Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Culisele afacerii de spionaj in care un agent CIA a fost expulzat din Rusia

Joi, 16 Mai 2013, ora 23:36
5367 citiri
Culisele afacerii de spionaj in care un agent CIA a fost expulzat din Rusia
Foto: ruvr.ru

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a dezvaluit joi cum a reusit sa-l deconspire pe agentul CIA care opera la Moscova. Americanul era monitorizat inca de la sosirea in Rusia, fiind capturat de un ofiter al FSB pe care a incercat sa-l recruteze.

"Omul s-a comportat ca un ofiter demn de functia sa, retinandu-l pe cel care incerca sa-l recruteze si apoi inmanandu-l ofiterilor de contra-informatii. El va continua sa-si faca datoria, nu exista nicio amenintare la adresa carierei sale", a declarat un reprezentant al FSB, citat de RIA Novosti.

Scandal diplomatic: Un agent secret al CIA, arestat in Moscova

Miercuri, Rusia a inmanat un protest oficial ambasadorului american in legatura cu Ryan Cristopher Fogle, agnetul CIA ce lucra sub acoperire in ambasada SUA.

Marti, FSB a anuntat ca un diplomat american ce ocupa functia de secretar 3 in departamentul politic al ambasadei a fost retinut in noaptea de 13 mai in timp ce incerca sa recruteze un ofiter al serviciilor speciale ruse. Ulterior, diplomatul a fost declarat persona non grata, el urmand sa paraseasca Rusia in urmatoarele zile.

O sursa oficiala a declarat pentru RIA Novosti ca Rusia si Statele Unite "vor incerca sa evite escaladarea tensiunilor in cazul lui Ryan Fogle, concentrandu-se in schimb pe aspectele pozitive ale relatiilor dintre acestea".

Diplomatul american acuzat in Rusia ca ar fi spion, expulzat

Un barbat care s-a prezentat ca ofiter in cadrul FSB a relatat la televiziunea rusa ca CIA incearca de mult timp sa se infiltreze serviciile de securitate de la Moscova.

"In ultimii doi ani am observat incercari insistente ale CIA de a recruta angajati al fortelor de securitate ale Rusiei. I-am rugat pe colegii americani sa inceteze cu astfel de practici deranjante fata de cetatenii rusi. Solicitarile noastre au fost ignorate", a spus ofiterul FSB, a carui fata era blurata, iar vocea distorsionata, pentru a nu fi recunoscut.

El a dezvaluit ca FSB stia ca Fogle lucreaza pentru CIA inca de cand a ajuns la Moscova, in ianuarie 2011, fiind de atunci atent monitorizat.

Anbasada SUA a refuzat sa comenteze deocamdata cazul Fogle. Departamentul de Stat a admis scurt ca un reprezentant al ambasadei a fost retinut si apoi eliberat de autoritatile ruse.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#agent CIA Moscova, #agent CIA prins Rusia, #agent CIA ambasada SUA , #Rusia