Din culisele intalnirii Biden - Putin. Misterul participarii generalului Gherasimov, in delegatia Kremlinului

Vineri, 18 Iunie 2021, ora 12:17
7681 citiri
Din culisele intalnirii Biden - Putin. Misterul participarii generalului Gherasimov, in delegatia Kremlinului
Generalul Gherasimov (dreapta) a fost surpriza delegatiei Rusiei la intalnirea Biden-Putin

Summit-ul Biden - Putin de la Geneva a intrigat lumea prin prezenta la masa negocierilor a lui Valeri Gherasimov, Seful de Stat Major al Rusiei, in delegatia Kremlinului, in conditiile in care omologul sau american, Mark Milley a lipsit. Analistii considera ca generalul a fost adus pentru a-l sfatui pe liderul de la Moscova, in cazul aparitiei unor probleme militare neasteptate ridicate de SUA, in privinta Ucrainei, Siriei sau Afganistanului.

La intalnirea "extinsa" dintre cei doi presedinti, fiecare parte si-a mai adus inca cinci diplomati de top, experti in relatiile dintre cele doua tari, insa participarea unui militar de cariera a fost o mutare "frapanta si inexplicabila" din partea lui Putin, afirma observatorii independenti, potrivit Daily Mail.

Joe Biden a preferat sa-i aiba alaturi pe Antony Blinken, Secretar de Stat, Jake Sullivan, consilier pentru Securitate Nationala, Victoria Nuland, subsecretar de Stat, John Sullivan, ambasadorul SUA in Rusia si alti doi experti in probleme privind Rusia, Eric Green si Stergos Kaloudis.

De cealalta parte, Putin a avut in echipa sa pe Serghei Lavrov, ministrul de Externe, Dmitri Peskov, secretarul de presa al Kremlinului, Yuri Usakov, asistent al presedintelui, Valeri Gherasimov, Seful Statului Major, Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei in SUA, Serghei Prozhogin, director adjunct al Departamentului privind America de Nord in Ministerul de Externe.

"Prezenta lui Gherasimov a fost frapanta si inexplicabila, dar, in ansamblu, o consider ca fiind un semnal pozitiv", a declarat Sir Adam Thompson, fost diplomat britanic, director al European Leadership Network.

Un oficial american a comentat acest aspect. "Din experienta mea, aceste lucruri sunt pregatite cu atentie, in niciun caz nu a fost o surpriza".

Donald Trump, interventie furibunda la Fox News dupa intalnirea Biden-Putin: "A fost o zi buna pentru Rusia"

Asta insemnand ca lista celor cinci din delegatii a fost negociata si acceptata reciproc. Exista totusi mai multe motive, pentru a include un militar de rang inalt la negocieri. Spre exemplu, Biden a vorbit in cadrul intalnirii si de subiecte militare precum reaparitia terorismului din Afganistan, necesitatea de a redeschide coridoarele umanitare din Siria, dar si situatia din Ucraina.

Biden a gasit punctul nevralgic al lui Putin: "Rusia este presata de China, dar vrea cu disperare sa ramana o mare putere"

Pe de alta parte, prezenta lui Gherasimov s-ar putea baza si pe faptul ca el reprezinta si "unul dintre singurele canale bilaterale care functioneaza inca" in relatiile dintre Statele Unite si Rusia.

Insa, existenta generalului in delegatia lui Putin, transmite si un mesaj legat de influenta politica a armatei in statul rus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene a declarat vineri, 19 aprilie, că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, pentru a...
#Rusia, #sef stat major Rusia, #biden putin, #Vladimir Putin , #Rusia
Comentarii