Flota rusa la Marea Neagra va ramane in Crimeea inca 25 de ani

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 20:21
2649 citiri

Dmitri Medvedev, presedintele Rusiei, si omologul sau ucrainean Viktor Ianukovici au anuntat mentinerea si dupa 2017 a bazei navale ruse in Ucraina, inca 25 de ani, in schimbul unei reduceri de 30% a pretului pentru gazele naturale ruse livrate Kievului, o reducere considerata o parte din chiria platita de Moscova pentru aceasta baza.

Cei doi sefi de stat au semnat acorduri in acest sens la Harkov, al doilea oras ca marime din Ucraina, situat in estul tarii.

"Prezenta bazei ruse (n. red la Sevastopol, in Peninsula Crimeea din sudul Ucrainei) este prelungita cu 25 de ani, cu dreptul de a fi prelungita cu inca cinci ani, daca niciuna dintre parti nu doreste suspendarea acordului", a declarat presedintele rus, subliniind ca aceasta intelegere va crea garantii mai bune pentru securitatea in bazinul Marii Negre.

Liderul de la Kremlin nu a precizat insa din ce moment este considerata prelungirea stationarii Flotei ruse la Sevastopol - de acum sau incepand din 2017, cand expira acordul incheiat in 1997. Potrivit insa editiei online a cotidianului rus Kommersant, documentul prevede prelungirea cu 25 de ani dupa 2017, ceea ce ar insemna pana in 2042.

In schimbul mentinerii Flotei ruse la Marea Neagra in Crimeea, presedintele rus a anuntat o reducere considerabila a pretului platit de Ucraina pentru gazele rusesti. "Ucraina va primi o reducere de 100 de dolari fata de pretul actual de 330 de dolari pentru mia de metri cubi, adica o reducere de 30% din suma contractuala", a anuntat Dmitri Medvedev, dupa convorbirile purtate omologul sau ucrainean, Viktor Ianukovici, potrivit agentiilor de presa ruse.

"Reducerea ( n. red. pretului la gaz) va fi considerata parte din chiria pentru baza noastra militara de la Sevastopol", a mai indicat Dmitri Medvedev, adaugand ca acesta este un pas pe care Rusia il astepta de mult timp.

Viktor Ianukovici, care dupa instalarea sa in fotoliul de presedinte al Ucrainei, in februarie 2010, a lasat sa se inteleaga ca prelungirea stationarii Flotei ruse pe teritoriul tarii sale este posibila, a salutat acordurile incheiate cu Rusia, pe care le-a calificat ca fiind "fara precedent".

Acordul privind stationarea Flotei ruse in Crimeea a fost semnat la 28 mai 1997, la Kiev, de catre premierii de la acea vreme ai Rusiei si Ucrainei, Viktor Cernomirdin si Pavel Lazarenko.

Acordul prevede ca Flota rusa isi are baza la Sevastopol si Feodosia si ca Ucraina inchiriaza Rusiei toata infrastructura din aceste porturi pe o perioada de 20 de ani, cu posibilitate de prelungire la intelegerea partilor.

Citeste si:
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat joi, 27 ianuarie, că o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este imposibilă, deoarece asta ar însemna pierderi de 30...
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
Partidul extremist AUR se află pe locul 2 în intenția de vot a românilor în luna ianuarie 2022, cu 20,6%, imediat sub PSD, care a ajuns la 34,3%, se arată într-un sondaj de opinie al Inscop...