Atac terorist la metroul din Sankt Petersburg: Bilantul exploziei creste la 11 morti si 45 de raniti (Foto&Video)

Luni, 03 Aprilie 2017, ora 23:30
39842 citiri
Atac terorist la metroul din Sankt Petersburg: Bilantul exploziei creste la 11 morti si 45 de raniti (Foto&Video)
Foto: Hepta.ro

O explozie a avut loc, luni dupa-amiaza, la metroul din orasul rus Sankt Petersburg. Cel mai recent bilant arata ca 11 oameni au murit si cateva zeci au fost raniti in deflagratie.

Dupa mai multe ore de confuzie si declaratii contradictorii, autoritatile au anuntat ca bilantul exploziei este de 11 morti si 45 de raniti.

Totodata, incidentul a fost catalogat in cele din urma drept un "act terorist" si masuri anti-tero au fost luate in intreaga tara pentru a spori securitatea.

Politia a anuntat ca un al doilea dispozitiv exploziv a fost descoperit intr-o alta statie de metrou. Acesta a fost detonat in conditii de siguranta de genisti. Autoritatile au anuntat si ca doi suspecti sunt cautati in acest moment, iar presa rusa a dezvaluit fotografia unuia dintre ei.

Presedintele Vladimir Putin se afla luni chiar la Sankt Petersburg pentru o intalnire cu omologul sau din Belarus, Aleksandr Lukasenko.

Explozia a avut loc intre statiile Piata Sennaia si Institutul Tehnologic, ambele de pe Linia Albastra. Precizam ca initial s-a vorbit de doua explozii ce ar fi avut loc in statiile mentionate.

Liderii din intreaga lume au transmis condoleante presedintelui Putin si poporului rus si au condamnat ferm atacul terorist: Vezi aici cum au reactionat Angela Merkel, Donald Trump, dar si presedintele moldovean Igor Dodon.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor:

23:30 - Inchidem aici transmisiunea live despre evenimentele din Sankt Petersburg. Ramaneti pe Ziare.com pentru a afla ce descopera autoritatile ruse si cine e in spatele sangerosului atentat.

23:26 - Presedintele rus Vladimir Putin a depus luni seara flori in apropiere de statia de metrou Institutul Tehnologic din Sankt Petersburg.

23:00 - Bilantul tragediei creste la 11 morti si 45 de raniti, au anuntat autoritatile ruse.

22:10 - Presedintele rus Vladimir Putin le-a multumit soferilor care s-au oferit sa-i duca pe pasagerii de la metrou spre casele lor, dupa ce circulatia in subteran a fost oprita. El a spus ca multi motociclisti si taximetristi au dus oamenii acasa gratis. Putin a spus ca sute de mii de oameni din oras au mers pe jos, cu masina, tramvaiul sau autobuzul dupa ce metroul a fost inchis.

22:08 - Martorii povestesc pentru presa rusa momentele de groaza de la metrou. O femeie identificata dupa numele Polina, care se afla in vagonul alaturat, povesteste ca "a fost o bubuitura asurzitoare, dupa care a venit un miros de fum. Era inghesuiala, doua femei au lesinat instant. Totul s-a petrecut in timp ce metroul inca mergea. Nu s-a oprit".

Cand metroul in sfarsit a oprit in statie, aceasta spune ca a "vazut ca vagonul vecin era distrus, cu geamurile sparte, nu era luminat, dar a vazut sange. Unii erau scosi pe picioarele lor, altii erau carati afara din tren", a mai povestit femeia, pentru presa rusa, informeaza BBC.

21:56 - Cancelarul german Angela Merkel a transmis luni condoleante poporului rus si a condamnat "actul barbar" de la metroul din Sankt Petersburg.

21:00 - Si presedintele american Donald Trump a transmis un mesaj de condoleante si a catalogat atentatul drept unul "oribil" si "ingrozitor", informeaza Sputnik News.

20:28 - La nivelul Ministerului Transporturilor din Rusia a fost creata o celula de criza pentru a coordona activitatea tuturor autoritatilor implicate in operatiune de salvare si in ancheta atentatului de la metrou, informeaza Sputnik News. Totodata, s-a decis la nivelul ministerului ca masuri anti-tero sa fie implementate in intreaga tara.

20:11 - Peste 1.200 de persoane au fost evacuate dupa explozia de la metroul din Sankt Petersburg

19:56 - Autoritatile ruse au emis mandate de cautare pentru doua persoane pe care le suspecteaza ca au legatura cu explozia de la metrou.

19:55 - Iata noi imagini de dupa explozie. Se poate vedea si usa metroului spulberata de explozie.

