Cum l-ar ajuta sanctiunile pe Putin sa transforme Rusia in Uniunea Sovietica

Duminica, 27 Iulie 2014, ora 15:11
4964 citiri
Cum l-ar ajuta sanctiunile pe Putin sa transforme Rusia in Uniunea Sovietica
Foto: The Week

Doborarea avionului Malaysia Airlines in Ucraina a deschis perspectiva unor sanctiuni mai dure impuse de Occident impotriva Rusiei. Dar unii analisti afirma ca a treia runda a sanctiunilor economice s-ar putea sa aiba efecte contrare asupra Moscovei, iar Rusia s-ar transforma in fosta tara din timpul Razboiului Rece, Uniunea Sovietica.

Pana in prezent, sanctiunile occidentale au fost limitate la persoane fizice, precum si la cateva companii din Rusia, potrivit The Week.

Cele mai recente discutii intre liderii europeni au dus la o extindere a listei existente a rusilor carora li se vor ingheta activele si vor avea restrictii de viza. Insa o decizie cu privire la aplicarea asa-ziselor sanctiuni de "nivelul trei" care sa cuprinda sectoare largi ale economiei ruse sau interdictii la exportul de tehnologie a fost din nou amanata.

Dar daca a treia runda de sanctiuni are efectul opus, si in loc de slabirea elitei care il sustine pe Putin ar putea duce la consolidarea regimului actual? Acest lucru s-ar putea intampla deoarece sanctiunile au efecte specifice distributive asupra regimurilor oligarhice, precum Rusia, si pot servi sustinerii statului si imbogatirii indivizilor si organizatiilor politice.

Aceasta s-ar putea petrece in cazul in care liderii rusi decid sa utilizeze sanctiunile ca o oportunitate de a transfera resurse economice aliatilor politici importanti.

Deturnarea unor resurse suplimentare pentru industria de Aparare din Rusia ar crea circumstante pentru ca anumite persoane sau firme sa poata beneficia de pe urma sanctiunilor. Acest rezultat ar putea creste sprijinul industriei de Aparare pentru actuala conducere de la Kremlin.

Sanctiunile economice internationale care au fost luate de-a lungul anilor, impotriva Africii de Sud, Irakului sau a statului Zimbabwe, nu au functionat intotdeauna asa cum s-a intentionat.

Astfel, sanctiunile economice impotriva Moscovei ar putea avea un rezultat cu totul nedorit: consolidarea regimului actual si o reevaluare a rolului Rusiei in economia globala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Aluminiul, cuprul și nichelul se scumpesc după ce SUA și Marea Britanie au interzis importul acestor metale din Rusia
Aluminiul, cuprul și nichelul se scumpesc după ce SUA și Marea Britanie au interzis importul acestor metale din Rusia
Prețul aluminiului, nichelului şi cuprului a crescut la London Metal Exchange (LME), după ce Statele Unite şi Regatul Unit au interzis importul acestor metale de origine rusă, în cadrul...
Rusia expulzează un diplomat austriac ca răspuns la o acțiune similară luată de Viena. „Măsurile noastre nu se vor opri aici”
Rusia expulzează un diplomat austriac ca răspuns la o acțiune similară luată de Viena. „Măsurile noastre nu se vor opri aici”
Rusia a anunţat joi, 11 aprilie, expulzarea unui diplomat de la ambasada Austriei din Moscova, ca răspuns la o măsură similară luată de autorităţile de la Viena, relatează EFE....
#sanctiuni economice Occident Rusia, #Putin Rusia Uniunea Sovietica, #sanctiuni Rusia, #sanctiuni Rusia Putin , #Rusia