Cum se folosea MI6 de Litvinenko, spionul KGB asasinat la Londra

Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 21:44
4776 citiri
Cum se folosea MI6 de Litvinenko, spionul KGB asasinat la Londra

Celebrul spion rus Aleksandr Litvinenko, asasinat dupa ce a trecut de partea serviciilor secrete britanice, dadea informatii pretioase serviciului de spionaj MI6 despre Sergei Ivanov, acum mana dreapta a presedintelui Vladimir Putin.

Potrivit informatiilor publicate in exclusivitate de The Independent, spionul rus a fost rugat de serviciile britanice sa ofere o analiza de expert in ceea ce priveste un raport al Ministerului de Externe care continea detalii despre o vizita a lui Sergei Ivanov, in Londra, in anul 2000.

Documentul, cunoscut sub numele de cod "DipTel" prezenta discutii neoficiale dintre Ivanov, la acea vreme consilier pe securitate, si oficiali ai serviciilor secrete britanice, ai cabinetului premierului si ai ministerului Apararii.

Documentul inmanat spionului rus pentru analiza continea informatii legate de pozitia lui Sergei Ivanov pe marginea mai multor subiecte precum NATO, conflictul din Irak, situatia din Cecenia, despre Iran si programul nuclear. Printre altele, Sergei Ivanov ar fi declarat, la acea intalnire, ca Internetul va reprezenta un mare pericol in 5-10 ani.

Relatia stransa dintre Litvinenko si servciile secrete britanice a fost considerata principalul motiv pentru care acesta a fost ucis in 2006, dupa ce a fost otravit cu poloniu.

Spionul FSB a fugit din Rusia in anul 2000 si a obtinut azi politic in Marea Britanie. Litvinenko s-a vazut nevoit sa fuga din tara sa natala dupa ce l-a acuzat pe Vladimir Putin ca ar fi responsabil pentru moartea oligarhului rus Boris Berezovski.

Wikileaks: Rusia ii reperase pe ucigasii lui Litvinenko, dar britanicii s-au opus

Vizita lui Ivanov s-a petrecut intre 30 octombrie si 1 noiembrie 2000 si a fost catalogata drept prina intalnire de acest fel intre oficiali ai securitatii din ambele state.

Sergei Ivanov este un veteran al sistemului de securitate din Rusia si un vechi prieten al lui Vladimir Putin. A lucrat in KGB timp de 18 ani apoi a lucrat la serviciul de informatii externe.

In timpul mandatelor lui Putin, Ivanov a ocupat functia de vicepremier si se zvonea ca va candida la alegerile prezidentiale din 2008. Fiul sau cel mare a omorat o femeie de 68 de ani cu masina, in 2005, dar acuzatiile au fost anulate din lipsa de probe.

Dupa ce si-a terminat mandatul de vicepremier, Ivanov a ramas consilier al lui Putin. El a fost cel care, in 2006, a incercat sa minimalizeze moartea lui Aleksandr Litvinenko. "Pentru noi, Litvinenko nu inseamna nimic. Nu ne pasa ce a spus sau ce a scris pe patul de moarte", a declarat, la acea vreme, Ivanov.

Citeste si:
Cîțu îi "atinge" declarativ pe membrii PSD care au criticat campania de vaccinare: „Câteodată te prinde din urmă ipocrizia” VIDEO
Cîțu îi "atinge" declarativ pe membrii PSD care au criticat campania de vaccinare: „Câteodată te prinde din urmă ipocrizia” VIDEO
Președintele PNL Florin Cîțu a lansat marți, 25 ianuarie, un nou atac voalat la adresa social-democraților care atunci când se aflau în opoziție au criticat campania de vaccinare....
Despre costul intrării României în Schengen și de ce niciun guvernant român nu e dispus să îl plătească
Despre costul intrării României în Schengen și de ce niciun guvernant român nu e dispus să îl plătească
Costul intrării României în Spațiul/Zona Schengen este unul pe care niciun guvernant român nu este dispus să îl plătească, deoarece l-ar plăti practic din buzunarul de partid și de stat,...