Ce s-a întâmplat, cu adevărat, la întâlnirea online între Biden și Putin. "A devenit și mai clar că este gata să atace Ucraina" ANALIZĂ

Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 17:41
12158 citiri
Ce s-a întâmplat, cu adevărat, la întâlnirea online între Biden și Putin. "A devenit și mai clar că este gata să atace Ucraina" ANALIZĂ
Vladimir Putin s-a aflat la Soci, iar Joe Biden a intrat online de la Casa Albă FOTO Hepta

Majoritatea analiștilor converg către concluzia că discuția prin videoconferință între președinții Joe Biden și Vladimir Putin n-a ajutat la mare lucru.

„După conversația dintre președintele rus și Joe Biden, a devenit și mai clar că acesta este gata să atace Ucraina și să slăbească NATO“, scrie Jerzy Gaszczyński într-o rubrică pentru ziarul polonez Rzeczpospolita.

„Puțini au auzit conversația de marți, 7 decembrie, dintre președinții Statelor Unite, și ai Federației Ruse, dar probabil că nimeni nu a contat pe concesii de la Vladimir Putin.

Am aflat despre ea ceea ce au vrut să ne spună participanții. Unul reprezintă Occidentul democratic, încătușat de proceduri, de responsabilitate față de alegători și de teama de a pierde pacea și confortul. Celălalt se simte relaxat și vede incitarea la conflict ca pe o modalitate de a reconstrui imperiul. Și a exprimat-o într-un mod categoric”, scrie Jerzy Gaszczyński în ziarul polonez Rzeczpospolita.

Joe Biden a reiterat ceea ce toată lumea știa de zile întregi - că răspunsul la atacul Rusiei asupra Ucrainei va fi un pachet de sancțiuni puternice. Necunoscut Rusiei, dar comparabil cu ceea ce simte Iranul. Adică, dacă vor intra într-adevăr în vigoare, va fi o izolare economică și politică dureroasă. La aceasta se adaugă o declarație de sprijin pentru țările de pe flancul estic al NATO și, mai ales, pentru Ucraina. Având în vedere numărul de trupe rusești concentrate la granița cu Ucraina, acest lucru nu are o semnificație militară decisivă, dar este un semnal politic important, a spus Gashchinsky.

Cu toate acestea, diavolul se ascunde în detalii. În detaliile implementării amenințărilor în cazul în care Putin ar începe un mare război. Respingerea sancțiunilor propuse împotriva Nord Stream 2 în proiectul de lege privind bugetul apărării SUA, imediat după conversația liderilor, a stârnit îngrijorare.

Cu toate acestea, se poate presupune cu optimism că acesta nu este un gest față de Putin, ci față de Germania. Un gest care ar trebui să le permită să decidă singuri dacă se alătură blocării conductei care finanțează politicile imperiale ale Kremlinului, dacă are loc o invazie rusă a Ucrainei.

Vladimir Putin pare să fi repetat și ceea ce știam deja. Dar cel mai important este cum a făcut-o. În primul rând, el a spus că Occidentul încearcă să cucerească Ucraina, nu Rusia. El spune că Ucraina este cea care amenință Rusia, nu Rusia cea care amenință Ucraina, chiar dacă Kremlinul a trimis zeci de mii de soldați la granițele ucrainene . Motivul pentru toată această agitație este criza „internă ucraineană”, așa cum spune în mod tradițional Putin

În al doilea rând, Putin a înaintat și mai decisiv decât înainte un ultimatum, datorită căruia s-ar putea să nu existe război. Asigurările că NATO nu se va extinde niciodată spre est, inclusiv Ucraina, trebuie să fie „credibile și aplicabile din punct de vedere legal”. Ar trebui oferite garanții similare că nu vor apărea arme serioase în statele vecine cu Rusia. În țările vecine – probabil în țările Alianței. Kremlinul susține că Biden a fost de acord să se consulte cu privire la această problemă de principiu.

Cu toate acestea, asta este nici mai mult, nici mai puțin decât o cerere ca NATO să permită Kremlinului să ia cele mai importante decizii . Pentru că cele mai importante decizii trebuie luate pe flancul estic, lângă Rusia.

Dacă NATO rămâne ceea ce este, atunci acest ultimatum nu poate fi îndeplinit . Ceea ce rămâne este o versiune extraordinară a ultimatumului: NATO nu se va extinde niciodată pentru că America va forța Ucraina să acorde un statut special Donbass-ului controlat de ruși. Nu se poate aștepta ca Kievul să fie de acord cu acest lucru.

