De ce este importanta Marea Neagra pentru Rusia. Agresivitatea Moscovei are legatura si cu Romania ANALIZA

Vineri, 21 Mai 2021, ora 04:05
6527 citiri
De ce este importanta Marea Neagra pentru Rusia. Agresivitatea Moscovei are legatura si cu Romania ANALIZA
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin FOTO: Facebook

Pozitia Rusiei din Marea Neagra se bazeaza pe o istorie veche de secole, in care s-a confruntat cu marile puteri ale Europei, precum si cu o indelungata rivalitate cu Turcia. Obiectivele sale includ evitarea oricarei amenintari din partea NATO, precum si subminarea coeziunii acesteia, incercand sa faca fisuri intre membrii Aliantei.

Moscova considera Marea Neagra vitala pentru strategia sa geopolitica, prin proiectarea si influenta sa in Mediterana, protejandu-si legaturile economice si comerciale cu pietele cheie din Europa, facandu-le mai dependente de gazul rusesc, arata o analiza publicata de Carnegie Endowment.

Constienta de instabilitatea care se poate intinde din Orientul Mijlociu spre Rusia, in special in Caucazul de Nord si Sud, Moscova vede Marea Neagra si ca o importanta zona tampon de securitate, protejand-o de o volatilitate care poate emana din sud.

Rusia depinde de Marea Neagra pentru accesul in Mediterana, atat pentru operatiunile militare din afara vecinatatii sale, cat si pentru exporturile de marfa proprii.

De ce a devenit Rusia mai agresiva in Marea Neagra

Moscova considera ca amenintarile din regiunea Marii Negre au crescut in ultimii ani si sunt mai mult decat niste simple pericole regionale. Apropierea NATO din Marea Neagra spre inima Rusiei, inseamna ca o parte a tarii, din regiunea europeana, ar putea fi in raza de actiune a rachetelor cu raza intermediara de actiune ale Statelor Unite.

Rusia avertizeaza Israelul: "Moscova nu va mai tolera actiunile Tel Aviv-ului"

Oficialii rusi s-au plans ca desfasurarea sistemului de aparare anti-racheta al NATO, amplasat in Romania, reprezinta o incalcare a intelegerilor cu SUA privind armele stratregice, din vecinatatea Moscovei, find menit sa submineze securitatea statului.

Rusii, socati de politica lui Putin: Tara lor o duce mai rau decat Romania

Astazi, Rusia considera Crimeea ca fiind o trambulina de a-si proiecta puterea pana in Marea Mediterana. Planurile Moscovei de a-si reconfigura influenta in regiune s-au diminuat dupa terminarea Razboiului Rece.

Reactiile agresive ale Kremlinului la adresa navelor militare ale SUA din Marea Neagra evidentiaza in mod clar perceptiile rusesti de vulnerabilitate, din zona.

Care este viitorul Rusiei in Marea Neagra?

In ciuda recentei acumulari de capacitati in Marea Negra si disponibilitatea de a interveni in afacerile vecinilor sai din regiune, perspectivele nu favorizeaza Rusia, arata analiza.

Primul motiv, ar fi faptul ca Europa isi doreste sa ajunga la reducerea pana la zero a emisiilor de dioxid de carbon in 2050 si o piata mai competitiva pentru gazele naturale lichefiate, cat si pentru conducetele din Azerbaidjan, care pot submina economia Moscovei.

Este posibil ca Rusia sa fi oprit momentan accesul Georgiei si Ucrainei la NATO, dar acest lucru a transformat ambele tari in niste dusmani permanenti. Iar agresivitatea Kremlinului din Marea Neagra a determinat si alte state euroasiatice sa puna la indoiala intentiile Rusiei.

NATO a acceptat Rusia ca adversar puternic. Acest lucru a insemnat conceperea unei strategii occidentale mai robuste, in special in Marea Neagra si in sud-estul Europei. In fata acestor provocari, Moscova nu va da inapoi si isi va apara cu strasnicie pozitia in regiune.

Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, că şaisprezece copii ucraineni care fuseseră "transferaţi cu forţa în Rusia" au fost "reuniţi cu familiile lor", după ce...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#Rusia, #Marea Neagra, #Marea Neagra NATO, #alianta nato, #scut antiracheta Romania, #statele unite , #Rusia