Gorbaciov: Multi cred ca Al Treilea Razboi Mondial a inceput deja. Se trage cu armele

Luni, 29 Februarie 2016, ora 09:42
11028 citiri
Gorbaciov: Multi cred ca Al Treilea Razboi Mondial a inceput deja. Se trage cu armele
Foto: Kremlin (Arhiva)

Fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov considera ca lumea traverseaza la ora actuala o perioada periculoasa care ar putea duce la cel putin un nou "razboi rece".

Acesta a facut declaratia intr-un interviu acordat postului de televiziune rus REN TV, in care a facut apel la dialog si la o politica constructiva, si nu la rezolvarea problemelor pe cale armata, relateaza RIA Novosti.

Gorbaciov ameninta din nou cu Razboiul Rece: Poate deveni fierbinte

"Cred ca ne confruntam cu o perioada extrem de periculoasa. Situatia ar putea duce la cel putin un razboi rece. Acesta a si inceput deja. Si cine crede ca va castiga, se insala. Nimeni - nici noi, nici ei - nu va ceda! Un singur lucru este necesar in contextul actual - politici constructive pe plan international. Si ca lumea sa avanseze spre pace", a pledat fostul lider sovietic, care la 2 martie va implini 85 de ani.

In acest interviu realizat pentru a-i marca aniversarea, Gorbaciov a spus ca "propuneri concrete vor fi facute publice in curand in aceasta privinta".

Gorbaciov: Lumea se indreapta spre al doilea Razboi Rece. Europa sufera cel mai mult

Desi aflat la o varsta inaintata, Mihail Gorbaciov a spus, de asemenea, ca nu intentioneaza sa stea departe de politica. "Nu ma retrag din politica... Sunt de 55 de ani in politica - este ceva. Nu am niciun plan. De fapt, am un singur plan - sa nu stau deoparte", a afirmat fostul lider sovietic, de al carui nume se leaga prabusirea comunismului si caderea Cortinei de Fier.

"Multi considera ca (...) Al Treilea Razboi Mondial a inceput deja. Se trage deja cu armele. Chiar nucleare. Sunt utilizate arme de distrugere in masa. Se inregistreaza o crestere enorma a cheltuielilor militare. Se repeta tot ceea ce ne-a adus pe noi candva la un pas de prapastie. Prin urmare, este necesar ca totul sa se opreasca", a pledat ex-presedintele URSS.

Este acesta Al Treilea Razboi Mondial?

"In general, riscul unei amenintari este foarte mare", a concluzionat Gorbaciov, caruia detractorii ii reproseaza destramarea URSS si cedarea pozitiilor in fata Occidentului, ceea ce a dus la extinderea NATO in fostele state comuniste si apropierea infrastructurii Aliantei de granitele ruse.

Relatia dintre Rusia si Vest trece in prezent prin cea mai grava criza de la sfarsitul razboiului rece, ca urmare a rolului Moscovei in situatia din Ucraina. Moscova acuza Occidentul ca incearca sa creeze in jurul sau un "cordon sanitar", in timp ce Vestul ii reproseaza o politica revansarda si revizionista.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Gorbaciov Razboi Rece, #Gorbaciov Treilea Razboi Mondial , #Rusia