Despre dosarele Rusiei in Romania, ambitiile Moscovei si jocul la doua capete al Ucrainei - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 18:38
8101 citiri
Despre dosarele Rusiei in Romania, ambitiile Moscovei si jocul la doua capete al Ucrainei - Interviu

Rusia depune eforturi pentru a reveni in liga marilor puteri si prin santaj energetic, dar paleta instrumentelor folosite este cu mult mai larga, inclusiv comertul, mass media, accesul la piata muncii si conflicte ca acela din Transnistria, afirma Stanislav Secrieru, expert afiliat, de la Centrul Roman pentru Politici Europene.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Stanislav Secrieru a explicat in ce zone se manifesta ambitiile Rusiei in Romania, fiind vorba in principal de doua dosare importante: R. Moldova si scutul antiracheta.

Decizia Kievului de a intoarce spatele UE este o victorie a Rusiei care va avea efecte defavorabile asupra interesului national al Romaniei. Totusi nu exista un risc real ca Romania sa reintre in zona de influenta ruseasca.

Expert CRPE - 2014 este crucial pentru desprinderea R. Moldova de spatiul post-sovietic

De ce a intors Ucraina spatele Uniunii Europene chiar inante de summit-ul de la Vilnius?

In lumina manifestatiilor pro-Europene ce au loc in Ucraina, ar fi mai util sa ne intrebam de ce presedintele Ianukovici a intors spatele UE. Si oare l-a intors definitiv? Decizia de a suspenda procesul de apropiere de UE a fost conditionat de factori interni si externi. Partial, presiunea economica exercitata de Rusia si-a spus cuvantul.

Comertul Ucrainei cu Rusia a scazut cu 25% de la inceputul anului, lipsind bugetul de incasari vitale in conditiile in care deficitul bugetar a continuat sa creasca rapid. Rusia a dat de inteles ca va lua masuri mai severe in cazul in care Ucraina va semna Acordul de Asociere la summit-ul de la Vilnius.

Situatia economica in Ucraina este extrem de dificila. In 2014, pentru a acoperi gaura in bugetul de stat si pentru plata unei datorii externe, Ucraina va avea nevoie de un imprumut in valoare de 10-15 miliarde dolari. UE si FMI ar putea sa ofere finantarea necesara, dar in schimbul unor masuri economice mai putin populare, cum ar fi cresterea pretului la gaze pentru consumatori casnici, pana in prezent subventioant de stat.

In 2015, presedintele Ianukovici va incerca sa castige un nou mandat, iar masurile economice necesare, dar nepopulare ar reduce sansele de a fi reales. Fiind intre ciocan si nicovala, presedintele Ianukovici a ales revenirea la status-quo, adica inghetarea apropierii de UE si negocieri cu Rusia pentru a reduce presiunea economica.

Sunt sceptic ca o astfel de intelegere este fiabila, deoarece esenta politicii lui Ianukovici este sa balanseze intre UE si Rusia pentru a supravietui in calitate de actor politic autonom. Ori Rusia cere nici mai mult nici mai putin aderarea la Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan, cu alte cuvinte abandonarea paradigmei multivectoriale a Ucrainei.

Tocmai de aceea, cred ca Ianukovici nu a intors spatele UE si va continua sa joace la doua capete, ce-i drept in conditii externe, dar si interne tot mai putin favorabile pentru un astfel de joc. Drept dovada pe plan intern, sunt proteste pro-Europene masive la Kiev si sondaje de opinie din 2013 la nivel national, dar si regional (cum ar fi in estul Ucrainei) care indica asupra sprijinului popular substantial pentru integrare Europeana.

Ce efecte poate avea aceasta decizie a Kievului asupra Romaniei?

Pe de o parte, decizia nu produce efecte negative directe si imediate asupra Romaniei. Nu putem vorbi despre eventuale oportunitati economice nevalorificate de Romania.

Pe de alta parte, prelungirea incertitudinii cu privire la orientarea externa a Ucrainei si trenarea tarii in zona gri este una defavorabila interesului national al Romaniei de a se invecina cu state democratice, stabile, previzibile si prospere. La ora actuala nu exista un instrument mai bun pentru a realiza aceste obiective decat integrarea Europeana.

