Efectele embargoului spinos al Rusiei: Franta pierde miliarde de euro

Miercuri, 27 August 2014, ora 20:26
5988 citiri
Efectele embargoului spinos al Rusiei: Franta pierde miliarde de euro

Embargoul impus de Rusia tarilor occidentale, ca urmare a sanctiunilor economice indreptate impotriva sa, a inceput deja sa afecteze unele dintre cele mai mari economii in lume.

Recentele evenimente din Ucraina au determinat Uniunea Europeana si Statele Unite sa impuna sanctiuni economice Rusiei, insusi presedintele francez Francois Hollande fiind de parere ca aceste masuri sunt necesare si menite sa transmita un semnal puternic Kremlinului, scrie The Epoch Times.

Astfel, cu cat Rusia trimite mai multe convoaie militare in Ucraina, cu atat sanctiunile economice se vor amplifica.

Franta a impus deja conditii privind livrarea navei de lupta Mistral catre Rusia, iar esecul livrarii ar reprezenta o pierdere pentru economia franceza. Cu toate astea, aliatii Frantei spun ca aceasta masura ar fi necesara.

Rusia a raspuns cu un embargou asupra produselor europene, inclusiv asupra legumelor franceze, ceea ce a provocat ingrijorarea multor producatori. Federatia Sindicatelor Producatorilor Agricoli din Franta a estimat pierderi de aproximativ 500 de milioane de euro din cauza embargoului impus fructelor si legumelor, in timp ce oficiali ai Uniunii Europene au estimat la 12 miliarde de euro pierderile totale ca urmare a embarogului rus.

Putin, suparat ca bunurile cu embargou intra in Rusia prin Belarus: Tara va fi ingropata

Si alte sectoare ale economiei si industriei franceze ar putea inregistra pierderi ca urmare a embargoului. Astfel, 10 la suta din vanzarile pe care le face compania Renault sunt destinate pietei din Rusia, in timp ce grupul petrolier francez CGG obtine 15 la suta din venituri in Rusia.

In ce priveste nesiguranta livrarii unei a doua nave Mistral, acest lucru a pus in pericol aproape 1.000 de locuri de munca in Franta.

Piata pestelui din Alaska, in pericol din cauza sanctiunilor

De cealalta parte a Atlanticului, cel mai nordic si mai mare stat american, Alaska, se confrunta cu aceleasi probleme din cauza masurilor economice de raspuns ale Rusiei.

Politicienii din acest stat i-au cerut, marti, printr-o scrisoare, presedintelui american Barack Obama sa accelereze ritmul negocierilor astfel incat Rusia sa renunte la embargoul impus importurilor de peste din America, relateaza KUCB.

Oficialii din Alaska vor ca, daca Rusia va interzice in continuare importul de peste din aceasta zona, si Statele Unite sa raspunda cu aceeasi moneda importurilor piscicole rusesti.

Zece dintre companiile de profil din Alaska au cerut masuri impotriva acestui sector din Rusia chiar din aceasta saptamana, chiar mai dure decat cele impuse de Moscova. In anul 2013, Rusia a exportat peste in valoare de 328 de milioane de dolari catre Statele Unite.

Presedintele rus Vladimir Putin a acuzat marti ca bunurile supuse embargoului Moscovei ca raspuns la sanctiunile economice ale occidentului ajung totusi in Rusia prin Belarus.

Rusia a interzis importurile de produse alimentare din SUA, UE, Canada, Australia si Norvegia, ca raspuns la sanctiunile occidentale impuse pentru implicarea sa in criza ucraineana.

#embargo Rusia Occident, #Rusia embargo alimente, #Rusia embargo Franta, #Rusia importuri Alaska, #Rusia embargo SUA , #Rusia
Comentarii