Gulagul rusesc, "spalat de pacate" de nationalismul lui Putin

Autor: Ana Ilie
Duminica, 01 Noiembrie 2015, ora 22:18
4295 citiri
Gulagul rusesc, "spalat de pacate" de nationalismul lui Putin
Foto: Hepta.ro

Sub influenta propagandei nationaliste a Kremlinului, multi rusi privesc ororile lagarelor de munca fortata drept un rau necesar intr-o perioada dificila a istoriei sovietice.

Ivan Panikarov si-a petrecut doua decenii in Gulag si micul sau apartament din oraselul Iagodnoie, in regiunea Kolima, este plin de artefacte care ii amintesc de lagarele de munca - unelte ruginite, catuse si fotografii ale prizonierilor, cutii intregi de transcrieri ale interogatoriilor, scrie The Guardian.

Kolima este unul din cele mai reci locuri locuite de pe planeta, la sapte ore de mers cu masina de la centrul regional Magadan, aflat, la randul sau, la o distanta de sapte ore cu avionul de Moscova.

Inainte de anii '30 nu se afla nimic aici insa prospectiunile au aratat ca in pamant sunt depozite de aur si alte metale, asa ca Iosif Stalin a ordonat sa se foloseasca munca a mii de prizonieri pentru a extrage resursele naturale. Kolima a fost cea mai dura colonie de munca fortata din intreg Gulagul si a devenit un echivalent al ororilor sistemului, estimandu-se ca aici au murit peste 100.000 de oameni in timpul muncii si 11.000 au fost impuscati.

Ati merge in tabara in gulagul din Siberia?

In Rusia zilelor noastre nu e la moda sa explorezi istoria Gulagului si colectia lui Panikarov, de 60 de ani, este doar una din cele doua muzee dedicate Gulagului din tara. Insa Panikarov priveste atipic sistemul Gulag.

"Nu ar trebui sa avem evaluari unilaterale. Oamenii s-au indragostit in lagare, oamenii au ramas insarcinati; nu a fost chiar atat de rau (...) Era la moda sa spui lucruri rele despre URSS. Acum este din nou la moda sa insulti Rusia. Avem sanctiuni impotriva noastra. Occidentul cauta lucrurile negative", spune acesta.

Opiniile lui Panikarov nu sunt unice ci fac parte dintr-un trend mai amplu. Cum victoria sovietica in al Doilea Razboi Mondial a fost ridicata la rangul de punct centralizator national in timpul presedintiei lui Vladimir Putin, lagarele de munca fortata sunt privite de multi drept un produs secundar nefericit, dar necesar. In multe muzee si in mare parte a discursului public, Gulagul nu este complet ignorat ci "pus in context" intr-un mod care minimalizeaza ororile si il asociaza razboiului, sugerand ca cele doua evenimente sunt un pachet.

Dosarele istoriei: Adevarul crud despre Gulagul sovietic

Pe langa infractori, sute de mii de persoane au fost trimise in Gulag de autoritatile sovietice prentru infractiuni politice, deseori minore sau inchipuite. Dupa razboi au avut loc deportari masive din noile teritorii cucerite in baltice si vestul Ucrainei.

In Magadan, Larisa, o profesoara de istorie de 40 de ani, crede ca Gulagul a fost o necesitate intr-un moment dificil al istoriei sovietice. "Era o amenintare militara din partea Germaniei? Era. Erau spioni in tara? Erau. Nu era timp sa se decida cine era vinovat si cine nu. Ar trebui sa ne amintim victimele nevinovate, insa cred ca toate astea au fost necesare", spune Larisa, care preda elevilor despre Gulag in comparatie cu "realizarile" industriale si militare ale perioadei Stalin.

"Nu mai sunt multi oameni care isi amintesc perioada Gulagului, insa sunt multi care isi amintesc anii '70 si isi amintesc ca lucrurile erau mult mai bine decat acum", spune si Sergei Raizman, seful Magadan Memorial, care promoveaza amintirea Gulagului.

Dorinta de a uita trecutul intunecat este puternica pentru ca oamenilor li se pare dificil sa gestioneze aceasta amintire, spune el.

"Nu vor sa se gandeasca la asta. Este normal daca bunicul tau a luptat pe front sau daca bunicul a fost un erou al muncii sovietice. Nu este normal daca s-a aflat in lagarul de munca. Oamenii devin agresivi cand deschizi subiectul Gulagului si in ultimii doi ani, evenimentele din Ucraina si cresterea nationalismului au facut aceasta agresiune si mai pronuntata", spune acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Gulag istorie nationalism Putin, #Putin rescrie istorie Gulag , #Rusia