietica si-a atins maximul: reprezenta 14,31% din economia globala; in acel an, Statele Unite aveau o economie dubla fata de cea sovietica, reprezentand cam 28% din PIB-ul agregat al intregii lumi, adica sovieticii aveau un raport mai favorabil decat in 1913! Ce a urmat a fost o prabusire catastrofala: URSS a atins minimul in anul disparitiei sale, in 1991, ajungand sa reprezinte doar 3,58% din economia globala. In vremea aceasta, superputerea rivala (SUA) ramanea constant primul motor economic al lumii, cu o pondere de peste un sfert din economia globala. Japonia, care reprezenta mai putin de o treime din economia imperiului la 1913, depasise de mult Uniunea Sovietica...

Detinand peste un sfert din resursele globale, cu o forta de munca colosala (peste 150 milioane de oameni), URSS a devenit o economie inapoiata, mult intarziata fata de rivalele vestice: in 1991, la disparitie, nu se afla printre primele 40 de state din lume ca performanta economica (PIB/capita, metodologie PPP), agricultura contribuia, inca, in 1990 cu o cincime din PIB-ul total, la egalitate cu industria, datoria publica era deja de peste 66 miliarde USD, iar rezervele valutare si de aur nu depaseau 5 miliarde USD. Populatia sovietica (286 milioane in 1990) crescuse intr-un ritm mult mai lent decat cea americana (258 milioane in 1990), care ar fi intrecut URSS la acest capitol pana in anul 2000.

Decalajul de dezvoltare fata de lumea occidentala se poate usor observa in graficul de mai jos (sursa: Maddison, Angus, 2006, The world economy, Paris, France: Development Centre of the Organisation for Economic Co-operation and Development, pp. 400-600).La 100 de ani dupa lovitura de stat a lui Lenin, se poate lesne concluziona ca statul comunist a adus inapoiere economica, teroare pentru natiunile incorporate, razboaie si agresiuni pentru toti vecinii si mai apoi pentru intreaga lume. De la defunctul comunism sovietic, omenirea a mostenit grave probleme nationale (Crimeea ocupata, conflictul din Donbass, Basarabia rupta de Romania, sudul Basarabiei lipit artificial Ucrainei, granite schimbate peste tot in Estul Europei, ciuntirea Germaniei, conflict intre Armenia si Azerbaijean, secesionism in Georgia etc.). Europa a mostenit subdezvoltare in estul continentului, America a mostenit fantoma comunismului in Cuba, iar lumea s-a ales cu o putere nucleara agresiva la Pyongyang.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9344 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
profesoru
rank 3
E foarte bine că d. Peiu prezintă victimele comunismului (obs. - la
Estonia e gresit 300.000, au fost de fapt 30.000, si nu apar cecenii si ingusii). Dar uită să prezinte si victimele rusesti. De fapt rusii au fost, după chinezi, poporul cel mai greu lovit de comunism: foamete, Gulag, executii, etc. Doar foametea din regiunea Volgăi a provocat 5 milioane de morti. Această omisiune duce la impresia că rusii sunt de vină pentru comunism, in timp ce altii au fost victime. E fals. De vină pentru comunism sunt comunistii, si toate popoarele care au trăit sub comunism au fost victime. Inclusiv rusii.
Mr.Smith
rank 5
imperiului tarist sau comunist
in china comunismul a decimat triplu cat in ursss ... si uite unde au ajuns !!! peste 5 ani va conduce lumea {economic vorbind} si la propiu si figurat ... demokratia nu merge cand ai sute de milioane populatie sau miliarde ... 😃 recomand filmul Il treno di Lenin (1988) http://www.imdb.com/title/tt0174862/ si sa vedeti ce bine a facut germania ,austria si evrei din cele doua tari imperiului tarist.. mai tarziu si tarilor din est ! evrei au fost primii comunisti adusi pe tancuri in romania ,ei au "implinit" epoca stalinista in romania pana 1953 si mai tarziu condamnarea in 68 a stalinismului de nea nicu... asta e efectul iar cauza... o stie toata lumea!
KPK1
rank 5
Trenul.
Trenul (german) si "finanta" (N.Y. si germana - Warburg &Co,dar practic "finanta" nu era nici americana si nici germana)au fost cele care au adus pe bolsevici la putere.
Dupa Sarajevo,Kaiserul i-a indemnat pe austrieci sa inceapa razboiul cu Serbia,stiind ca Rusia va interveni.Kaiserul:-"Daca Rusia intervine,eu am ceva de platit varului Nicolae".Nemtii si-au dat seama ca Rusia poate fi invinsa numai daca se destabilizeaza intern.Singura alternativa era lenin,deoarece Kerenski voia sa continue razboiul.
Din primul "comisariat al poporului" (106 membri)numai 4(patru)erau rusi.
Istorie pe care "corectzii" nu vor s-o stie "gloata".
imbacsitul
rank 5
Nu mi se pare ca a scazut destul puterea Rusiei ca sa am motive de
sperante!
hello
rank 5
Articolul prezinta cu date precise dezastrul adus omenirii de
comunismul rusesc !
online
rank 5
URSS a implinit partea ei din 'dezvoltarea Fibonacci' !
Dezvoltarea e cicilica. Fiecare ciclu incepe cu un termen Fibonacci si se termina atunci cind se manifesta urmatorul termen Fibonacci. Finalul unui ciclu poarta cu sine plafonarea, inceputul unuia aduce 'noi temelii'. Fara ca 'noile temelii' sa se manifeste, dezvoltarea maximala, adica o dezvoltarea de tip Fibonacci, nu se poate manifesta, pur si simplu n-are pe ce sa se sprijine.

