Declaratie ingrijoratoare a Rusiei: Ne indreptam spre un al doilea Razboi Rece

Marti, 20 Mai 2014, ora 19:45
8516 citiri
Declaratie ingrijoratoare a Rusiei: Ne indreptam spre un al doilea Razboi Rece
Foto: Business Insider

Fostul presedinte si actualul premier rus Dmitri Medvedev a avertizat, intr-un interviu acordat TV Bloomberg, ca SUA si Rusia "se apropie incet, dar sigur de un al doilea Razboi Rece".

Cele doua tari au cunoscut o crestere rapida a tensiunilor generate de criza din Ucraina.

SUA si NATO acuza Rusia de instigare la tulburari in tara vecina si au aplicat sanctiuni, in timp ce Moscova sustine ca actualul guvern ucrainian este fascist si nelegitim.

Sanctiunile impuse de SUA si aliatii europeni impotriva Rusiei sunt deosebit de ingrijoratoare pentru Medvedev. El sustine ca sanctiunile nu au fost folosite impotriva politicienilor sovietici nici macar in timpul Razboiului Rece, relateaza Business Insider.

Medvedev: Rusia nu e obligata sa garanteze suveranitatea teritoriala a Ucrainei

"As dori sa va reamintesc ca nu au fost introduse sanctiuni impotriva parlamentarilor nici in cele mai dificile perioade ale relatiilor americano-sovietice, cum ar fi criza rachetelor din Cuba sau atunci cand a fost luata decizia de a dizloca trupe sovietice in Afganistan. Am mentinut contactele la nivel politic inalt. Prin adoptarea unor astfel de sanctiuni, partenerii nostri americani si europeni distrug tesatura de relatii internationale", a declarat Medvedev.

Este putin probabil ca relatiile dintre Rusia si SUA sa se imbunatateasca in viitorul apropiat. Putin a ordonat soldatilor de la granita cu Ucraina sa revina la bazele lor, dar SUA si NATO au declarat ca nu au nicio dovada a retragerii trupelor.

Ucraina este deja profund fracturata. Crimeea este ferm in mainile Rusiei, iar doua regiuni din estul tarii au recurs la referendumuri discutabile pentru a incerca sa se separe de Kiev.

Ucraina a organizat alegeri la nivel national pe data de 25 mai. Statele Unite au amenintat deja ca va face economia rusa sa "sangereze", in cazul in care vor fi tentative de perturbare a alegerilor din aceasta tara.

#razboi rece SUA Rusia, #Medvedev interviu TV Bloomberg, #declaratie ingrijoratoare Medvedev , #Rusia