Ziare.com

De ce sa ne temem mai mult: de rachetele rusesti sau de guvernantii diletanti?

de Petrisor Peiu, analist
Duminica, 23 Iunie 2019, ora 13:32

   

De ce sa ne temem mai mult: de rachetele rusesti sau de guvernantii diletanti?
Petrisor Peiu
Ne-ar fi mai util sa renuntam sa numaram cate divizii are armata rusa, cate rachete cu raza scurta sau lunga de actiune, cate submarine sau cate avioane Suhoi. Oricum nu vom afla niciodata un numar exact. Ne-ar fi mai util, insa, sa stim cate milioane de metri cubi de gaz natural are Gazprom, pe unde trec conductele de tranzit al gazelor, cat titei sau cat carbune au rusii si cati diplomati au acestia si ce stiu sa faca acesti diplomati.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Luna iunie este extrem de potrivita pentru a reflecta asupra modului in care ne raportam la cea mai mare si mai puternica tara de pe continent, situata in vecinatatea noastra, cand imediata cand mai departata. Mai ales pe 22 iunie. De altfel, aceeasi luna este extrem de potrivita pentru a reflecta despre granita subtire dintre irationalitate si vitejie sau curaj. Mai ales pe 22 iunie.

Cand vorbim despre Rusia, totul devine problematic si totul este privit in nota emotionala, fara urme de rationalitate sau realism. O istorie trista ne desparte iremediabil de rusi, ei ramanand pentru noi puterea care ne-a luat Basarabia si Nordul Bucovinei. Dar geografia si geopolitica ne plaseaza impreuna intr-una dintre regiunile complicate ale lumii.

Ce ne desparte? Cateva sute de mii de victime, in razboiul pornit pentru eliberarea Basarabiei si Bucovinei: peste 70.000 morti, peste 150.000 de raniti si peste 200.000 de prizonieri (chiar dupa actul de la 23 august 1944, incepand cu 24 august, sovieticii au dezarmat si luat in prizonierat 97.732 de militari romani, pana la semnarea armistitiului, pe 12 septembrie, la Moscova).

Multe sute de mii de victime. Si totusi am ramas, strict geografic, in aceeasi regiune ca si inainte de aceste sute de mii de victime. Geografia s-a schimbat cu dimensiunea Basarabiei, glisand-o pe aceasta, suspendata, intre lumea slava si romani. Lumea slava insasi pare mai complicata acum, cu o Ucraina in afara orbitei cu centrul la Kremlin.

Romania de pana la Prut a devenit parte a Occidentului, aflandu-se in NATO si Uniunea Europeana, iar Rusia a ramas o putere care gandeste global, dar actioneaza regional. Militar, insa, forta rusilor este coplesitoare pentru intregul nostru continent si numai americanii contrabalanseaza aceasta putere gigantica.

Au trecut, iata, 92 de ani de cand Ionel Bratianu, in chiar pragul trecerii sale la Domnul, avertiza, profetic, intr-un interviu din 1927, raspunzand intrebarii jurnalistului Joldea Radulescu (daca vom raspunde unei agresiuni rusesti): "Daca voi fi eu la guvern, nu vom raspunde rusilor; daca vor fi altii si acestia vor comite greseala sa raspunda, iti spun de pe acum ce se intampla: vom fi zdrobiti si insasi fiinta statului va fi in primejdie de moarte. Rusii ne vor coplesi cu numarul si ne vor invada intregul teritoriu. Suprema intelepciune recomanda sa nu ne batem niciodata, in nicio imprejurare si oricum s-ar prezenta coalitia. Fiindca odata terminat razboiul, prietenii de arme se vor intoarce acasa, iar noi vom ramane iarasi singuri, fata-n fata cu haotica, naucitoarea amenintare".

Ionel Bratianu continua, la fel de lucid: "Vecinatatea cu Rusia - iata principiul de la care trebuie sa porneasca nu numai politica noastra spre Rasarit, dar toata politica noastra externa. Vecinatatea cu Rusia - nu sentimentele, nu afinitatile rasiale sau culturale, nu interesele economice comanda politica noastra externa" (sursa: Romanii din arhive, autori Gh. Buzatu, Stela Acatrinei, Gh. Acatrinei, Bucuresti, 2011).

