Este Crimeea pierduta cu adevarat?

Marti, 01 Aprilie 2014, ora 13:56
5322 citiri
Este Crimeea pierduta cu adevarat?
Foto: The Telegraph

Ultimele evenimente petrecute la granita Rusiei cu Ucraina arata ca negocierile purtate de americani si rusi la Paris au inceput sa dea primele rezultate. Situatia este, insa, departe de a fi rezolvata.

Presedintele Vladimir Putin pare sa fi incheiat totul in privinta anexarii Crimeii. Luni, prim-ministrul tarii, Dmitri Medvedev, a vizitat peninsula, pe fondul retragerii fortelor militare ale Kremlinului de la granita de est cu Ucraina, scrie CNN.

Negocieri importante

Intre timp, Barack Obama, presedintele SUA, a ajuns la un acord cu Putin, acestia stabilind ca reprezentantii lor sa se intalneasca pentru a purta discutii privitoare la tensiunile existente.

Initiativa a apartinut presedintelui rus, cel care si-a aratat disponibilitatea de a rezolva criza. In cele patru ore de discutii purtate la Paris de Secretarul de Stat american, John Kerry, cu ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, s-a incercat gasirea unei solutii pentru detensionarea situatiei de la granita.

Americanii insista asupra implicarii Ucrainei in tot ceea ce se va intampla in regiune. John Kerry a declarat ca Rusia are legaturi indelungate si interese serioase in Ucraina, fara a uita sa spuna ca anexarea Crimeii a fost o actiune "nelegitima si ilegala".

Nu se stie inca daca Germania si Marea Britanie ar sustine adoptarea unor sanctiuni mai dure impotriva Rusiei, la indemnul SUA, deoarece ele au relatii economice mai intense cu aceasta tara. Politicienii americani nu s-au pus nici ei de acord asupra tuturor masurilor care ar trebui luate impotriva regimului de la Kremlin.

Ce va urma

De la granita cu Ucraina s-au retras cateva sute de soldati dintr-un numar total de aproximativ 40.000 care se afla in zona. Rusii au spus pana acum ca au facut doar "exercitii militare" in regiune.

Medvedev a anuntat ca salariile bugetarilor din Crimeea ar trebui aduse la acelasi nivel cu cele din Rusia, la fel ca salariile personalului militar. Premierul a mai spus ca in Crimeea trebuie introdusa si asigurarea obligatorie de sanatate.

Rusia planuieste declararea Crimeii drept zona economica speciala, in vederea implementarii unor proiecte esentiale care sa ii reduca dependenta de Ucraina. Posibilitatile raman deschise in regiune, caci Rusia ar putea interveni si in alte zone din Ucraina in care are interese proprii.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ucraina Crimeea Rusia, #Obama reactie Rusia Crimeea , #Rusia