Ioan Mircea Pascu: Daca in Romania apar dificultati create de maghiari, e bine pentru Moscova Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 15 Martie 2014, ora 14:53
6625 citiri
Ioan Mircea Pascu: Daca in Romania apar dificultati create de maghiari, e bine pentru Moscova Interviu

Referendumul de duminica va proclama, cel mai probabil, independenta Crimeii, va urma cererea de asociere la Rusia, iar Occidentul nu va accepta si va lua o serie de masuri la adresa Moscovei, apreciaza europarlamentarul roman Ioan Mircea Pascu, vicepresedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a PE si fost ministru al Apararii.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Ioan Mircea Pascu a explicat ca nu ne putem astepta pe granitele noastre cu Ucraina la vreo problema, dar e fireasca o sporire a nivelului de atentie.

In ceea ce priveste chestiunea Jobbik, care a inflamat spiritele, Ioan Mircea Pascu a apreciat drept probabila ipoteza ca Rusia sa doreasca sa creeze diversiuni in spatele frontierei UE: "Daca in Romania apar dificultati create de maghiari, e bine pentru Moscova. (...) ".

Europarlamentarul roman a aratat ca Ungaria intotdeauna a jucat la doua capete cand a fost vorba despre teritoriile Romaniei.

In Crimeea urmeaza duminica referendumul. La ce ne putem astepta?

Cel mai probabil, referendumul va proclama independenta Crimeii, iar pasul urmator ar putea fi cererea de asociere la Rusia. Occidentul nu-l va recunoaste. De aici vom ajunge la o situatie in care Crimeea va fi de facto sub control rusesc, Occidentul va solicita Rusiei sa cedeze Crimeea inapoi Ucrainei, ceea ce Rusia nu va face, si, de aici, o serie de masuri luate de Occident la adresa Moscovei.

Un razboi rece sau cald?

Razboiul Rece nu poate fi conceptualizat si transpus in conditiile actuale. Problema care se va pune este ca Rusia, care din informatiile pe care le avem mobilizeaza trupe la granita cu Ucraina, sa nu incerce sa faca asa si pe alte teritorii din Ucraina, tot pe doctrina protejarii populatiei ruse de acolo.

Au fost concentrati in zona, se pare, si soldati rusi cu putina experienta. Sunt comentatori care se tem de o izbucnire accidentala a focului si, de aici, de o intreaga spirala a violentei.

Este o temere justificata. Nu stii cum se poate reactiona de ambele parti. Dar pana acum lucrurile s-au mentinut, totusi, sub un relativ control pentru ca ucrainenii nu au raspuns provocarilor.

De fapt, ce vrea Vladimir Putin?

Vrea sa reconstituie URSS in granitele Rusiei. Si daca URSS a fost desfiintata prin hotararea a patru mari republici, Rusia, Ucraina, Belarus si Kazahstan, probabil ca de data asta rusii vor o pozitie in care sa fie singurii care vor decide in acest spatiu euroasiatic, pe care planuiesc sa-l constituie si sa-l conduca.

Dar mai are Rusia forta economica pentru a-si sustine ambitiile de mare putere?

Toate analizele sustin ca Rusia are si va avea probleme demografice. Economic, daca pretul petrolului va scadea, si rezervele valutare vor scadea. Apoi, Crimeea e greu de intretinut. Trebuie aprovizionata si cu apa, si cu energie, cu tot ce trebuie, numai din afara. Acum acest lucru se face numai din Ucraina. Daca rupi Crimeea de Ucraina, sarcina va cadea pe umerii Moscovei. La acestea se vor mai adauga si costurile masurilor luate de Occident.

Rusia nu e intr-o situatie excelenta, dar cred ca a actionat ca toate marile puteri cand au luat decizii asemanatoare. A apreciat ca mai tarziu va fi mai greu si nu va mai putea si atunci a preferat sa joace meciul acum, chiar daca nu este in forma maxima.

Daca UE a fost surprinsa strategic de miscarea militara a Rusiei - nu ne asteptam la repetarea scenariului din Georgia la proportiile mai mari ale Crimeii - si Rusia a fost surprinsa tactic. Moscova a crezut ca acel targ cu 15 miliarde de dolari pe care l-a incheiat cu Ucraina va rezolva lucrurile dupa ce Kievul a refuzat sa mai semneze acordul de asociere cu UE. Si iata ca pana la urma s-a ajuns la ce s-a ajuns in Piata Maidan, la fuga lui Ianukovici, la un nou guven, la o noua conducere. Si atunci, probabil ca decidentii de la Moscova au spus: daca nu putem pastra Ucraina in intregime, o spargem si ne luam partile cele mai importante.

Primariile si Consiliul Judetean din Suceava au avut de realizat pana vineri planul de mobilizare si proiectul bugetului de razboi. Autoritatile spun ca e o chestiune uzuala. Vorbim totusi de granita cu Ucraina. E uzual, e neuzual?

In mod cert, intr-o astfel de situatie, nivelul de atentie creste. Nu ne putem astepta pe granitele noastre cu Ucraina la vreo problema, dar e bine ca am incheiat acordul privind masurile de intarire a increderii si securitatii cu Ucraina. Daca e vorba despre alte forte, neucrainene, ar trebui sa ajunga pana la granita cu Romania ca sa puna probleme. Dar un nivel de atentie sporit e inevitabil.

Cum vedeti in acest context inflamarea chestiunii nationaliste in Romania, problema Jobbik?

Sunt factori care au intervenit. Tactic, prin plecarea PNL, UDMR a devenit necesara pentru continuarea guvernarii. Iar maghiarii stiu sa-si negocieze foarte bine interesele. Al doilea aspect este contextul acestei doctrine rusesti, potrivit careia Moscova trebuie sa intervina de cate ori populatia rusofona se simte amenintata, o doctrina din anii '30, de pe urma careia a suferit si Rusia pierderi umane foarte mari. Si Laszlo Tokes a facut aluzie tot la Crimeea.

Extremistii maghiari doresc sa capitalizeze de pe urma acestei doctrine si a politicii faptului implinit pe care Rusia o practica.

Exista teoria ca Jobbik ar face jocul Rusiei, care ar vrea sa destabilizeze situatia si dincolo de granitele Ucrainei, in interiorul UE.

Poate fi aici un dram de adevar. Poate chiar mai mult decat un dram. Ungaria intotdeauna a jucat la doua capete cand a fost vorba despre de teritoriile Romaniei. Sa ne aducem aminte ca in 1940, cand au obtinut jumatate din Transilvania in urma Dictatului de la Viena, maghiarii au fost mai intai pe mana cu Rusia, care a dat ultimatum Romaniei pentru parasirea Basarabiei. Ei asteptau atunci un atac in spatele nostru.

Istoricul Bratianu descrie exact acest scenariu pus la punct de comunistii rusi si comunistii maghiari de la Budapesta, in 1919- 1920. In '40 scenariul s-a repetat, dar dupa ce Rusia a facut pasul cu Basarabia, maghiarii nu si-au mai putut realiza scopul, asa ca s-au dus la germani si la italieni si au obtinut arbitrajul de la Viena. Jocul la doua capete, si cu Rusia, si cu Occidentul, nu e o surpriza, e in firea lucrurilor in ceea ce priveste Ungaria.

Probabil ca Rusia e interesata sa creeze diversiuni in spatele liniei "frontului", nu in intelegere strict militara desigur, in Romania, in Polonia etc. Daca in Romania apar dificultati create de maghiari, e bine pentru Moscova.

Dar intre doua tari UE si NATO se poate pune problema unei revizuiri de frontiera?

Nu, cu atat mai mult cu cat in UE frontierele nu mai exista. Sigur, faptul ca noi suntem tinuti in afara Schengen, iata ca pastreaza si granita dintre Ungaria si Romania. Dar granita aceasta e foarte poroasa si a o schimba nu-si mai are rostul. Regulile in UE sunt cu mult mai stricte decat in afara UE, unde politica puterii functioneaza mai bine chiar decat in secolul XIX.

Credeti ca reactia la cel mai inalt nivel al statului roman in chestiunea Jobbik a fost potrivita?

Pana acum Jobbik era tolerat. Nu s-a scos un cuvant despre iredentistii maghiari, despre comunitatea maghiara, despre UDMR. Toate erau bune si acceptate. Deodata registrul s-a schimbat si au devenit negative.

Dar a mai existat o declaratie in contextul summit-ului de la Vilnius. In chiar ziua reunirii acestuia se anunta ca proiectul de tara al Romaniei este reunificarea cu Moldova, ceea ce a aruncat in aer baza actiunii UE. Nu stiu ce sa cred, dar faptele sunt fapte.

Cititi luni analiza lui Ioan Mircea Pascu pentru Ziare.com despre prezidentiabilul PSD. Alegerea lui Ponta: "king" sau "king maker"?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#referendum Crimeea, #Rusia Jobbik Romania, #Ioan Mircea Pascu , #Rusia