Despre Uniunea Sovietica si valori

Autor: Cristian Diaconescu - profesor de drept international
Miercuri, 28 Septembrie 2016, ora 07:36
12444 citiri

Mesajul transmis de Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti, prin intermediul unui videoclip, este un foarte bun mesaj de promovare.

Este foarte util, pentru informarea opiniei publice din Romania si clarificarea abordarii istorice de la care pleaca Moscova atunci cand construieste strategia relatiilor bilaterale intre cele doua state.

Este foarte bine ca un oficiu diplomatic, mandatat evident de statul acreditant, isi prezinta viziunea in ceea ce priveste raporturile de parteneriat asa cum s-au dezvoltat in timp.

Si trebuie sa avem in vedere ca nu este vorba de un mesaj care ar veni din mediul academic sau nonguvernamental reprezentand un punct de vedere, o viziune, o pozitie subiectiva si evident partizana. Este un mesaj transmis de Ambasada Rusiei la Bucuresti. Or, ambasadele transmit doar mesaje oficiale, omologate de Centrala.

Prin urmare, am aflat ca in plan bilateral conceptul "Uniunii Sovietice" este functional, activ, util, pentru a intelege din ce directie istorica pornim discutiile.

Mai mult, ca independenta si dezvoltarea economica a Romaniei se datoreaza cooperarii cu Uniunea Sovietica, dinamicii impuse Romaniei, care, este drept, in tara noastra se numeste "comunism".

Si pentru ca scenariul care ne formateaza trecutul sa fie mult mai clar, romanii trebuie sa afle ca nu numai Uniunea Sovietica, dar mai ales armata sovietica ne-au adus nu numai independenta, ci si "industrializarea".

Nu am niciun comentariu suplimentar, dar cred ca o reactualizare a dosarului "Romania" este urgent necesara fie la Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti, fie la Moscova.

Indiferent daca nu suntem perceputi ca parteneri de dialog de incredere (ceea ce mi se pare o mare greseala), fie ca se doreste transmiterea unui mesaj exploratoriu, ar fi necesara o pregatire si o informare cat mai adecvate inainte de a lansa, public, astfel de teme.

Sigur ca este important sistemul de valori pe care trebuie sa-l invete copiii nostri dar, stiti, ei pun intrebari, cum sunt copiii:

  • De ce statea strabunicul cu valiza la usa asteptand sa vina sa-l aresteze pentru "complot impotriva comunismului"?
  • De ce a disparut, peste noapte, o intreaga generatie de politicieni despre care ei invata la scoala ca au construit Romania Mare, stat occidental veritabil?
  • De ce bunica a fugit "in porumbi" de frica unei armate care ii devasta casa si care nu era nici armata romana, nici cea germana?
  • De ce o doamna numita Pauker i-a adunat, la 6 dimineata, pe toti diplomatii din Ministerul roman de Externe si i-a trimis in lagar pentru ca foloseau limba franceza ca limba de lucru?

Ce sunt acelea Fantana Alba sau Pactul Ribentrop-Molotov?

Romanii sunt o natiune intelegatoare si blanda, gata sa ierte un trecut complicat pentru un viitor decent pentru ei si copiii lor. Conditia este sa fii corect si mai ales, de buna credinta, cu ei.

Recomand tuturor sa incerce si aceasta cale si vor fi uimiti cata disponibilitate vor gasi.

Dar, fara complexe de superioritate si diletantism, va rugam, pentru ca aici este Romania.

Cristian Diaconescu este licentiat in drept, presedinte al Fundatiei Miscarea Populara, iar de-a lungul timpului a ocupat functii de secretar de stat, vicepresedinte al Senatului, ministru al Justitiei si al Afacerilor Externe.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#ambasada Rusia 100 euro Cumintenia, #donatie Rusia Cumintenia Pamantului , #Rusia