Ziare.com

Ati merge in tabara in gulagul din Siberia?

de Ana Ilie
Joi, 27 Martie 2014, ora 08:15

   

Ati merge in tabara in gulagul din Siberia?
Ministerul Antreprenoriatului si Dezvoltarii Turismului din republica Saha, Rusia, cunoscuta si sub numele de Iakutia, a venit cu propunerea de a crea "tabere de turisti" in locurile unde a functionat gulagul, intr-o zona izolata a Siberiei.

In timpul anilor 1940-'50, mii de prizonieri au fost inchisi in taberele de munca fortata din districtul Tomponski, unde au construit autostrada M56 Kolima. Aceasta a fost numita "drumul oaselor" din cauza numarului mare de persoane care au murit in timp ce o construiau, scrie The Guardian.

Ministrul Ekaterina Kormilitina a explicat: "Astazi, gulagul are toate sansele sa atraga turistii. Acest proiect va conserva mostenirea istorica nu numai a regiunii, dar a tarii in general".

Propunerea a fost facuta in cadrul intalnirii oficialilor regionali in timpul festivalului "Calatorii la polul frigului", numiti astfel dupa satul Oimiakon, in apropiere de M56, cel mai rece loc locuit de pe glob.

Oficialii rusi au fost de acord sa converteasca in tabere turistice doua foste tabere de munca fortata, tabara de constructie a autostrazii si o alta, unde condamnatii sapau dupa minereu.

Grupul de protectie a drepturilor omului Memorial, care se lupta sa conserve dovezile represiunii politice, inclusiv sistemul taberelor de munca fortata, gulagul, a pus sub semnul intrebarii initiativa, intrucat deschiderea taberelor in scop comercial si nu educational duce la o "fictiune pseudo-istorica" si un "sentiment fals fata de ce s-a intamplat".

Citeste mai multe despre gulag Rusia tabere turism turism gulag
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2113 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Doamna Ilie, gulagul trebuia sa-l scrieti intre ghilimele:

"Gulagul"...:)))

 

Eu personal, nu as merge, dar vad ca sint deja amatori :)

Poate ca sint cunoscatori :)
Parca ii vad cu pufoiaca si caciula cu urechi...
Doi cite doi.

Intonand Cantecul Larei din Dr Jibago!
Frumos film, dar un pic racoros...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor