Cum reuseste Putin sa creeze haos intercontinental: Criza refugiatilor, cea mai buna arma de razboi

Duminica, 21 Februarie 2016, ora 22:07
13189 citiri
Cum reuseste Putin sa creeze haos intercontinental: Criza refugiatilor, cea mai buna arma de razboi
Foto: Facebook/Ministry of Defence of the Russian Federation

Turcia considera ca bombardarea unor tinte civile din Siria, de catre aviatia rusa, este o incercare deliberata a Moscovei de a alimenta criza refugiatilor din Europa si de a crea spatiu pentru fortele pro-Bashar al-Assad.

Faptul ca Rusia a negat atacurile asupra spitalelor si scolilor din Siria nu inseamna nimic pentru Ankara, se precizeaza intr-o analiza The Guardian.

Oficialii turci sustin ca Vladimir Putin si aliatii sai sirieni folosesc cu nerusinare afluxul de refugiati - provocat de loviturile avioanelor ruse - pe post de arma de razboi indreptata in mod deliberat impotriva Turciei si Uniunii Europene.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a respins categoric acuzatiile Turciei si altor tari, potrivit carora fortele ruse - actionand in favoarea regimului Assad si militiilor siriene kurde - au comis "crime de razboi" la inceputul acestei saptamani, cand doua scoli si doua spitale din nordul Siriei au fost lovite de rachete, ucigand 50 de oameni.

Noi victime ale razboiului din Siria: Cel putin 50 de morti in raiduri aeriene care au vizat spitale

Rusia, acuzata de crime de razboi: 50 de morti in spitale si scoli

"Cei care fac asemenea afirmatii nu sunt capabili sa le sustina cu dovezi", a subliniat Peskov. De asemenea, Rusia a solicitat Consiliului de Securitate al ONU sa condamne Turcia pentru atacurile din nordul Siriei care au vizat militiile kurde.

"Nerusinata" Rusie

Reactionand la actiunile Moscovei, premierul turc Ahmet Davutoglu a catalogat comportamentul Rusiei drept "nerusinat" si "insolent". Turcia nu va primi un nou val de refugiati din nordul Siriei, a avertizat oficialul de la Ankara, si va lua "orice masura necesara" pentru a preveni o astfel de situatie.

"Daca Rusia continua sa se comporte ca o organizatie terorista si sa forteze civili sa isi paraseasca locuintele, vom avea un raspuns decisiv", a spus Davutoglu.

"Acele avioane (rusesti - n.red.) josnice, crude si barbare au efectuat aproape 8.000 de zboruri din 30 decembrie 2015 fara nicio deosebire intre civili si soldati sau copii si batrani", a continuat acesta.

Peste 50.000 de persoane si-au parasit casele din cauza recentelor confruntari din regiunea Alep. Turcia este din ce in ce mai ingrijorata de suprafetele teritoriale castigate de milita partidului Uniunea Democratica a Kurzilor Sirieni (PYD), pe care o considera grupare terorista in alianta cu Moscova.

Avansul kurzilor, inclusiv ocuparea unei importante baze aeriene, a fost sustinut de loviturile aviatiei ruse. Turcia a raspuns prin bombardarea pozitiilor kurzilor sirieni.

Fragmente dintr-un raport al serviciilor secrete turce, publicate in ziarul Hurriyet, subliniaza suspiciunile Ankarei ca Rusia incearca sa transforme criza imigrantilor ilegali intr-o arma de razboi.

"Fortele regimului si aliatii incearca sa creeze un nou val de refugiati prin deplasarea catre Azaz (in nordul Siriei). Exista zece tabere de refugiati intre acest oras si orasul Kilis din Turcia, de-a lungul unei distante de opt kilometri. Locuitorii acestor centre probabil vor fugi si vor cauta adapost in Turcia, in timp ce taberele vor fi preluate de PYD sau fortele lui Assad", se arata in raportul citat.

Tacticile Rusiei nu sunt noi

Oficiali din securitate au declarat pentru publicatia din Turcia ca Rusia foloseste tactici pe care le-a mai utilizat si in trecut in primul razboi cecen, in nordul Caucazului, in anii 1990. Acestea au implicat golirea fortata a zonelor rezidentiale urbane printr-o campanie impotriva populatiei locale.

Odata ce s-a ajuns la acest rezultat, in regiune au fost trimise trupe si arme grele pentru a eradica fortele opozitiei, ceea ce a implicat distrugerea la scara larga a locuintelor si infrastructurii.

Avand in vedere ca si regimul Assad a folosit bombe, arme chimice, lovituri aeriene si artileria grea impotriva zonelor civile, asa-zisele tactici ale Rusiei nu par sa fie ceva nou.

Ce difera, insa, este dorinta Kremlinului de a adanci criza refugiatilor, pentru a afecta state din exterior care trebuie sa se confrunte cu aceasta problema, dupa cum acuza voci din SUA si Europa.

Senatorul american John McCain, un critic aprig al pasivitatii Administratiei Obama, a precizat ca strategia Rusiei este "sa alimenteze criza refugiatilor si sa o foloseasca pe post de arma, pentru a dezbina alianta transatlantica si a submina proiectul european".

Oficialii europeni, care au participat saptamana trecuta la Conferinta de Securitate de la Munchen, inainte de atacurile de luni, au intarit afirmatiile lui McCain, spunand ca magazine, scoli si spitale din Siria sunt atacate intr-o incercare de a forta populatia sa plece, astfel incat afluxul de transfugi catre Turcia si UE sa creasca.

14 spitale atacate

Raiduri aeriene similare celor de luni au mai fost lansate in Siria. Oficialii americani spun ca Rusia si fortele regimului Assad au distrus, saptamana trecuta, ambele spitale principale din Alep. In total, au existat 14 atacuri asupra unor facilitati medicale doar anul acesta.

Daca Rusia se foloseste intr-adevar de refugiati pentru a obtine avantaje politice si militare, schema ar putea sa functioneze. Turcia se afla sub o presiune masiva din partea Statelor Unite, care ii cer sa opreasca bombardarea kurzilor sirieni, sustinuti de Washington. Din acest motiv, dar si altele, relatiile dintre cele doua state membre NATO s-au inrautatit.

Kurzii din Siria, bombardati de Turcia. SUA solicita incetarea atacurilor

Turcia se mai afla in conflict si cu Franta - care ar prefera ca Ankara sa isi concentreze eforturile pe lupta impotriva teroristilor Statului Islamic din nord-estul Siriei -, dar si cu Uniunea Europeana ca intreg, din cauza ca nu ajung la un acord cu privire la cea mai buna modalitate de gestionare a crizei imigrantilor ilegali.

Franta cere Turciei sa opreasca bombardamentele in zonele kurde - e valabil si pentru rusi si Assad

Spre bucuria lui Vladimir Putin, problema transfugilor dezbina si SUA si Europa. Fostul ministru francez de Externe, Laurent Fabius, a acuza Washingtonul de lipsa de angajament. In plus, politica usilor deschise adoptata de cancelarul Angela Merkel a creat disensiuni in interiorul blocului european, dar si acasa, in Germania.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Rusia criza refugiati, #arma razboi refugiati Rusia, #refugiati Rusia UE , #Rusia