Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: De ce nimeni nu vrea sa emigreze in Rusia?

Miercuri, 07 Mai 2014, ora 17:28
13527 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: De ce nimeni nu vrea sa emigreze in Rusia?
Foto: destinationsdreamsanddogs.com

Si daca Vladimir Putin s-a pacalit? In aceste zile, din pacate, avem masura mediocritatii si traiului bun, avem masura lipsei de responsabilitate a celor care n-au suferit in timpul Razboiului Rece si a celor care n-au trait in comunism.

Daca urmaresti comentariile la articolele despre criza din Ucraina din presa straina, te cutremura descoperirea ca multi occidentali nu inteleg ce inseamna un dictator.

De aici ar trebui sa porneasca dezbaterea, de la cat de liberi sunt rusii, de la ce se intampla cu opozitia lui Putin, de la cum au fost ucisi toti adversarii lui de-a lungul timpului si de la atacul perfid asupra unei tari care a dorit sa scape de influenta marelui vecin.

Multi oameni, chiar de buna credinta, compara greselile unui stat democratic cu actiunea unei camarile stranse in jurul unui tiran.

In SUA, in Marea Britanie, in Germania si chiar in Romania, democratia functioneaza, partidele politice vin la putere, guverneaza, gresesc si platesc. Exista o dinamica a puterii, o limitare a ei, o cauzalitate intre actiunile politice si efectele din societate.

In lumea unui dictator nu exista dezbateri, nu exista opinii contrare. Rusia e mare. Chiar crede cineva ca acolo nu traiesc si oameni care stiu ca Putin greseste in ciuda exuberantei nationale care nu va tine prea mult de foame?

Daca Vladimir Putin a mizat pe faptul ca va aparea o bresa intre SUA si Uniunea Europeana, acea bresa nu a aparut. NATO s-a activat in tot estul Europei si preseaza amenintator "spatiul vital" al lui Putin.

Ucraina nu a atacat Rusia si se va apara de agresor, iar, moral, ucrainenii se vor mobiliza mai usor, au o motivatie buna. Rusii chiar daca beneficiaza de o armata puternica vor trebui sa poarte pe umerii lor vinovatia razboiului.

Deja mor oameni, iar Putin va fi presat de supravietuitori sa spuna care a fost scopul acestui sacrificiu. Ii va fi greu sa fie convingator.

Tehnologia a schimbat lumea si a facut-o mai mica, relatiile dintre multimi de oameni sunt mult mai rapide, iar dramele sunt traite in grup. Liderii Ucrainei nu au ce sa le explice oamenilor, acolo totul e pe viata si pe moarte.

Din pacate, echilibrul lumii s-a prabusit. Ne asteapta o criza care va dura ani de zile. Deciziile liderilor lumii civilizate vor contura viitorul de dupa Putin. Ceea ce se intampla in Ucraina reprezinta o noua provocare pentru democratie, iar cei care cauta argumente pentru a justifica agresiunea lui Vladimir Putin au ocazia reala de a trai in mintea unui dictator. Pot sa emigreze in Rusia! Si, totusi, de ce nimeni nu vrea sa emigreze in Rusia?

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Rusia Putin dictator, #Rusia razboi Ucraina, #razboi Rusia Occident , #Rusia