Ceea ce il facea pe Bratianu sa faca aceste remarci era contextul in care se afla Romania atunci, lipsita de o alianta militara, care sa garanteze ceva intr-un conflict cu Uniunea Sovietica. De altfel, Polonia, fericita posesoare a unei garantii de securitate de la anglo-francezi, avea acea garantie doar referitoare la un atac german, nu si la unul din partea URSS. Cu alte cuvinte, chiar Parisul si Londra, nesigure de un potential sprijin american, nu se incumetau sa garanteze nimanui nimic militar in raport cu rusii.

Asistam, in ultimii ani, la o statornicire printre elitele noastre politice a unui sentiment periculos, ca suntem datori sa sfidam continuu si din ce in ce mai agresiv Federatia Rusa. La adapostul unei aliante militare extrem de solide (NATO), oficialii si oficiosii de la Bucuresti cultiva o periculoasa ofensiva verbala impotriva Moscovei. In lipsa unor idei mai sanatoase si mai sofisticate, Romania si-a redus demersul international la o retorica nejustificat de agresiva impotriva unei puteri uriase, aflata in imediata noastra vecinatate. Critica intemeiata fata de Moscova ca urmare a incalcarii dreptului international din anul 2014 nu ar fi avut de ce sa fie transformata intr-o retorica anti-ruseasca lipsita de ratiune si care ne expune foarte tare in fata cui nu trebuie.

Ceea ce socheaza in primul rand la comportamentul elitelor noastre politice este lipsa de intelegere a fenomenului. Ei nu pot pricepe ca alianta militara NATO nu ne apara decat de rachetele, avioanele si tancurile ruse, dar nu ne ofera nicio protectie in plan economic, politic sau de alta natura. Ministrii Les sau Fifor nici nu realizeaza ce ridicoli par invocand pericolul rachetelor instalate in Crimeea sau al submarinelor din Marea Neagra. In loc sa isi vada de treaba lor si sa realizeze efortul de inzestrare necesar armatei, ministrii nostri se dau in spectacol pe la conferinte si seminarii, in fata camerelor de luat vederi si a unui public generalist, fara mari profunzimi de perceptie. Daca ministrii politici pusi sa conduca apararea nationala ar avea un dram de minte, nu s-ar comporta precum comentatorii politici, dandu-si cu parerea pentru a poza prin reviste in postura unor cruciati anti-Putin.

Domnule Les, chiar crezi ca rachetele rusesti vizeaza biroul tau confortabil sau cafenelele pe unde te falesti cum te lupti tu cu pericolul rusesc? Pai atunci apuca-te si inzestreaza armata de care zici ca-ti pasa cu corvete, cu avioane multi-rol, cu baterii de coasta, cu drone, cu blindate. Fa-ti datoria de membru NATO si cumpara armament modern pentru armata pe care o conduci. Nu umili armata, lasand-o fara sef de stat major dintr-o ambitie personala. Nu incepe un conflict cu presedintele doar pentru a impune in posturi generalii pe care i-ai primit pe lista de la partid. Altminteri, domnule Les, ramai un vajnic luptator cu fripturile si sarmalele pe la atat de previzibilele chermeze botezate pompos "security forum"-uri.

Se creeaza la Bucuresti o cultura institutionala nerealista, bazata pe un anti-rusism de parada, pagubos si lipsit de orizont. Anumite organizatii oficioase culeg banii generos drenati de pe la diverse "companii" interesate pentru a organiza ritualuri megalomane de invocare a "pericolului rusesc" si a unor cuvinte pe care nici participantii nu prea le pricep, cel mai nou fiind si cel mai des pomenit: "rezilienta". Oare chiar crede cineva ca ocultarea multelor probleme ale lumii reale si reducerea contemporaneitatii la "rezilienta in fata pericolului rusesc" va rezolva vreuna din problemele Romaniei? Ne va aduce in dotare avioane sau corvete? Ne va inzestra trupele terestre cu transportoare amfibii blindate? Se pare ca tactica rezilientilor nu prea functioneaza, motiv pentru care rusii nu se prea ingrozesc de puterea noastra militara.