Se pune și întrebarea, continuă autorul, - există o variantă de rezervă de garanții în caz că Rusia va decide ce fel de armă va ajunge în statele baltice și în Polonia?

În circumstanțe moderne, parteneriatul strategic dintre Ucraina și Statele Unite își testează puterea: amenințarea reală a unei alte invazii ruse, când este destul de evident că Putin și diplomația rusă au dezvoltat imunitate la declarațiile de „sprijin puternic” și „îngrijorare serioasă”.

Deci, care va fi impactul acestui summit aranjat în grabă SUA-Rusia?

În termeni largi, există în esență trei rezultate potențiale. Rusia ar putea pur și simplu să dea înapoi în fața amenințării cu sancțiuni economice occidentale concertate și punitive. Sau ar putea fi stabilit un fel de proces diplomatic reînnoit care să evite conflictul. Sau, poate zarul este aruncat.

Poate că Putin a stabilit că numai acțiunea militară directă își poate atinge obiectivele în ceea ce privește Ucraina și, având în vedere problemele energetice de iarnă ale Europei de Vest, slăbiciunea percepută a președintelui Biden și distragerea atenției din cauza pandemiei de Covid, acum este cel mai bun moment pentru a lovi, susține Jonathan Marcus, profesor onorific la Institutul de Strategie și Securitate, Universitatea din Exeter, Marea Britanie.

1) Putin dă înapoi

Acesta este probabil cel mai puțin probabil dintre rezultate. Putin și-a urcat trupele pe deal și nu se vor întoarce la barăcile lor fără ca el să înregistreze un fel de victorie. Președintele Putin are preocupări atât internaționale, cât și interne. Nu are nevoie să fie perceput slab.

Cu toate discursurile sale despre Rusia și destinul istoric al Ucrainei, care este respins de mulți comentatori occidentali drept o hiperbolă, el are adevărate îngrijorări - nu doar cu privire la ceea ce vede ca deriva Ucrainei pe orbita NATO, ci și cu privire la consecințele unui sistem democratic viabil. stabilit în ceea ce el consideră ca parte a inimii Rusiei.

El trebuie, desigur, să cântărească sentimentul aparent al unității transatlantice și amenințarea cu sancțiuni economice. Dar Rusia a rezistat înainte la sancțiunile occidentale. Și poate crede că unitatea occidentală poate fi testată până la distrugere, având în vedere arma energetică pe care ar putea-o mânui Moscova.

2) O soluție diplomatică

Președintele Biden nu va accepta cererea Rusiei de veto asupra potențialei aderări a Ucrainei la NATO. Deși, în realitate, orice astfel de apartenență este departe. Așadar, i-ar putea fi oferite lui Putin niște beneficii diplomatice mai largi pentru a preveni războiul?

Președintele rus a înregistrat deja o mică victorie diplomatică, în măsura în care acest summit video cu omologul său american a avut loc. Masarea continuă a trupelor Rusiei în jurul Ucrainei l-a forțat pe președintele SUA să pună preocupările Moscovei în fruntea agendei sale de politică externă. Este o reamintire puternică pentru toate discuțiile despre noua focalizare strategică a Washingtonului pe China, nu poate ignora angajamentele sale de lungă durată în Europa și, dacă Moscova încearcă să facă acest lucru, poate - cel puțin temporar - să reordoneze administrației Biden. prioritățile strategice.

Revenirea la masa „superputerilor” este un mic plus pentru Putin. Dar este puțin probabil să fie suficient. Cu toate acestea, cei doi lideri au început un dialog reînnoit la summitul lor de la Geneva în iunie anul trecut. Apoi, ambele părți s-au arătat mulțumite de rezultat.

Această ultimă întâlnire a atins alte probleme dincolo de Ucraina, dintre care unele au fost abordate la Geneva; dialogul SUA-Rusia privind stabilitatea strategică, ransomware și colaboarea pe probleme regionale precum Iranul.

Astfel de discuții sunt muzică bună pentru urechile Moscovei. Dar până unde ar putea merge? Ar putea fi concepută un fel de inițiativă diplomatică reînnoită sau modificată pentru zonele separatiste, pro-ruse din estul Ucrainei, pentru a înlocui procesul Minsk II, în mare măsură muribund? Minsk II este acordul diplomatic din 2015 care urmărea să pună capăt luptelor din regiunea Donbas și penttru care s-au implicat Rusia, Ucraina și OSCE, cu medierea liderilor Franței și Germaniei.