Abia in '44', ciclul trecut, s-a finalizat darimarea ( nu doar la propriu ) 'vechilor temelii', dupa care s-au manifestat 'noile temelii'. Abia ele, 'noile temelii', au permis dezvoltarea fulminanta care a urmat !

In ciclul asta va fi tot asa. 'Vechile temelii' vor fi darimate, dupa care, construind 'noi temelii', se va manifesta o dezvoltare fulminanta, mai exact o dezvoltare de tip F.
Ce urmeaza? Ce se vede in grafic in dreptul lui '45'!, ca acolo asta s-a intimplat!, s-au darimat ( practic s-a finalizat procesul) , brutal, 'vechile temelii', fapt care a permis, ulterior, manifestarea 'noilor temelii'.

Nici macar nu poti sa indraznesti sa speri ca poti trece la un 'nou nivel' de dezvoltare ( de tip Fibonacci ), fara sa ridici, mai intii!, 'noi temelii'! Arbitrul este insasi 'Rinduiala in Creatie'!

In 1917 'lumea mare' arata intr-un fel, incompatibil cu dezvoltarea maximala. Abia felul in care arata 'lumea mare' in 1945 a devenit compatibil cu dezvoltarea maximala ( de tip F ).
'Civilizatia' este o constructie artificiala, nu naturala, prin urmare nu poti sa-i ceri Pace, ca n-are de unde sa-ti dea!, ea are nevoie de 'stari de echilibru'.Oamenii numesc aceste 'stari de echilibru', pace, dar in realitate Pacea doar dezvoltarea naturala o poate aduce!

Astfel, Civilizatia cauta, chiar acum, o stare de echilibru, nu Pacea!, asa ca, ce urmeaza este doar o stare de echilibru. Cum arata ea la fata, nu-i pasa nimanui!( cu toate ca esti tentat sa zici ca-i pasa cuiva!). Prin urmare, povestea URSS spusa in articol NU este o eroare, asa cum s-ar putea crede, poate, ci o stare de echilibru care a permis dezvoltarea maximala in ciclul trecut ! DOAR CU UN ASTFEL DE URSS se putea obtine dezvoltarea maximala !( pentru ca dezvoltarea maximala NU o tara, o parte a Intregului, trebuie s-o obtina, ci INTREGUl, adica Civilizatia, in ansamblul ei ! )

Simplul fapt ca vremurile pe care le traim apartin ciclului curent, arata ca in ciclul trecut, in secolul trecut, Civilizatia a reusit sa se dezvolte maximal !

