Fost premier rus: Rusia nu mai este o democratie

Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 00:10
3124 citiri
Fost premier rus: Rusia nu mai este o democratie
Foto: Adevarul

Mihail Mihailovici Kasianov, premier al Federatiei Ruse intre 2000 si 2004, considera ca tara sa a incetat sa mai fie o tara democratica sub conducerea presedintelui Vladimir Putin.

Actiunile Moscovei pe plan international urmaresc, de fapt, agenda presedintelui Vladimir Putin, iar economia rusa, care acum este a sasea din lume, s-ar putea confrunta cu probleme in lipsa reformelor, a avertizat Kasianov, prezent la congresul anual al Partidului European al Liberalilor, Democratilor si Reformatorilor (ELDR), desfasurat la Dublin in perioada 8-10 noiembrie, intr-un interviu acordat Adevarul.

"Rusia nu mai este o tara democratica. Intr-o perioada foarte scurta am reusit sa pierdem tot ceea ce inseamna caracteristicile unui stat democratic, totul intamplandu-se sub conducerea domnului Putin si a echipei sale, asa cum ii place sa o numeasca.

Ei, in fapt, au distrus elementele constitutive ale statului democratic - separatia puterilor, independenta justitiei sau libertatea presei si, de curand, libertatea alegerilor. Rusii au pierdut toate acestea in urma cu un an", a spus Kasianov.

Potrivit acestuia, politica Rusiei se concentreaza pe populismul regimului la putere si nu pe reforme. "Nu se produc schimbari in domeniul economic, in acest moment singura sursa a cresterii provenind din exploatarea resurselor de gaze si petrol. Din nefericire, aceasta reprezinta si sursa pentru fragilizarea economiei si a finantelor publice care, inevitabil, se vor confrunta cu un dezastru in situatia in care pretul petrolului va scadea sub nivelul de 70 sau 60 dolari/baril", a daugat fostul premier.

De asemenea, in ceea ce priveste politica externa, puterea din Rusia are in vedere doar modul in care sunt afectate relatiile SUA-Rusia.

"Nu este o chestiune de tactica, pur si simplu Putin si echipa sa se pozitioneaza mereu impotriva SUA: nu conteaza care sunt problemele reale, uitati-va doar la atitudinea Rusiei in problema siriana, una dintre cele mai grave crize ale momentului. Uitati-va ce se intampla si in cazul crizei nucleare iraniene, problema in care Rusia nu reuseste sa gaseasca o atitudine durabila", a mai spus Kasianov.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#fost premier Rusia democratie, #Kasianov democratie Rusia , #Rusia