Decizia Ucrainei poate avea recul in zone de interes major pentru Romania. Incurajata de eliminarea, chiar si temporara, a Armeniei si Ucrainei din cursa pentru integrarea Europeana, Rusia isi va dubla presiunea asupra R.Moldova.

Nu in ultimul rand, daca protestele de strada anti-guvernamentale ce au loc la Kiev vor lua o turnura violenta pronuntata, vor crea o stare de tensiune periculoasa, scenariu deloc favorabil obiectivelor Romaniei si UE in vecinatatea estica.

Este decizia lui Ianukovici o victorie a Rusiei?

Din punct de vedere minimalist, Rusia a obtinut o victorie, adica Ucraina nu va semna (desi orice e posibil pana la 29 noiembrie) Acordul de Asociere, care ar pune capat discutiilor cu privire la accederea la Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan.

Din punct de vedere maximalist, aderarea Ucrainei la Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan, Rusia este inca departe de o victorie. Exista un deficit imens de incredere la nivel inalt intre Moscova si Kiev. Rusia si Ucraina si-au promis reciproc multe in ultimii patru ani, dar au realizat putin. Deci nu este un climat tocmai favorabil initierii unui proces amplu de integrare economica, si mai cu seama politica.

Insa chiar ceea ce Rusia percepe drept o victorie finala, aducerea Ucrainei in Uniunea Eurasiatica, se poate dovedi un esec. Sa presupunem pentru o clipa ca Ucraina se va alatura procesului de integrare Eurasiatica, este Rusia constienta de implicatiile acestui pas asupra proiectului de integrare? Fortata sa acceada in Uniunea Eurasiatica, foarte probabil elita politica si economica ucraineana va sabota procesul din interior, blocand procesul de decizie si paralizand activitatea organelor cu competente supranationale.

Fiind al doilea ca importanta jucator in interiorul Uniunii Eurasiatice, Ucraina va intra in competitie politica cu Rusia pentru influenta in interiorul uniunii. Belarus si Kazahstan ar prefera sa faca alianta in interiorul uniunii cu Ucraina pentru a estompa puterea Rusiei. Este Rusia pregatita pentru un joc institutional mai sofisticat? Va avea rabdare sa negocieze cu fiecare si sa convinga inloc sa ameninte? Se prea poate ca intr-un calcul de cost-beneficiu Rusia sa constate ca efectele nedorite ale integrarii Ucrainiei in Uniunea Eurasiatica neutralizeaza avantajele. Cum se spune ai grija de ce iti doresti.

Care sunt in acest moment ambitiile geopolitice ale Rusiei si cum se manifesta ele?

Rusia depune eforturi pentru a reveni in liga marilor puteri. Un element important in realizarea acestui deziderat este institutionalizarea sferei de influenta in spatiul post-sovietic prin institutii economice si de securitate regionale, precum si prin acorduri politice, militare si economice bilaterale.

Rusia vrea sa se prezinte la masa marilor puteri in calitate de lider regional post-sovietic. Prin urmare Rusia concentreaza importante resurse birocratice, economice, politice si in unele zone militare pe aceasta directie. Dupa revenirea la Kremlin, presedintele Putin a emis cateva decrete trasand principlale sarcini aparatului de stat. Integrarea Eurasiatica se numara printre prioritatile de politica externa.

Utilizarea resurselor energetice, inclusiv prin compania de stat Gazprom, este un instrument deseori folosit in spatiul post-sovietic. De pilda, Armenia a renuntat sa parafeze Acordul de Asociere cu UE, nu in ultimul rand in urma cresterii drastice a pretului la gaze naturale. Totusi trebuie mentionat ca eficienta resurselor energetice in calitate de instrument coercitiv in politica externa rusa a mai scazut datorita evolutiilor pe piata globala a energiei.

In acelasi timp, pe langa santaj energetic, Rusia are la indemana o paleta larga de instrumente la care recurge in spatiul post-sovietic, cum ar fi comert, accesul la piata muncii, mass media care emite sau publica in limba rusa, organizatii neguvernamentale finantate de Kremlin, minoritati vorbitoare de limba rusa, baze militare, conflicte intractibile (Nagorno-Karabah sau Trasnistria) si altele.