19:51 - Mesaje de condoleante vin din toata lumea de la liderii politici, iar oamenii au inceput sa depuna flori si sa aprinda lumanari in fata ambasadelor Rusiei.

19:37 - Bomba dezamorsata in statia de metrou Ploscead Vosstaniia ar fi continut un kilogram de explozibili si srapnel, potrivit unor surse citate de Russia Today, arata News.ro.

Bomba se afla intr-o geanta neagra lasata pe peron.

19:21 - Reprezentantii Comisiei de Investigatii din Rusia au lansat oficial ancheta pentru act terorist, insa au precizat ca mai multe scenarii sunt luate in considerare in acest moment, informeaza News.ro.

Amintim ca anterior Procuratura Generala a catalogat incidentul ca un act terorist, insa a revenit si a precizat ca este prea devreme pentru a se targe o concluzie cu privire la circumstantele exploziei din Sankt Petesburg.

19:19 - Autoritatile din Sankt Petersburg au declarat stare de urgenta la institutiile de invatamant din oras, a anuntat Comitetul Educational din oras, citat de TASS.

19:16 - Presedintele Ceceniei, Ramzan Kadirov, a declarat ca "organizatorii si atacatorii trebuie sa fie identificati si aspru pedepsiti".

"Este un atac terorist teribil", a mai scris liderul cecen pe Instagram.

19:11 - Ministrul de Interne din Franta a anuntat ca vor fi crescute masurile de siguranta la mijloacele de transport public din Paris, in urma atentatului din Rusia.

18:33 - Iata si prima fotografie cu suspectul. Amintim ca un martor a declarat ca l-a vazut lasand o servieta in vagonul unde s-a produs explozia. Autoritatile au cautat apoi imaginile surprinse de camerele de supraveghere.

Foto: captura Digi24

18:22 - Autoritatile din Sankt Petersburg au decretat 3 zile de doliu dupa tragedia de la metrou.

18:00 - Ministrul rus al Sanatatii a revizuit bilantul atacului la 10 morti si 37 de raniti, relateaza Interfax. Anterior, Comitetul National Antiterorism a anuntat ca 9 oameni au murit si peste 20 au fost raniti.

17:47 - Un purtator de cuvant al Procuraturii Generale din Rusia, Alexander Kurennoi, a declarat luni dupa-amiaza ca este prea devreme pentru a se pronunta cu privire la cauza exploziei de la metrou, dupa ce in urma cu o ora a sustinut ca este vorba de un incident terorist, relateaza News.ro.

17:42 - Dispozitivul explozibil gasit de genisti intr-o a treia statie de metrou, Ploscead Vosstaniia, a fost dezamorsat.

17:37 - Interfax tansmite ca explozibilul a fost lasat intr-o servieta, in metrou, dar si ca pe baza imaginilor surprinse de camerele video ar fi fost identificat principalul suspect al atacului.

17:20 - Presedintele moldovean Igor Dodon a transmis de asemenea un mesaj de condoleante.

"Terorismul international nu are granite, nationalitati, religie. Oricine a comis aceasta crima a intentionat sa dea o lovitura Rusiei si presedintelui sau, care a sfidat terorismul international si conduce actiuni eficiente de a combate teroarea in diferite parti ale lumii", a spus Dodon, luni.

17:10 - Serviciul antitero al Rusiei a revizuit numarul de morti la 9, si cel al ranitilor - peste 20. Anterior, bilantul era de 10 morti si in jur de 50 de raniti.

17:00 - Pentru transportul victimelor sunt folosite si elicoptere.

16:58 - Autoritatile americane au anuntat ca monitorizeaza situatia din Rusia.

16:55 - Si Ministerul roman al Afacerilor Externe a transmis un mesaj, pe contul de Twitter: "Rugaciunile si condoleantele noastre pentru familiile victimelor".

16:54 - Ministrul britanic de Externe Boris Johnson, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg si premierul rus Dmitri Medvedev au transmis de asemenea condoleante.

16:52 - Procurorul general a transmis ca explozia a reprezentat un atac terorist.

16:45 - Utilizatorii Twitter au inceput sa puna informatii folosind hashtagul #PrayForSaintpetersburg.

16:37 - Guvernul german si Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, si-au exprimat condoleantele si solidaritatea cu poporul rus.

16:35 - Cel putin 22 de raniti au fost deja transportari la spitalele locale, informeaza presa rusa. La fata locului au sosit mai mult de 40 de echipaje medicale.

16:33 - Ca urmare a exploziei de la Sankt Petersburg, primarul Moscovei a decis sporirea masurilor de securitate la metrou si in statiile de tren.

