De teama Rusiei, Suedia a lansat cele mai ample exercitii de razboi din ultimii 20 de ani

Joi, 14 Septembrie 2017, ora 17:17
3810 citiri
De teama Rusiei, Suedia a lansat cele mai ample exercitii de razboi din ultimii 20 de ani
Foto: Arhiva Kremlin

Suedia, tara neutra, a lansat cele mai ample exercitii de razboi din ultimele doua decenii, cu sustinerea tarilor NATO. Aproximativ 19.000 de militari iau parte la manevre, dupa ani de reduceri de chetuieli.

Cu o zi inainte de cele mai ample exercitii ruse din 2013, la care ar urma sa ia parte mai mult decat cei 13.000 de soldati anuntati oficiali, potrivit NATO, Suedia a simulat un atac dinspre est asupra insulei baltice Gotland, in apropiere de continent.

"Situatia securitatii s-a deteriorat", a declarat Micael Byden, comandantul fortelor armate suedeze, in cursul unei prezentari a exercitiilor ce vor dura trei saptamani.

Suedia, asemeni statelor baltice, Poloniei si majoritatii Occidentului, a fost profund ingrijorata de anexarea Crimeii de catre Rusia, in 2014, precum si de sustinerea acordata rebelilor din estul Ucrainei.

"Rusia este tara care afecteaza securitatea in Europa, in prezent, prin actiunile sale - anexarea Crimeii si luptele continue din estul Ucrainei - deci este clar ca urmarim foarte atent ce va face Rusia", a subliniat Byden.

Aproximativ 15.000 de militari din Statele Unte, Franta, Norvegia si alti aliati NATO iau parte la exercitiul numit "Aurora".

Suedia, stat care nu este membru NATO, a decis sa isi consolideze armata dupa ce a scazut cheltuielile militare de la peste 2% din PIB, la inceputul anilor '90, la aproximativ 1%. Tara intentioneaza, printre altele, sa reintroduca stagiul militar obligatoriu.

Fortele armate, care la un moment dat puteau mobiliza peste 600.000 de oameni, mai includ in prezent numai 20.000 de soldati si 22.000 de voluntari din Garda Interna.

Generalii NATO sustin ca Autora nu reprezinta un raspuns la exercitiile NATO. Insa Byden, care a vorbit in timp ce fortele americane si franceze isi prezentau sistemele de rachete mobile sol-aer ce vor fi folosite in timpul exercitiului, a subliniat importanta NATO pentru Suedia.

"Suntem o tara suverana, care are grija si este responsabila pentru securitatea noastra. Facem acest lucru impreuna cu altii, pregatiti atat sa sustinem, cat si sa primim ajutor", a insistat el.

Statele Unite au trimis vehicule pe mare, din Germania, in timp ce Franta le-a transportat cu trenul.

Guvernul este hotarat sa mentina neutralitatea tarii, dar, asemenea vecinei sale Finlanda, Suedia este tot mai apropiata de NATO si are o cooperare tot mai starnsa cu alianta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Suedia exercitii militare Rusia, #Suedia Rusia Zapad, #Rusia exercitii militare Zapad , #Rusia