Documente secrete declasificate: Cum a întors soarta războiului armata sovietică, doborând mașinăria lui Hitler

Vineri, 10 Decembrie 2021, ora 04:00
9508 citiri
Documente secrete declasificate: Cum a întors soarta războiului armata sovietică, doborând mașinăria lui Hitler
Bătălia Moscovei a fost câștigată de sovietici FOTO: Global Village

Recent, Rusia a declasificat documente secrete din cel de-Al Doilea Război Mondial, dezvăluind modul în care armata sovietică a schimbat cursul conflagrației mondiale. Noua arhivă intitulată ”Marea cotitură de la Moscova” arată cum s-a desfășurat contraofensiva împotriva trupelor naziste ale lui Adoilf Hitler.

Lansarea de pe site-ul oficial al ministerului Apărării de la Kremlin marchează 80 de ani de la ”Bătălia de la Moscova”, când în iarna lui 1941, armata sovietică a respins atacul celui de-Al Treilea Reich, punând capăt speranțelor Axei la o nouă victorie rapidă asupra URSS-ului.

Alături de documentele publicate, se specifică faptul că ”victoria forțelor sovietice a spulberat mitul că Germania fascistă era invincibilă, întărind coaliția anti-Hitler și forțând Turcia și Japonia să se abțină de la intrarea în război”.

Trebuie menționat faptul că armata lui Hitler a pierdut la Moscova peste 500.000 de soldați și ofițeri, morți sau răniți, 1.300 de tancuri, 2.500 de piese de artilerie și peste 15.000 de vehicule.

SUA pregătite să dea o lovitură de trăsnet Rusiei: Moscova ar putea fi paralizată pe plan internațional VIDEO

Forțele naziste ale lui Hitler se apropiau de Moscova în 1941, de luni de zile, dar la începutul lunii decembrie, apărarea sovietică le-au blocat la zeci de kilometri de oraș. A fost cea mai rece iarnă europeană a secolului.

Fenomenul ce ia prin surprindere omenirea: Apariții stranii pe cerul nopții la Londra, Amsterdam și Berlin VIDEO

Utilizând forțele aduse din Siberia și Orientul Îndepărtat rus, generalul Georgy Jukov a lansat o contraofensivă începând cu 5 decembrie 1941, în urma căreia armata Germaniei naziste a fost nevoită să se retragă la sute de kilometri de Capitală, se spune în documente, scrie presa rusă.

Arhiva desecretizată include și harta operațională a Statului Major al Armatei roșii, publicată în premieră, alături de un plan al contraofensivei. În plus, sunt prezentate și jurnalele armatelor staționate pe front.

Ministerul Apărării din Rusia a menționat că publicarea documentelor secrete a fost făcută cu scopul de a ”păstra și apăra adevărul istoric și pentru a contracara falsificarea istoriei”.

Distrugerile din Gaza, comparate cu cele din Al Doilea Război Mondial. Oficial UE: ”Israelul trebuie să respecte dreptul internațional” VIDEO
Distrugerile din Gaza, comparate cu cele din Al Doilea Război Mondial. Oficial UE: ”Israelul trebuie să respecte dreptul internațional” VIDEO
Șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a comparat amploarea distrugerilor din Gaza cu cea provocată orașelor germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial....
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#Uniunea Sovietica, #armata Hitler, #Al Doilea Razboi Mondial, #adolf hitler, #armata nazista, #germania nazista , #Rusia
Comentarii
Poza FireWallStreet
FireWallStreet
rank 5
concluzia ar fi ca rusii au cistigat razboiul in 6 luni