16:30 - Parlamentarul rus Viktor Ozerov este de parere ca explozia are legatura cu prezenta lui Vladimir Putin in oras.

16:25 - Agentia Interfax sustine ca a fost exclusa ipoteza unui atac sinucigas si ca cel mai probabil bomba a fost amplasata intr-un vagon.

16:20 - Surse citate de agentia Reuters informeaza ca ar fi fost vorba despre o singura explozie, care ar fi avut loc intre statiile Piata Sennaia si Institutul Tehnologic, in mers, fiind citate autoritatile ruse. Initial se spusese ca a fost vorba de doua explozii in cele doua statii.

16:15 - Dispozitivul explozibil continea echivalentul a 300 de grame de TNT.

16:12 - Ambasadorul roman de la Moscova, Vasile Soare, le-a transmis romanilor sa il contacteze, in cazul in care s-au aflat in zona exploziilor.

"Sper ca sunteti bine, voi, romanii din SPetersburg si nu a fost nimeni in acel tren si nici in statiile de metrou. Daca Doamne fereste de ceva anuntati Ambasada-pe mine personal, Consulatul din SP. Rog sa urmariti ce s-a intamplat si eventuale evolutii. Vasile Soare, Ambasador Ro in F.Rusa", a scris pe Facebook Vasile Soare.

16:10 - Una dintre explozii a avut loc in mers, iar presa rusa scrie ca un al treilea dispozitiv explozibil a fost gasit de genisti intr-o a treia statie de metrou, Ploscead Vosstaniia.

15:55 - Statia in care a avut loc cea de-a doua explozie este Institutul Tehnologic, desi initial se spunea ca ar fi fost vorba despre Sadovaia. Ambele statii unde s-au produs deflagratiile se afla pe Linia Albastra.

15:54 - Potrivit Sputnik, s-a incheiat evacuarea persoanelor din metrou, iar toate statiile au fost inchise.

15:50 - Presedintele rus Vladimir Putin a avut prima reactie oficiala. Putin a spus ca autoritatile iau in calcul si varianta unui atentat terorist, potrivit Sputnik News.

15:43 - Xinhuanet scrie ca este vorba despre cel putin 50 de raniti.

15:40 - "Oamenii sangerau, aveau parul ars. Ni s-a spus sa mergem spre iesire. Oamenii au fugit. Prietena mea a spus ca, atunci cand a iesit din metrou, a vazut oameni care erau mutilati", a spus un martor.

Informatiile autoritatilor sunt ca cel putin unul dintre dispozitivele explozibile continea schije, fapt care a facut ca numarul victimelor sa fie mare.

15:38 - Presedintele rus si-a exprimat deja condoleantele dupa tragedie.

15:37 - Serviciul antitero al Rusiei a confirmat ca este vorba despre 10 morti.

15:34 - Cele doua explozii au avut loc in doua statii diferite, noteaza The Telegraph, -Piata Sennaia si Sadovaia-, iar a doua deflagratie a avut loc in jurul orei locale 14:40, la cateva minute dupa prima.

15:33 - O inregistrare surprinsa la metrou arata cum pasagerii care au scapat teferi incearca sa ii scoata din garnitura in care a avut loc explozia pe cei raniti.

15:24 - BBC informeaza ca presedintele rus Vladimir Putin, care se afla in oras, a fost informat in legatura cu acest incident.

Liderul de la Kremlin are programata o intalnire cu omologul sau din Belarus, Aleksandr Lukasenko.

15:18 - De asemenea, Russia Today noteaza ca cel putin sapte statii au fost inchise si ca ar fi explodat un dispozitiv improvizat.

15:09 - Sputnik informeaza ca statia de metrou in care a avut loc explozia, intr-o garnitara de metrou, este plina de fum, iar echipe de interventie au fost trimise la fata locului.

Imaginile surprinse arata statia Piata Sennaia invaluita in fum, la ora 14:36, ora locala si ora Romaniei.

15:05 - Daily Mirror scria initial ca primele imagini de la fata locului arata ca ar fi vorba cel putin despre persoane ranite, mai multe corpuri fiind intinse pe podeaua metroului, in timp ce una dintre usile de acces este spulberata.

Amintim ca doua atentate la metrou au avut loc si in Moscova, in anul 2004 - in luna februarie, soldate cu 41 de morti si peste 100 de raniti, si in luna august, soldate cu 10 morti si 50 de raniti -, dar si in 29 martie 2010, cand 40 de oameni au murit si 102 au fost raniti.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#metrou explozie Sankt Petersburg, #explozie metrou St Petersburg, #raniti metrou Sankt Petersburg, #morti metrou Sankt Petersburg , #Rusia