Ar putea SUA să se implice în astfel de discuții, ridicându-i statutul? Posibil că da. Dar acest lucru încă nu ar aborda problemele fundamentale ale Rusiei cu privire la guvernul de la Kiev și traiectoria generală a Ucrainei.

Michael Kofman consideră că o soluție diplomatică ce obligă Ucraina să facă concesii în schimbul retragerii trupelor ruse este puțin probabilă. „Fără îndoială”, spune el, „intenția Rusiei este de a obliga Ucraina și Statele Unite la o schimbare de politică; prima asupra Minsk II, cea din urmă privind starea actuală a cooperării în domeniul apărării și viitorul expansiunii NATO.

„Moscova vrea ca SUA să fie de acord cu o neutralizare de facto a Ucrainei, care ar avea implicații profunde nu doar pentru țară, ci și pentru modul în care este gestionată securitatea în Europa”.

Pur și simplu nu vede că se întâmplă acest lucru, și, având în vedere miza, este greu de imaginat că forțele ruse se vor retrage de pe teren fără a câștiga nimic politic”.

3) Acţiune militară

Rusia se pregătește pentru opțiunea militară, indiferent dacă se întâmplă sau nu. Acest lucru ar putea lua o varietate de forme, de la o incursiune mare, la o invazie semnificativă a părții de est a Ucrainei. Unul dintre obiective ar fi să atragă armata ucraineană în luptă și să-i provoace o astfel de înfrângere, încât guvernul de la Kiev trebuie să-și regândească poziția. Invadarea teritoriului în mijlocul unei populații ostile are riscuri semnificative. Forțele armate ale Ucrainei au ceva armament și antrenament occidental și sunt mai bine pregătite ca în 2015. Cu toate acestea, și armata rusă s-a perfecționat în ultimii ani. Puterea de foc pe care o construiește Rusia este impresionantă. Cu toate discuțiile despre suveranitatea Ucrainei, NATO nu poate și nu va veni în ajutorul Ucrainei. Și achizițiile suplimentare de arme ar putea contribui pur și simplu la justificarea Rusiei pentru război.

Calculul Moscovei privind costurilor conflictului poate fi influențat și de desfășurările militare anterioare. În timp ce Occidentul vede în prezent angajamentele militare prin prisma înfrângerilor strategice din Irak și Afganistan, Rusia poate avea o viziune foarte diferită. Operațiunile sale din Georgia, ocuparea Crimeei, războiul din estul Ucrainei - ca să nu mai vorbim de implicarea sa în Siria - pot fi toate considerate de președintele Putin drept victorii relative.

Dintre toate neprevăzutele militare, Michael Kofman încă crede că, dacă se va întâmpla, va fi ceva de amploare. „Cred că Rusia este în cea mai bună poziție din 2014 din punct de vedere economic, politic și militar pentru a executa o astfel de operațiune, ceea ce nu înseamnă că se va întâmpla, ci pur și simplu sugerează că există cele mai puține constrângeri față de alte perioade în care a desfășurat. operațiuni ofensive”.

Ce e de urmărit

Declarația SUA lansată după discuțiile Biden-Putin a vorbit despre cei doi lideri care au însărcinat echipele să „urmărească” problemele discutate, sugerând că, cel puțin, dialogul ar putea continua și canalele rămân deschise.

Deci, care sunt șansele de a evita războiul? Și ce semne ar trebui să căutăm, care vor indica izbucnirea iminentă a ostilităților?

Michael Kofman notează că „războiul este o chestiune de politică, iar semnele vor fi în mare măsură politice”. „Poziția oficială a Rusiei nu oferă loc pentru optimism că se poate ajunge la un acord”, spune el.

Pe partea militară, deși o invazie nu este iminentă, există o mulțime de indicii și avertismente care ar putea fi prezente în săptămânile și zilele premergătoare oricărei operațiuni. Natura și dispoziția forțelor ruse și activitatea lor este un semn.

Deocamdată, părerea lui Michael Kofman este că tensiunile vor continua. „Așa cum stau lucrurile, este probabil că Rusia va continua să-și întărească forțele și, dacă intenționează să se angajeze într-un război vor apărea elemente de logistică necesare unei operațiuni la scară largă”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Un document secret văzut de The Washington Post oferă o confirmare oficială și o codificare a ceea ce mulți din elita Moscovei numesc un război hibrid împotriva Occidentului. Ministerul...
#summit, #videoconferinta, #Joe Biden, #Vladimir Putin, #Ucraina , #Rusia