Cum reactioneaza romanii pusi pe lista lui Dughin ca prieteni ai Rusiei

Joi, 04 Decembrie 2014, ora 10:06
5361 citiri
Cum reactioneaza romanii pusi pe lista lui Dughin ca prieteni ai Rusiei

O parte dintre romanii pusi pe lista "prietenilor Rusiei" neaga vehement ca s-ar ocupa cu promovarea acestei tari in Romania, dar nu toti dezmint si discutiile purtate cu Aleksandr Dughin, ideologul "Noii Rusii".

Reactiile vin dupa ce grupul de hackeri rusi Humpty Dumpty - Shaltai Boltai a anuntat ca a reusit sa sparga e-mailul lui George Gavrisha, unul dintre asistentii lui Dughin, si in arhiva ar fi gasit informatii conform carora acesta ar incerca sa creeze grupuri de influenta in mai multe tari, printre care si Romania. In lista de "prieteni din Romania" se regasesc Ion Iliescu, Adrian Nastase, Dan Puric si Victor Roncea, printre altii.

Lista prietenilor Rusiei din Romania, deconspirata de hackeri: Iliescu, Nastase, Dan Puric si multi altii

Aflat si el pe lista, Ilie Badescu (foto), directorul Institutului de Sociologie al Academiei Romane, spune ca in ceea ce il priveste este doar o speculatie politica.

"Normal ca m-am intalnit cu Dughin, pentru ca eu i-am scris postfata cartii, 'Geopolitica Rusiei'. E publica, o puteti gasi. Dar restul este o inventie, o speculatie politica, nu am asemenea informatii", a declarat Badescu pentru Romania Libera, precizand ca intalnirea cu Dughin a avut loc in urma cu doi ani.

Acesta a dezvaluit insa ca in urma cu sase luni a fost intrebat daca nu ar dori sa se reintalneasca cu Dughin.

"Cam acum sase luni, cineva m-a intrebat daca as fi de acord sa ma intalnesc din nou cu domnul Dughin. Am refuzat, pentru ca nu exista un cadru institutional. Orice tip de intalnire underground trebuie respinsa. Eu accept astfel de intalniri doar in cadrul unei relatii inter-academice," a explicat el.

Si Marius Vacarelu, profesor la SNSPA, a declarat pentru sursa citata ca s-a intalnit cu Dughin, dar la Moscova, in cadrul unor conferinte oficiale.

"Sunt om de stiinta, am dorit sa devin cel mai bun specialist in geopolitica si nu poti face asta uitandu-se doar intr-o parte, trebuie sa cunosti si spatiul estic. Nu trebuie sa vedem insa peste tot tradatori," a explicat el.

In schimb, rectorul Universitatii Petre Andrei din Iasi, Doru Tompea, a respins categoric acuzatiile ca ar fi participat la intalniri cu strategii rusi, iar actorul Dan Puric a transmis printr-un intermediar ca a fost "amuzat si surprins" de prezenta sa pe lista prietenilor Rusiei, negand ca ar fi fost contactat de Dughin sau de intermediari ai acestuia.

La fel a reactioant si profesoara de limba romana Diana Campan, purtator de cuvant al Universitatii din Alba Iulia. "Cine, eu?! Doamne fereste! Nu am nicio legatura cu zona Rusiei. Noi, la universitate, avem legaturi cu Republica Moldova, prin acele schimburi de studenti. Dar nimic cu Rusia", a declarat ea.

Citeste si:
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat într-o intervenție la televiziunea de stat de la Chișinău că că o mare parte din judecătorii care au plecat din sistem, au făcut acest...