Pana sa ajungem, insa, sa ne confruntam "on the ground" cu teribila forta militara rusa, ne confruntam pe alte taramuri: economic si politic. Si nu numai ca nu castigam, dar se pare ca nici nu prea avem aliati printre partenerii nostri. Faptul ca in centrul politicii noastre in regiune se afla declamarea antagonismului cu Rusia ne-a adus deocamdata cel mai mare pret la gazele naturale importate de la Gazprom dintre toate tarile estice, inclusiv mai mare decat pretul gazelor importate de Polonia, un oponent recunoscut al Kremlinului. Mai mult, toate conductele proiectate de rusi in regiune ne ocolesc, prin Bulgaria, Serbia si Ungaria. Dar parca tot merita pusa o mare intrebare: daca pericolul rusesc e atat de mare incat cheltuim milioane prin conferinte sa ne luptam cu el, de ce nu ripostam cumva in razboiul gazelor? De ce nu exploatam gazele de la Marea Neagra? Sau, daca le vom exploata vreodata, de ce vrem sa le ducem fix la Budapesta, plocon celui mai fidel aliat al Moscovei? Ei, lasa, ca am gasit si aici un alt raspuns genial: noi ii rugam sa ne exploateze gazele tocmai pe austriecii de la OMV, companie legata ombilical de Rusia sau tocmai pe rusii (!!!) de la Lukoil. Subtil, nu?

Cat priveste dimensiunea politica, dupa cinci ani de glorioase confruntari cu sarmalele pe la galele festivismului anti-rusesc, am reusit performanta notabila de a fi "decuplati" (e un eufemism, desigur) in cel mai important dosar, cel privind Republica Moldova. Aici am iesit total din joc dupa o intelegere ruso-germano-americana. Unde era oare curajosul Les, unde erau curajosii Fifor si Melescanu, unde erau curajosii generali si analisti, caliti in grelele lupte cu somnul pe la simpozioane despre rusi? Pai nu v-ati prins, genialilor, ca rusii din viata reala nu prea seamana cu aia despre care vorbiti voi la conferintele voastre? E drept ca nici nemtii de la simpozioane nu prea seamana cu ministrul de externe Heiko Maas, cel care s-a zbatut sa mentina Rusia la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, dupa o strangere de mana cu Lavrov...

Poate n-ar strica sa ne intrebam care este miza unei atitudini de ostilizare a unui asemenea gigant precum Rusia lui Putin? Este oare Republica Moldova? Pai am avut Republica la picioare pe vremea lui Plahotniuc, de ce nu am realipit-o tarii? Iar acum, aflam de la genialul Traian Basescu-Petrov, la Chisinau avem un guvern de cetateni romani. De romani ce sunt, prima masura luata a fost sa ii puna pe tava serviciile de informatii lui Igor Dodon...

Acum, sa vedem cam cum ne corelam noi cu "partenerii nostri europeni". De exemplu, cu Germania, al doilea partener comercial al Rusiei (60 miliarde de dolari in 2018, in crestere cu 20% fata de 2017) . Sau cu Olanda, al treilea partener comercial al muscalilor (47 miliarde de dolari in 2018, cu o crestere de 19%) . Sau cu Italia lui Salvini, al cincilea partener comercial al Rusiei (27 miliarde de dolari, in crestere cu 13%).

Romania, urmare a politicii "pericolului rusesc", exporta cu putin peste 1 miliard de dolari si importa cam 2,5 miliarde dolari din Rusia. Adica 1 din 10 dolari din deficitul nostru vine de la rusi. In vremea aceasta, polonezii au un comert bilateral de patru ori mai mare: importa de 11,5 miliarde de dolari si exporta de 7 miliarde de dolari. Ungurii vand dublu decat noi catre rusi si au importuri de 3,3 miliarde de dolari.

De fapt, incepand cu anul 2017, vestul Europei a "redescoperit" piata rusa si a inceput o perioada de crestere a investitiilor si comertului: Mercedes a inaugurat o fabrica langa Moscova, gazoductul Nord Stream II a inceput sa fie construit, Germania se alatura Italiei pentru a furniza Rusiei tehnologie, Italia, Franta si Germania au cele mai consistente participari la Forumul Economic International anual de la Sankt Petersburg (anul trecut au fost acolo presedintele Macron si premierul Conte), iar anul acesta ministrul Altmaier.

Sunt semne pe care numai un orb nu le vede: Occidentul european a redevenit ambivalent fata de Moscova, lucru pe care il face excelent de mai multe decenii; cu o mana semneaza declaratii de solidaritate cu Ucraina si cu alta mana semneaza contracte de miliarde cu rusii. Bucurestiul a ramas precum un soldat japonez uitat pe o insula pustie, care nu a aflat decat dupa 20 de ani ca razboiul se terminase. Un cititor de stiri de inteligenta medie ar fi descoperit, pe 3 iunie 2019, si la Bucuresti, ca razboiul s-a terminat: pactul Kozak-Hahn de la Chisinau si tot ceea ce a urmat sunt semne clare. Ei, dar nu si pentru simpozionologii nostri. Ei au ramas ferm ancorati la malul Marii Negre, scotand limba la bateriile de rachete amplasate pe cele 3 noi fregate de clasa "amiral Grigorievici". Sau poate, din solidaritate cu ministrul Teodorovici, corifeii bataliilor pe eclere au ramas sa reciteasca in bucla nesfarsita aceleasi analize ca in 2015.

In loc de concluzie, sper sincer ca cititorii sa aprecieze umorul involuntar continut intr-o intrebare pusa la o televiziune de la Chisinau unui reputat expert roman in "stiintele securitatii si razboi hibrid": "Cum cu rezilienta la dumneavoastra?" Era, evident, inainte de 3 iunie 2019...

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10857 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Toarasi, domne, dilentantii osa fie mereu la putere, finca pa dansii

ii voteaza votatorii aia care ie multi si care nai cele face, finca asa ia facut mama lor, iar despre rachete, tresa ne ferim cat putem si sa sa asteptam cuminti pana san vecineaza chinejii cu noi, ca dupeaia, osa vie o mie da ani da pace, asa cum a zis dom doctor Nostradamus.

SA TRAITI !

p.s. Au trecut, iata, 92 de ani de cand Ionel Bratianu, in chiar pragul trecerii sale la Domnul, avertiza, profetic, intr-un interviu din 1927, raspunzand intrebarii jurnalistului Joldea Radulescu (daca vom raspunde unei agresiuni rusesti): "Daca voi fi eu la guvern, nu vom raspunde rusilor; daca vor fi altii si acestia vor comite greseala sa raspunda, iti spun de pe acum ce se intampla: vom fi zdrobiti si insasi fiinta statului va fi in primejdie de moarte. Rusii ne vor coplesi cu numarul si ne vor invada intregul teritoriu. Suprema intelepciune recomanda sa nu ne batem niciodata, in nicio imprejurare si oricum s-ar prezenta coalitia. Fiindca odata terminat razboiul, prietenii de arme se vor intoarce acasa, iar noi vom ramane iarasi singuri, fata-n fata cu haotica, naucitoarea amenintare".

 

De ce sa ne temem mai mult: de rachetele rusesti sau de guvernantii

... diletanti?"
Eu zic sa ne..." Aferim, lele Marghioala", de specialitatea romaneasca a tradarilor indelung exersata ca rezultat... in cel "Cartile vobeste so nu ne minteste".
Cata vreme Bucurestiul este condus de o dizeuza (de Bonne-aventure), cum sa nu te conduca una cu guvern care... simte (in urina ca la barbut), una care da banul contribuabilului pe inimioare, iepurasi, biciclete, si vaucere mai scumpe de N-shpe ori decat o fiola de Vitamina B.
Desigur, la 30 ani de la Coposu caruia i se reprosa ca... "N-a Mancat salam cu soia" dupa jde ani de papricas la zbarna, iata, vine moda... Vegan, care ne explica ce bun e cand nu-i.
Sunt fericit de modernitatea lui "Foaie verde" in sfarsit fara de "Laie, bucalaie".
Habar n-avea Coposu ce-i fericirea.
De unde sa stie daca ii venea portia prin zgarcenia ferestrei usii.
Mare concurs de caini de rasa.
Estimp, ameninta hotelierii din Litoral, ca vor face greva fiscala din cauza maidanezilor.
Decalaje sordide iscate dintr-o (pe atunci) bagatela :
"Mircea, fa-te ca lucrezi".
Intrebare :
-Cine e mai surd-orb decat cel ce refuza sa vada-auda ?!
Raspuns :
-Vax populi !
Acum si-n vecii vecilor,
Nu Amin, ci Alecu !!!!
PS. Ja la handel, cacumas....

 

Elitele sunt cam toate diletante deocamdată

Nu doar cele politice. Normal civic era să avem zilnic proteste privind TVR Cultural sau starea neatractivă a bibliotecilor. Arte TV putea fi impus, pe banii guvernului, gratuit și obligatoriu in toate rețelele de telecablu. Se putea cere literatură universală in licee, ca la vecinii noștri.

Jocurile dintre europa si rusia sau dat si se dau deasupra nostra.

intodeauna au existat alinate si intrecut si in prezent cum spunem noi marile puteri.In realitatea nostra adevarul este ca nu prea am contat iar norocul si inpiratia a stalucit o singura data si asta datorita conjucturi favorabile si a unor politicieni (buniciei)& Familia regala din acel moent in care regina Maria era forte popula in politica externa din acel moent .Da vorbim de romania mare .
Rusia lui Putin sia dat seama demult ca nu pote face fata economic americanilor din acel moment si au inceput dupa ani 96 sa cumpere si sa faca legaturi mai strinse cu europa peste capetele tarilor pactului de la varsovia .Germania Frata si Olanda au devenit inchegate in tot felul de proiect economice care le aduce un profit continu si o dezvoltare economica acestui bloc.Prosperitate scimba si relatile politice cu tote ca la ecranele de televizor se da un spectacol care te face captiv. Uniunea Europeana din ziua de astazi este mai divizata ca niciodata in tot felul de mici cluburi care pe dedesupt is urmaresc avantajele economice de grop si tara . O politica oficiala clara EU inca nu sa definit pentru ca 3 State mentionate mai sus au alte intrese decit de celeleate state mebre. Americani pe plan global au o perioda de declin si mai ales economic .Dedesupturile teatrului jucat de tarile de mai sus au cam acrit relatile traditionale dintre americani si europeni cam de mai mult de 20 de ani ( incetul cu incetul ) .Politica interna din SUA este in tumult de mai bine de 30 + ani si a propuls presedinti slabi care refelecta si partidele in declin care iau propulsat. Este si normal sa aive un declin economic si politic in acelasi timp.
Inapoi la europa Rusia . Influientele economice isi au efectul clar in cea ce priveste politica EU si va acentua grapoa care sa format intre EU si SUA . Urmatorul pas al EU va fi preconizata armata propie care va inpinge alianta americana inafara continetului si incet incet intro alianta cu rusia ( cel putin asia se vade )Viitorle evoluti politice ale EU o va propulsa pe domana Merkel in una din pozitile cheie si in tandem cu franta va implemneta ince incet o EU care nu va acepta pre mult parerea altora iar alternativa de a "zbura separat de group" te va face automat o tinata .Romania iara va ajunje sa faca niste sacrifici durerose din cauza mediocritati politice existente si pierderea trenului economic care near fi adus o vove crescuta in acesti 30 de ani care au trecut in defavorea nostra.

 

Ce ne desparte? Cateva sute de mii de victime

"Ce ne desparte? Cateva sute de mii de victime, in razboiul pornit pentru eliberarea Basarabiei si Bucovinei: peste 70.000 morti"

Mda, definitorie fraza de mai sus pentru ingustimea (intenționată) viziunii autorului, să luăm de referință doar perioada de 3 ani, 41-44 (+) și să ignoram nemerniciile de dinainte (chiar dinainte de raptul din 1812) și cele de după 45, cu milioane de romani exilați și uciși, 45 de ani de comunism impus cu arma si prețul vieții altor milioane de romani și dezastrul economic ale cărui urmări se văd și astăzi...
Musiu Peiu, noi le-am plătit rușilor despăgubiri de război fiindcă am indrăznit să ne apărăm contra furtului teritorial și crimelor contra romanilor, ei ne-au plătit ceva pentru toate mizeriile și crimele făcute de-a lungul vremii?

Sau facem precum precum Dorneanu de la CCR, "legea care nu ne convine o ignorăm"!?!?

Degeaba-i 'talentul' de scrib dacă nu vezi pădurea de uscături...

