Europa intelege gresit Rusia: Ce poate face pentru a-l rani, intr-adevar, pe Putin

Luni, 10 August 2015, ora 18:25
12634 citiri
Europa intelege gresit Rusia: Ce poate face pentru a-l rani, intr-adevar, pe Putin
Foto: Kremlin

Uniunea Europeana pare sa nu stie cu exactitate ce ar trebui sa obtina prin sanctiunile aplicate Rusiei si, implicit, nu are niciun termen la care masurile s-ar putea incheia.

O spune Kadri Liik de la Consiliul European pentru Relatii Externe, intr-o analiza in care vorbeste despre sanctiunile impotriva Moscovei si modul in care liderii de la Bruxelles ar trebui sa le foloseasca, scrie Business Insider.

"Ne asteptam la o schimbare de regim la Moscova? Sau ne asteptam ca Rusia sa inceapa sa se comporte precum 'o tara europeana normala'?", intreaba Liik.

Uniunea Europeana nu se lasa: Prelungeste sanctiunile impuse Rusiei

Europa trebuie sa gaseasca un raspuns la aceste intrebari, avand in vedere ca se pune problema reinnoirii sanctiunilor. Mai mult, specialistul sustine ca este de preferat ca liderii de la Bruxelles sa analizeze natura problemei, pentru a vedea "ce rol pot juca sanctiunile in remedierea sa".

Pe de alta parte, Moscova stie exact ce vrea: Rusia gandeste in termeni de "sfera de influenta" si este hotarata sa spuna foarte clar care e, in viziunea sa, aceasta sfera de influenta. Este modul de gandire al presedintelui Vladimir Putin, mentalitate de asemenea inradacinata in istoria Rusiei.

O ciocnire inevitabila

In schimb, Europa are o viziune orientata spre castig reciproc cand vine vorba despre relatii internationale, arata expertul. Avand in vedere ca cele doua parti privesc prin paradigme total diferite, o "ciocnire" intre Rusia si Europa era inevitabila, continua Liik.

Un vechi rival ii prezice sfarsitul lui Putin: Vrea sa-si pastreze puterea cu pretul razboiului!

Daca nu in Ucraina, s-ar fi intamplat altundeva. O parte a motivului disputei este ca acum, dupa 25 de ani de la prabusirea Uniunii Sovietice, tarile care au facut parte din URSS vor o guvernare mai buna si o putere mai mare de a-si construi viitorul asa cum cred de cuviinta. Practic, in formarea Europei post-sovietice exista o tensiune inerenta.

"Aceasta se manifesta printr-un proces evolutiv plin de hopuri, dar inevitabil, pe care nu Uniunea Europeana l-a lansat si pe care nici nu poate sa-l controleze, dar in privinta caruia nu poate face nimic decat sa il suporte.

Moscova, pe de alta parte, se axeaza pe elementele pe care le poate controla, asa ca are tendinta sa opuna rezistenta procesului post-sovietic. Ciocnirea este sistematica si probabil se va manifesta in mod repetat atata vreme cat ideile fundamentale raman neschimbate", noteaza Liik.

Putin n-are de ales decat sa inceapa razboiul: De ce are nevoie de o noua victorie in Ucraina

Un acord pe care UE nu-l va accepta niciodata

Ce isi doreste Rusia nu este un conflict la scara mare, ci un acord cu UE in privinta acelor tari pe care Kremlinul le vede ca facand parte, in mod legitim, din sfera sa din influenta.

Oficialii de la Bruxelles nu ar accepta niciodata o astfel de intelegere, pentru ca ar insemna sa aprobe agresiunea rusa in fostele state sovietice care fac acum parte din Europa.

Ce trebuie sa inteleaga liderii europeni atunci cand discuta despre noi sanctiuni, spune Liik, este ca Rusia si UE se afla in mijlocul unui conflict indelungat care nu va fi rezolvat in curand.

Daca Europa vrea o schimbare de regim la Moscova, asteapta ceva gresit, potrivit specialistului. Viziunea indreptata spre dominatie a liderilor rusi se manifesta activ de decenii si e improbabil ca va disparea, chiar daca Putin nu se va mai afla la carma Rusiei.

Situatia ideala, din perspectiva europeana, este ca Rusia sa regandeasca modul in care se comporta la nivel international. Concluzia expertului esta ca schimbarea in Rusia va fi profunda doar daca guvernul va fi discreditat si inlaturat de la putere de insusi poporul rus.

Rolul sanctiunilor

Aici isi joaca sanctiunile rolul. Daca toate "cascadoriile agresive" ale Rusiei se dovedesc a fi costisitoare si ineficiente, astfel Europa nu ii va permite Moscovei sa obtina sfarsitul pe care si-l doreste, argumenteaza Liik.

Specialistul pe problematici externe sustine ca aceasta tinta trebuie sa fie atinsa prin mentinerea sanctiunilor pana cand conditiile stabilite de UE sunt indeplinite, mai exact implementarea acordului de la Minsk si returnarea Crimeii. In acelasi timp, Europa trebuie sa asigure securitatea tarilor UE si NATO vulnerabile.

Cel mai important pentru Europa este sa arate Rusiei ca nu va accepta pur si simplu anexari si conflicte fara sa reactioneze - o impresia pe care a lasat-o UE in timpul si dupa razboiul din 2008 din Georgia, cand Rusia a "muscat" din teritoriul acestei tari si continua sa o faca.

Rusia, acuzata ca a mai "muscat" putin din teritoriul altei tari

Rusia, atentionata de UE dupa mutarea frontierei dintre Osetia de Sud si Georgia

Faptul ca Europa intentioneaza sa mentina aceste sanctiuni - cu toate ca vin la pachet cu anumite dificultati economice - face parte din aceeasi strategie prin care ii arata Rusiei ca UE are credibilitate, chiar daca asta inseamna mai multe lovituri in Europa si doar mai putine branzeturi frantuzesti pentru rusi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Rusia sanctiuni Europa, #conflict Rusia Europa, #Europa Putin , #Rusia