De frica lui Putin, o tara europeana reintroduce serviciul militar obligatoriu

Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 14:39
5699 citiri
De frica lui Putin, o tara europeana reintroduce serviciul militar obligatoriu
Foto: Ministerul lituanian al Apararii Nationale

Lituania va reintroduce serviciul militar obligatoriu, din cauza temerilor legate de "actualul mediu geopolitic" din statele baltice, a anuntat presedintele Dalia Grybauskaite.

Serviciul militar obligatoriu va fi reintrodus pentru o perioada de cinci ani "pentru a spori si accelera recrutarea", a precizat liderul de la Vilnius, transmite BBC.

Germania refuza sa doteze Lituania cu masini de razboi: Scuze, dar ne trebuie si noua

Grybauskaite nu s-a referit in mod special la situatia din Ucraina, insa statele vecine si-au exprimat ingrijorarea cu privire la agresiunea rusa din aceasta tara. Urmeaza ca Parlamentul lituanian sa aprobe revenirea serviciului militar obligatoriu.

Lituania a renuntat la recrutare in anul 2008, iar noile reglementari, daca vor intra in vigoare, se vor aplica tinerilor cu varste cuprinse intre 19 si 26 de ani, cu exceptia anumitor categorii, precum studentii si tatii necasatoriti. Astfel, in fiecare an urmeaza sa fie recrutati pana la 3.500 de tineri.

Cum va reactiona NATO in cazul in care Rusia ataca?

Lituania a fost una dintre cele mai vocale state de cand a inceput criza in Ucraina. Presedintele lituanian Dalia Grybauskaite a catalogat Rusia drept un "stat terorist", iar tara sa a format o alianta militara cu Polonia si Ucraina.

Secretarul britanic al Apararii, Michael Fallon, a spus vineri ca Vladimir Putin reprezinta un "pericol real si prezent" pentru tarile baltice - Estonia, Letonia si Lituania, membre NATO.

In schimb, Guvernul german a refuzat sa livreze catre Vilnius transportatoare blindate Boxer, potrivit unor surse din Ministerul Apararii de la Berlin, citate duminica de pubicatia Die Welt. Motivul invocat a fost acela ca si Germania are nevoie de respectivele vehicule.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Lituania reintroduce recrutare, #Lituania serviciu militar obligatoriu, #Lituania militari Rusia , #Rusia