Aceasta e 'povestea trista' a fiecarei Civilizatii care s-a manifestat in Istorie! E obligata sa se dezvolte pe masura dezvoltarii Naturii ! Adica MAXIMAL, corelat cu sirul Fibonacci ! De ce e trista povestea? Pai cum de ce?! toate Civilizatiile de pina azi au facut implozie! Au ajuns in stadiul in care, nereusind sa se dezvolte maximal, s-au autoconsumat pina la disparitie !

Daca Civilizatia 'de fata' nu va reusi sa se dezvolte maximal, va disparea! Cimitirul e plin cu Civilizatii disparute astfel!
online
rank 5
'omenirea' e una, 'civilizatia' e altceva !
Cu toate ca omenirea cauta Pacea, Civilizatia , in cadrul careia omenirea se manifesta, cauta cu totul altceva, cauta sa implineasca Dezvoltare Maximala in afara Naturii !

In mod natural, omenirii ii prieste Pacea!
in mod natural, Civilizatiei ii prieste 'starea de echilibru'.
Civilizatia isi poate perpetua manifestarea DOAR DACA reuseste sa se dezvolte maximal, corelat cu Sirul F.

Singura dezvoltare acceptata in univers este Dezvoltarea Maximala. Cita vreme Promisiunea unei Dezvoltari Maximale e probabila, procesul aferent va fi acceptat. Cind NU, atunci procesul va fi intrerupt !

Civilizatia curenta isi doreste o perpetua dezvoltare ! Pare a fi o dorinta de bun simt. Doar pare! Pina acum, istoricul lumii asteia NU contine nici macar O Civilizatie care a reusit sa-si perpetueze manifestarea ! La un moment dat al dezvoltarii, a devenit extrem de grea, dupa care imposibila, Dezvoltarea Maximala ! Ce-a urmat ? Civilizatia s-a autoconsumat pina la disparitie !

Totusi s-a mai intimplat si inca ceva, extrem de important ! O Civilizatie disparuta a oferit Cunoastere pentru a construi o alta Civilizatie, mai performanta ! As puteaspune ca fiecare urmatoare Civilizatie a fost mai performanta decit anterioara de 1.6 ori ! Uite asa, am ajuns , astazi, la Civilizatia curenta, la asta in care omenirea se manifesta pe vremurile astea. Proiectul acestei Civilizatii poarta cu sine un Potential extrem de subtil: putinta de-asi genera singura Harta Viitorului ! Adica un Proiect capabil sa Finalizeze Constructia care se cheama Civilizatie !

Unde ajungi urmind acest Proiect ? Cum unde?! Acolo unde si Turnul Babel si-a propus sa ajunga ! ( e mai probabil ca 'turnul babel' sa fi fost o stiinta decit orice altceva !)

Practic, cu o astfel de Harta pe masa, prin urmare cu un astfel de Proiect pe masa, se implineste Promisiunea atingerii Infinitului : Daca Timpul s-ar manifesta la infinit, Civilizatia s-ar dezvolta astfel incit 'ZERO' adica 'cel din care toate se nasc', sa fie, la limita, tot una cu 'INFINIT', adica 'cel in care se aduna, primind un nume' toate cele care s-ar putea naste vreodata ' !

Mai simplu, la limita, ZERO=INFINIT!

Referinta absoluta a Civilizatiei este tot Unicul Foton care se manifesta in Univers! Dar, pe cind omenirea sta sub 'unda' Unicului Foton, implinindu-l, astfel, pe ZERO, Civilizatia sta sub 'corpusculul' Unicului Foton, dorinta ei fiind sa-l implineasca pe INFINIT !

Civilizatia actuala este mai speciala decit toate de pina acum. Ea poarta cu sine, Cunoasterea fiind temelia, Promisiunea implinirii unei Harti a Viitorului !

Astfel, Dinamica Civilizatiei se suprapune peste dinamicile Granitei Universului!
granita Universului are 'doua fete', ZERO si INFINIT :
suprimind exprimarea Timpului, umpli tot Spatiul
suprimind exprimarea Spatiului, umpli tot Timpul!
Definitiile Spatiului si Timpului nu pot fi suprimate, pentru ca Definitia Spatiului o poarta inima Timpului si invers!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor