Informatia ca arma de razboi. Cum tine Rusia in sah Republica Moldova

Autor: Eugen Tomac - deputat MP
Marti, 04 August 2015, ora 11:00
7026 citiri

Faptul ca Rusia are un atasament fata de controlul Republicii Moldova nu e nici o noutate, nici o subtilitate pentru nimeni. Ceea ce trebuie sa ne suscite o atentie mai mare este modul in care Rusia isi moblizeaza resursele in functie de oportunitatea momentului.

Asta pentru ca, odata stabilit obiectivul de posesie tangibila, Rusia face un joc de prezenta si absenta, ce-i asigura controlul pe termen lung al marjei de libertate de care dispune Republica Moldova.

Razboiul transnistrean e doar un episod al "Rusiei Evidente", cand a actionat ca o putere hard de nivel regional, influentand comportamentul Republicii Moldova prin mijloace militare. Rusia a impins limitele sistemului si a castigat un teritoriu vulnerabil si usor de controlat.

A stiut, insa, ca repetarea episodului la scurt timp ar aduce un risc mai mare cu privire la capacitatea de reactie a celorlalti actori. Prin urmare, a intrat in scena "Rusia Subtila", care constientizeaza ca, in contextul noii configuratii de putere din Europa, razboiul se poarta pe mai multe fronturi. Nu e doar o inclestare a armelor, ci a mentalitatilor, iar masinile de razboi sunt aparatele de propaganda.

Propaganda rusa imbraca forme multiple in Republica Moldova, fiind prezenta in discursurile tentaculelor rusofile din sfera politica, in programele scolare, in spatiul public, in biserici, dar, cel mai agresiv, in canalele de informare rusesti, mult mai numeroase, mult mai atractive si mai profesionist realizate.

Important este ca am fi naivi sa credem ca este vorba despre un raspuns normal la o realitate de predominanta etnica, in contextul in care numarul romanilor este considerabil mai mare. Pur si simplu, vorbim despre un proces de rusificare, pe principiul sovieticilor de extindere a armatei pe bazele ideologiei.

Scopul Rusiei nu este profitul imediat, ci exportul de soft power al tarii, adica exportul de cultura, de idei, de imagine atractiva a statului. Un exemplu al unei investitii de mare amploare in propaganda este Sputnik News, grup media finantat de Kremlin, care in acest an a anuntat instalarea in 130 de orase din 34 de tari. Continutul va fi in 30 de limbi, printre care si limba romana. Sume uriase, in valoare de sute de milioane de euro, sunt investite de stat in campaniile traditionale de propaganda sovietica cu scopul declarat de a contracara pozitiile pro-americane.

Lupta este deschisa si asumata. Romania, in schimb, isi imagineaza ca este la adapost, vulnerabilitatea romanilor de peste Prut fiind o problema decupata, cu linii de separare clare. Este o mare eroare. Propaganda rusa are frontiere perfect ajustabile intereselor sale.

Problemele din legislatia audiovizualului si preponderenta coplesitoare a canalelor in limba rusa din Republica Moldova nu reprezinta o necunoscuta pentru mine. Am discutat cu autoritatile din Republica Moldova despre crearea unui spatiu comunicational comun dintre Republica Moldova si Romania, pentru ca institutiile audiovizualului din Romania si din Republica Moldova sa aiba acces reciproc liber si gratuit. In Romania, autoritatile s-au blocat pe dezbateri privind oportunitatea sau profitul. Pasivitatea a devenit reflex national.

Alte state s-au gandit ca poate nu acestia sunt parametrii corecti de abordare si au demarat o campanie de combatere a propagandei Kremlinului. Reprezentanti ai Poloniei si ai Olandei au anuntat chiar recent ca cele doua tari vor coopera pentru infiintarea unui post TV in limba rusa, la fel ca si a unui radio si a unui website, pentru a combate excesul de manipulare provenita din Federatia Rusa. Cele doua tari se bazeaza pe implicarea altor state membre ale Uniunii Europene in acest proiect. Romania, stat expus si vulnerabil din motive teritoriale si istorice, continua cu o atitudine de perfecta detasare.

Detaliul care ne scapa este faptul ca una dintre cele mai importante resurse ale Rusiei este chiar vulnerabilitatea Europei. Lupta pe care o poarta acum Rusia este o lupta contra echilibrului: echilibru in materie de informatie, de reactie si de actiune.

Eugen Tomac este un politician, istoric si jurnalist roman, deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2012 si presedinte al Partidului Miscarea Populara. A fost secretar de stat pentru romanii de pretutindeni in perioada 2009-2012, consilier prezidential si redactor la revista "Magazin Istoric". A studiat la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucuresti si a sustinut masterul pe tema "Mecanisme de deznationalizare in URSS". De asemenea, a sustinut licenta in cadrul aceleasi facultati pe tema "Basarabia, provincie romaneasca la periferia URSS".

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citește și:
Marcel Ciolacu este sigur că Gabriela Firea va mai câștiga un mandat la Primăria Capitalei: ”Trebuie să ai anumite afinităţi să fii primar general”
Marcel Ciolacu este sigur că Gabriela Firea va mai câștiga un mandat la Primăria Capitalei: ”Trebuie să ai anumite afinităţi să fii primar general”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat duminică, 5 februarie, că PSD merge în acest moment cu Gabriela Firea candidat la Primăria Capitalei. Întrebat la Antena 3 cu ce candidat merge...
Cât de posibil vede Marcel Ciolacu scenariul în care Klaus Iohannis l-ar respinge ca premier, la rotativa din mai
Cât de posibil vede Marcel Ciolacu scenariul în care Klaus Iohannis l-ar respinge ca premier, la rotativa din mai
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat duminică, 5 februarie, că nu vede posibil scenariul în care președintele Klaus Iohannis ar refuza să îl numească premier la rotativa din luna mai....