Edward Snowden cere nationalitatea rusa, dar vrea sa o pastreze si pe cea americana

Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 09:47
2991 citiri
Edward Snowden cere nationalitatea rusa, dar vrea sa o pastreze si pe cea americana
Foto: Hepta (Arhiva)

Fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a SUA, Edward Snowden, urmarit de Washington pentru divulgare de date confidentiale, a indicat luni ca a cerut nationalitatea rusa, dupa ce tocmai a obtinut un permis de rezidenta pe termen nelimitat in Rusia, tara in care s-a refugiat din 2013, relateaza AFP.

Edward Snowden (37 de ani) a explicat pe Twitter ca a cerut sa-si pastreze cetatenia americana, ceea ce este in prezent posibil dupa o recenta schimbare a legislatiei ruse cu privire la cetatenie si imigratie. Aceasta cerere intervine la cateva zile dupa ce partenera sa Lindsay Mills a anuntat ca este insarcinata.

Dupa ani de separare de parintii nostri, eu si sotia mea nu intentionam sa fim separati de fiul nostru", a explicat el pe Twitter.

Snowden a explicat de asemenea ca el si sotia sa doresc sa 'ramana americani' si sa-si creasca fiul in conformitate "cu toate valorile americane pe care noi le iubim, inclusiv libertatea de exprimare".

Avocatul fostului angajat al NSA, Anatoli Kucerena, a explicat la 22 octombrie ca permisul sau de rezidenta in Rusia a fost prelungit pe termen nelimitat si a precizat ca aceasta a fost posibil datorita unor recente modificari operate in legislatia rusa.

Edward Snowden a beneficiat pana acum de un prim drept de azil pe un an, apoi de un permis de sedere de trei ani, care a fost prelungit in 2017.

Fostul consultant a parasit SUA dupa ce a transmis presei zeci de mii de documente ce probau amploarea activitatilor NSA si demonstrau dimensiunea supravegherii electronice exercitate de Washington.

Aceste dezvaluiri au suscitat tensiuni foarte puternice intre SUA si aliatii lor, iar decizia autoritatilor ruse de a-i acorda un permis de sedere a provocat indignarea SUA.

In august, presedintele american Donald Trump a indicat ca intentioneaza "sa arunce o privire" asupra unei posibile gratieri a lui Edward Snowden, inculpat de "spionaj" in tara sa de origine, delict pentru care risca pana la 30 de ani de inchisoare.

Snowden, caruia i-a fost retras pasaportul american la cererea Washingtonului, a ajuns la Moscova in mai 2013 venind de la Hong Kong si intentiona sa-si gaseasca refugiu in America Latina. Intr-un final s-a trezit blocat in Rusia, unde i-a fost acordat azil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Edward Snowden Rusia, #Edward Snowden american, #Edward Snowden NSA , #Rusia