Cum si-a schimbat Lavrov afirmatiile despre invadarea Ucrainei: de la negare totala la amenintare pe fata

Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 14:59
7027 citiri
Cum si-a schimbat Lavrov afirmatiile despre invadarea Ucrainei: de la negare totala la amenintare pe fata

La inceputul lunii martie, cand Rusia masa mii de militari in Crimeea pentru a sprijini anexarea peninsulei, a inceput sa isi faca remarcata prezenta militara la granita sa cu Ucraina. In acelasi timp, Rusia nega ca masarea trupelor e altceva decat un exercitiu militar.

Multi suspectau ca tinta urmatoare va fi sud-estul Ucrainei, unde exista o populatie numeroasa de rusi si de vorbitori de rusa, si au reactionat cu scepticism la negarile repetate ale ministrului de Externe rus Serghei Lavrov privind intentiile Moscovei "de a trimite trupe in restul Ucrainei", scrie Europa Libera.

Insa, dupa aparentul esec al incercarilor de de-escaladare a situatiei prin acordul semnat la Geneva saptamana trecuta, retorica lui Lavrov a devenit mai dura si, intr-un interviu dat postului Russia Today pe 23 aprilie, el a spus destul de clar ca Rusia e pe punctul de a intra in razboi cu Ucraina.

Iata cum au evoluat in ultimele cinci saptamani declaratile lui Lavrov:

Negarea intentiei de invadare a Ucrainei

14 martie: dupa o intalnire cu Secretarul de Stat al SUA John Kerry, Lavrov a spus ca Rusia nu are si nu poate avea vreun plan de invadare a regiunilor de sud est ale Ucrainei.

Pe 29 martie, la televiziunea de stat a Rusiei, Lavrov a spus: "Nu avem absolut nicio intentie si niciun interes sa trecem granita ucraineana. Absolut niciuna".

Pe 11 aprilie, raspunzand unei intrebari la televiziunea nationala a Rusiei privind intentia Moscovei de a anexa sudul si estul Ucrainei, Lavrov a spus: "Nu putem sa ne dorim asta, ar fi impotriva interesului national al Rusiei".

Confirmarea intentiei de atacare a Ucrainei

Pe 23 aprilie, la Russia Today, o televiziune ruseasca de stiri cu difuzare internationala, vine lovitura de teatru: "Daca suntem atacati, vom raspunde cu siguranta. Daca interesele noastre, interesele noastre legitime, interesele rusilor sunt atacate in mod direct, asa cum au fost in Osetia de Sud, de exemplu, nu vad alta modalitate de a raspunde in concordanta cu legislatia internationala. Atacarea cetatenilor rusi este un atac impotriva Federatiei Ruse", a spus Serghei Lavrov.

Rusia a invadat Georgia in august 2008, dupa ce Georgia a incercat sa reia controlul asupra regiunii Osetia de Sud, care isi declarase independenta si era sprijinita de Rusia.

Citeste si:
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăudat joi, 19 mai, performanțele economiei țării noastre la nivel european, dar a admis că în buzunarele românilor creșterea nu se resimte. În acest...
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, 19 mai, că, în acest moment, ”nu este nevoie” de intervenţia României pentru a trimite armament în Ucraina. ”În...