Drama moldovenilor opriti la granita Rusiei

Autor: Ana Ilie
Luni, 22 Decembrie 2014, ora 11:17
7191 citiri
Drama moldovenilor opriti la granita Rusiei

Rusia a interzis patrunderea a aproximativ 9.000 de muncitori moldoveni pe teritoriul sau, desi le-a promis, inainte de alegerile parlamentare din R. Moldova, ca se pot duce linistiti sa voteze acasa.

Acestia se simt tradati si spun ca au fost tratati precum "turma de vot" pentru a pune stampila pe candidatul pro-Moscova, Igor Dodon, scrie Deutsche Welle.

Rusia este "acasa" pentru jumatate de milion de moldoveni. Familiile lor si economia moldoveneasca depind de banii pe care ii trimit aestia. Pentru ca le refuza reintrarea in Rusia, Moscova creste presiunea pe mica republica.

In orasele precum Orhei, uitate de vreme, se vede intregul efect al deciziei Rusiei. Cum aici nu se gasesc locuri de munca, multi barbati au emigrat.

Gheorghe Vasilcau a lucrat in Rusia, dar acum nu o mai poate face. Gheorghe este singurul care castiga bani in familie - si are in intretinere o sotie si trei copii. Si acum nu mai are voie sa se intoarca in Rusia, unde castiga bani in sectorul constructiilor.

Cu toate acestea, chiar inainte de alegeri, Gheorghe s-a simtit incurajat sa se intoarca acasa, primind asigurari ferme ca va putea ajunge inapoi la munca dupa aceea.

La inceputul lui noiembrie, cu trei saptamani inainte de parlamentarele din Moldova, seful Partidului Socialist, Igor Dodon, s-a intalnit cu presedintele rus Vladimir Putin. Dupa acea intalnire, biroul de imigratie al Rusiei a anuntat ca imigrantii moldoveni se pot duce acasa sa voteze intrucat li se va permite intrarea inapoi in Rusia.

Cu ajutorul imigrantilor, socialistii au obtinut cele mai multe voturi in alegeri. Cu toate acestea, trei partide pro-europene au format o majoritate in noul parlament si au preluat guvernarea.

Gheorghe si multi alti imigranti se simt acum tradati, pentru ca nu s-au mai putut intoarce in Rusia la munca. Simt ca au fost tratati precum "turma de vot".

"Am avut incredere in Igor Dodon si acum mi-am pierdut slujba. Ce sa fac? Moscova ne trateaza ca pe criminali sau teroristi. Nu stiu cum putem supravietui", spune Gheorghe. Potrivit datelor unui ONG, in situatia sa mai sunt cel putin inca 9.000 de moldoveni.

Biroul rus pentru imigratie a confirmat situatia si a spus ca imigrantii au fost respinsi deoarece au incalcat dreptul de sedere in Rusia.

Interdictia de a patrunde in Rusia creeaza probleme pentru economia Moldovei, care depinde de banii trimisi de imigranti.

"In primele sase luni din 2014, aproximativ 1,5 miliarde de dolari au intrat din afara tarii", spune Alexandru Fala, economist la ONG-ul Expert-Grup.

Banii trimisi de imigranti reprezinta 30% din PIB-ul tarii si 60-65% din acesti bani vin din Rusia.

Fala este de parere ca Moscova incearca astfel sa puna presiune economica si sa impiedice apropierea Moldovei de UE.

Citeste si:
„Nea Petrică” Daea s-ar putea întoarce în funcția de ministru al Agriculturii. Care sunt alte nume luate în calcul pentru înlocuirea lui Chesnoiu
„Nea Petrică” Daea s-ar putea întoarce în funcția de ministru al Agriculturii. Care sunt alte nume luate în calcul pentru înlocuirea lui Chesnoiu
PSD stabileşte miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, cine va prelua portofoliul Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, în urma cererii DNA de ridicare a imunităţii...
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...