Cum resimte Romania aceste ambitii ale Rusiei?

Rusia nu vede Romania intr-un viitor previzibil in interiorul structurilor Eurasiatice. Totodata, doua dosare in special atrag atentia Rusiei in Romania. Primul, legat de realizarea ambitiilor in spatiul post-sovietic, este R.Moldova. Investitiile Romaniei in proiectul statal R.Moldova intra in conflict cu obiectivele Rusiei de a fi incojurata de state a caror stabilitate politica si economica depinde de Moscova.

In acest context, Rusia a reclamat de cateva ori Romania la UE, ca fiind un stat membru care, prin politica sa in vecinatate (in R.Moldova mai exact), tensioneaza relatiile la nivel UE-Rusia. Presiunile brutale ale Rusiei asupra Ucrainei si R.Moldova nu lasa insa indoiala cine sta la originea tensiunilor in regiune, care afecteaza si calitatea relatiilor bilaterale UE-Rusia.

Al doilea dosar care capteaza atentia Rusiei este sistemul de aparare anti-racheta in Europa. Rusia a facut cateva declaratii la intimidare la adresa statelor care vor gazdui instalatiile, insa pana in prezent fara rezultat. In acelasi timp, nu as exclude intensificarea activitatii serviciilor de profil din Rusia in vederea colectarii informatiei despre elementele scutului anti-racheta pe teritoriul Romaniei.

Cat priveste utilizarea armei energetice impotriva Romaniei, nu este cel mai eficient mijloc prin care Rusia poate atinge obiectivele. Romania isi acopera aproximativ 70% din necesarul de gaze din productia interna, importurile din Rusia sunt necesare doar in sezonul rece. Pentru a suspenda livrarile de gaze spre Romania, Gazprom-ul trebuie sa reduca livrarile Ucrainei (partial) si R.Moldova, afectand in acelasi timp Bulgaria care se alimenteaza din conducta care trece pe teritoriul Romaniei.

Chiar daca Rusia va decide sa recurga la suspendarea livrarilor de gaze, Romania este conectata la sistemul European prin racordul cu Ungaria functional din 2010. Asadar Romania poate relativ rapid sa minimalizeze efectele unei eventuale suspendari de livrari din partea Gazprom-ului. Recente descoperiri a unor rezerve de gaze in Marea Neagra vor oferi in perspective mai multa siguranta Romaniei in domeniul energetic.

Vedeti un risc ca Romania sa intoarca spatele UE si sa reintre in zona de influenta ruseasca?

Securitatea Romaniei este garantata de cea mai puternica alianta politico-militara din lume - NATO. Securitatea Romaniei de asemenea este intarita prin parteneriatul strategic cu SUA, forta militara si economica globala formidabila. Romania face parte din clubul select a celor mai prospere democratii din lumea - UE, care ofera oportunitati de modernizare a tarii si cresterii calitatii vietii cetatenilor. Ce poate oferi Rusia?

Poate Rusia cu un sistem politic opac, prost pregatit sa faca fata complexelor provocari economice, sociale si politice; cu o economie care se hraneste din veniturile generate de comert cu resursele naturale; cu o armata care necesita efort de modernizare masiv in anii ce urmeaza, sa ofere o viziune mai buna de viitor Romaniei?

Cred ca la nivelul clasei politice si a cetatenilor de rand exista un consens larg in privinta locului si viitorului Romaniei in cadrul Occidentului institutionalizat. Finalmente este cu mult mai bine sa protestez in strada fiind protejat de jandarmi (vezi protestele "Rosia Montana"), decat sa fii retinut in mod arbitrar de scutieri si/sau condamnat la pedepse cu privatiune de libertate pentru ca ai indraznit sa exprimi public dezacordul fata de politica guvernului (cazul Piata Bolotnaya in Rusia).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rusia gaze Romania, #Rusia Republica Moldova, #Ucraina UE Rusia , #Rusia