Rusia consideră un eșec misiunea americanilor în Afganistan. Ministrul de Externe rus: ”Există un risc real de instabilitatea"

Vineri, 16 Iulie 2021, ora 20:30
3283 citiri
Rusia consideră un eșec misiunea americanilor în Afganistan. Ministrul de Externe rus: ”Există un risc real de instabilitatea"
Serghei Lavrov este îngrijorat de destabilizarea zonei FOTO Facebook / Itar Tass

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că misiunea americană în Afganistan a este un eșec şi denunţă faptul că o plecare ”precipitată” a Statelor Unite din această ţară va degrada echilibrul de putere în zonă, relatează AFP.

În pofida faptului că preşedintele american Joe Biden încearcă ”să prezinte situaţia în culorile cele mai pozitive”, ”toată lumea înţelege că misiunea a eşuat”, a apreciat Serghei Lavrov vineri, la Taşkent, în Uzbekistan, unde participă la o Conferinţă Internaţională a Cooperării Ţărilor din Asia Centrală şi de Sud.

”Acest lucru este recunocut de toţi, inclusiv de către Statele Unite”, a subliniat el, citat de agenţii ruse de presă.

Şeful diplomaţiei ruse consideră că ”degradarea rapidă a situaţiei în Afganistan” are drept cauză ”retragerea precipitată a contingentelor americane şi NATO”, care a sporit ”incertitudinea (...) militară şi politică în interiorul şi în jurul ţării”.

”În circumstanţele actuale există un risc real ca instabilitatea să se reverse în ţări vecine”, a adăugat Lavrov.

Talibanii - care au lansat la începutul lui mai o ofensivă împotriva armatei afgane, în paralel cu o retragere a forţelor străine - au cucerit vaste teritorii rurale, mai ales în nordul şi vestul ţării, departe de bastioanele lor tradiţionale din sud.

Ei au cucerit mai multe posturi de frontieră-cheie la frontiera cu Pakistanul, Iranul, Turkmenistanul şi Tadjikistanul şi asediază mai multe capitale ale unor provincii.

Rămaşi fără o susţinere americană, militarii afgani au opus o rezistenţă slabă.

Peste 1.000 de militari s-au refugiat, săptămâna trecută, în Tadjukistan, care a mobilizat 20.000 de rezervişti la frontiera cu Afganistanul.

Preşedintele tadjik Emomali Rakhmon a efectuat vineri o vizită în regiune, pentru a inspecta pregătirea de luptă a armatei.

Rusia, o putere regională apropiată fostelor republici sovietice din Asia Centrală, este îngrijorată de o destabilizare în această regiune, în care păstrează baze militare.

”Criza afgană exacerbează ameninţarea teoristă şi problema traficului de droguri, care a atins niveluri fără precedent”, a mai reproşat, vineri, Serghei Lavrov.

Eveniment Quarterly Report

Dan Petrescu s-a împiedicat pe teren propriu în Coreea de Sud
Dan Petrescu s-a împiedicat pe teren propriu în Coreea de Sud
Formaţia Jeonbuk Hyundai, antrenată de Dan Petrescu, a fost învinsă, sâmbătă, pe teren propriu, de echipa Daegu, în etapa a XXXII-a a campionatului din Coreea de Sud. Pentru Jeonbuk a...
Revenirea Occidentului în Afganistan este ”inacceptabilă”, susține Moscova. ”Vom fi deosebit de vigilenţi”
Revenirea Occidentului în Afganistan este ”inacceptabilă”, susține Moscova. ”Vom fi deosebit de vigilenţi”
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat vineri împotriva oricărei "reveniri a unor infrastructuri militare" ale Statelor Unite sau NATO în Afganistan sau în regiune, spunând că...
#Serghei Lavrov, #misiune Afganistan, #statele unite, #esec , #Rusia