 

Daca suntem in NATO,

nu ar trebui sa ne temem de rachetele rusesti, decat daca izbucneste un razboi intre rusi si americani. Foarte putin probabil. Istoria a demonstrat ca, in momente critice si grave ale societatii umane, americanii si rusii au colaborat, s-au aliat. Niciodata Rusia nu a atacat Statele Unite si Statele Unite nu au atacat Rusia (decat, eventual, cu vorbe, cu propaganda). Sa facem distinctie intre propaganda conflictuala pentru media si populatia care trebuie tinuta captiva si intelegerile din spatele usilor inchise. Propaganda este special facuta pentru a mentine zonele de influenta strategic-militara ale celor doua supra-puteri.

Daca nu suntem in NATO, oricum nu conteaza (asa cum nu conteaza nici pentru Ucraina sau Republica Moldova). Suntem prea marunti si prea slabi pentru a face fata colosului de la rasarit.

 

Corect, am scris și eu multe comentarii criticand isteria anti-Rusia

din Romania. La nivel guvernamental (mai ales la miniștrii Apărării) declarațiile virulenete anti-Rusia au rolul de a demonstra slugărnicia față de America. Comportamentul s-a accentuat in timpul lui Dragnea, deoarece Dragnea avea impresia că americanii (și israelienii) l-ar putea ajuta in problemele cu Justiția. Dar acum e vorba mai mult de inerție, de incremenire in proiect, care, după ce că e ridicolă, mai aduce și deservicii Romaniei.

 

Trol rus "profu" in domeniul dezinformarii

Un TROL rus bine cunoscut pe acest forum ca "profesoru"
( profesor in domeniul dezinformarii scumpe Russiei)
vine sa faca propaganda lui pro-rusa vorbind de
"isteria anti-Rusia".
Felicitari, bravo, bai dezinformatorule, ti-ai castigat astazi din nou rublele tale rusesti :) Am cu adevarat
un "bilet" de 50 ruble vechi ale uniunei sovetice cu portretul lui Lenin, te intereseaza ??? Nu va trece mult timp si Realitatea iti va dovedi Exact Contrarul, despre Russia ta diavolica, care-i deasemenea un Imperiu al Raului in frunte cu Antichristul lor dezvaluit, vladimir Putin ! Despre acest Putin si Apocalipsa care-i in prag, incepe in 2020, se dezvaluie in numeroasele profetii occidentale dar
deasemenea si de Profetiile rusesti, numeroase in limba rusa care sunt toate pe Net-ul russesc si pe You Tube-ul lor, profetzii facute, unele, o suta de ani in urma despre Antichristul rus care va trai intre St-petersburg si Moscova. Unele deacum le-am pus pe forum, mai am inca vre-o 200 si vre-o 10 in idioma rusa. Va urma ...

Ucrainienii, rusii sunt slavi!

"Geografia s-a schimbat cu dimensiunea Basarabiei, glisand-o pe aceasta, suspendata, intre lumea slava si romani. Lumea slava insasi pare mai complicata acum, cu o Ucraina in afara orbitei cu centrul la Kremlin".
Nu prea cred. Slavi sunt polonezii, cehii, slovaciei si iugoslavii.

 

Noua Lume. Civilizatia, un Intreg!

Sint momente in Dinamica Lumii Mari, care ii aseaza pe toti! la Linia de Start.
Pe toti! Toti sint egali in fata Startului.
Aceste momente cu totul speciale, un astfel de moment manifestindu-se chiar pe Vremurile astea!, care ar putea fi definite ca fiind un soi de Primaveri, ar putea fi deduse matematic, dinamica Lumii Mari fiind una exclusiv compatibila cu dinamica Creatiei, a Universului, prin urmare fiind de tip Fibonacci.
La ce ajuta asta?! Pai iata la ce:

Inzestrarea armatei este, astazi, in fata unei Linii de Start. Armatele Lumii Mari FIX! pe Vremurile astea, cu totul speciale, isi redefinesc Ecuatia de Miscare.

Referintele folosite sint ele insele Noi noute, aceste referinte abia Disponibilizate Civilizatiei Constituindu se in Temelie pentru un Nou! Ciclu de Dezvoltare fulminanta, adica de tip Fibonacci, acesta fiind singurul tip de Dezvoltare caruia i se permite perpetuarea, in Creatie, in Univers.

Prin urmare ORICE PROIECT DE INZESTRARE AL ARMATEI ar trebui sa fie compatibil cu Noua Linie de Start! Sa te apuci sa inzestrezi armata, azi!, fara sa o aliniezi in fata Liniei de Start e un demers fundamental pagubos, pentru ca ceea ce se pierde este FIX! Linia Noului Start, care-i aliniaza pe toti!, daruindu-le fiecaruia sansa unei Competitii Drepte! Asa e Dinamica in Creatie, Dreapta si nu se mai poate face nimic!, asa va ramane pina la sfirsitul veacurilor, Dreapta!

Prin urmare...la Vremuri noi, Proiecte pe masura!
Viitorul este al Dronelor iar Ecuatia lor de Miscare va fi Disponibilizata exclusiv de catre Inteligente Artificiale.

Orice Proiect care Implineste aceasta directie de Dezvoltare Pastreaza armata noastra in Competitia care abia a inceput!, iar orice Proiect care Implineste Dinamici Invechite, ale Competitiei anterioare, care abia s a finalizat trebuie cintarit cu intelepciune, pentru ca el nu poate consuma din Energia Disponibila Noului Joc !

E ca si cind, in vremea Computerelor Cuantice, noi, ca Natie, ne definim o tinta mareata!: sa reusim sa producem singuri! un procesor cu 8 nuclee!:))) Ce tari am fi!:))) DAR...La ce bun?!
Altul e Jocul, alta e Competitia, iar ea se poarta pe taramul Calculatoarelor Cuantice si al Inteligentei Artificiale:))

Noile Dinamici care Redefinesc Ecuatia de Miscare a Lumii Mari... Redefinesc Sistemele Sociale.
Toate Miscarile Civilizatiei sint asternute pe Noi Temelii. Cu acest tip de Ochelari, Nou Nout!, ar trebui privita orice Relatie, inclusiv, bineinteles, cu vecinii. Rusia si-a definit, public, cu ani in urma, Pozitia pe care o are in fata Noului Start.

Noul Nivel de Dezvoltare pe care Civilizatia abia l-a accesat este extrem de Complex, Dezvoltarea este ultraspectaculoasa!, iar daca va Termina Nivelul...,Civilizatia ASTA! ar fi Prima in Istoria Lumii Mari care reuseste!

Provocarile sint si vor fi Colosale!
E bine sa ne amintim ca toate celelalte Civilizatii au disparut din Peisaj!

 

ok,dar ce-i de facut ?

rusii ne urasc profund,indiferent de atitudinea noastra
fata de ei. chiar cind aveam regim comunist impus de ei
nu eram deloc bine vazuti.

ce comert putem face noi cu rusia,exceptind gazele
pe care le cumparam ?
sa fim seriosi,nici noi nu avem ce vinde in rusia,
nici ei la noi...

cei din vest fac afaceri cu rusia sperind sa le cistige
bunavointa,noi n-avem nimic de oferit,nimic de primit.
pur si simplu,rusia ne uraste oricind si oriunde,
nu mai are rost sa pierdem vremea incercind sa amelioram
relatiile bilaterale.

ar fi foarte bine daca am rupe relatiile bilaterale,
pur si simplu...

 

Una dintre tintele "poporului rus", a kremlinului de fapt

este stergerea Romaniei, nu atat ca tara ci ca etnie, ca popor, de pe harta si din istorie.
Au avut atatia ani la dispozitie si nu au reusit.
Dar fisurile le-am astupat.
Cei din stepa vor fi distrusi de altii din stepa.

De ambele,in egala masura!

Asta era de spus,nimic mai mult!

 

incompetenta clasei politice romanesti & dezamagirea aliatilor usa

Toacmai am asistat la o alianta ruso-germana de restabilire a granitei est-ului. Iar moldovenii se bucura degeaba ,neintelegand ce li s-a intamplat, si ce le pregatesc tovarasii dodon&putin.
In privinta rusilor treaba este clara,in diplomatie sunt cu 3 clase peste coruptii de romani si "aliatii" amerloci, ne place sau nu faptele asta arata. Ce alianta nato ce granita UE, s-au asezat in coasta noastra si au facut ce au dorit in estul Europei fara sa-i deranjeze nimeni, restul sunt discutii sterile.

 

De necrezut

" De ce sa ne temem mai mult: de rachetele rusesti sau de guvernantii diletanti? " - de democratia americana introdusa cu forta : Libia, Afganistan....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor