Izolarea si suspiciunile din jurul miliardarului Rinat Ahmetov

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 09:01
7313 citiri
Izolarea si suspiciunile din jurul miliardarului Rinat Ahmetov

Rinat Ahmetov nu mai este in centrul atentiei publice din Ucraina. Miliardarul ucrainean, proprietar al echipei de fotbal Sahtior Donetk, a fost nevoit sa paraseasca orasul sau natal. Se pare, totusi, ca "tarul Donbasului" nu are de gand sa renunte la influenta sa asa usor.

"Cea mai mare pedeapsa pentru mine ar fi sa nu fiu in tara mea, sa nu am dreptul sa simt pamantul din Donetk sub picioarele mele. Sunt un patriot", spunea Ahmetov in urma cu ceva timp, cu mana pe inima. Aceasta scena se desfasura in 2013 in Donetk, oras aflat la granita de est a Ucrainei.

In acea perioada, in Kiev, aveau loc manifestatii impotriva presedintelui de atunci, Victor Ianukovici, mania populara fiind indreptata si impotriva lui Ahmetov, aflat in cercul de influenta al Partidul Regiunilor, cel care conducea tara.

Fuga oligarhului

Astazi, Ahmetov urmareste de departe dezastrul din natalul sau Donetk. Dupa schimbarea puterii de la Kiev, separatistii prorusi au declarat provinciile estice Donetk si Lugansk drept "republici populare", Ahmetov fiind nevoit sa plece.

Chiar si exilat, continua sa fie cel mai bogat om din Ucraina. In luna mai, editia de Ucraina a revistei Forbes scria ca averea sa este estimata la 11 miliarde de dolari.

In iulie, Ahmetov trimitea tot felul de mesaje prin intermediul televiziunii ucrainene de stat, in care asigura ca nimeni nu va bombarda Donbas. Vorbea emotionant despre pace, facand apel la separatisti si Guvern sa negocieze.

Intre timp, Ahmetov s-a retras din viata publica. Nu a luat parte la negocierile cu separatistii, cel putin oficial. Fundatia sa caritabila a ajutat refugiatii si a trimis ajutoare umanitare cu alimente si medicamente catre regiunile afectate de razboi, dar cam atat.

Ahmetov si separatistii

De luni bune, in Ucraina se speculeaza despre rolul lui Ahmetov in evenimentele din Donbas. Unii cred ca miliardarul a vrut sa-i foloseasca pe separatisti in scopuri personale. "Se purta de parca nu era amestecat. Evenimentele, insa, au spus altceva: ca avea interesul unui separatism controlat", spune un jurnalist ucrainean, citat de Deutsche Welle. Conform lui, Ahmetov credea ca in acest mod isi va putea pastra imperiul economico-financiar dupa schimbarea puterii de la Kiev.

Autointitulatul guvernator de Donbas, Pavel Gubarev, a spus intr-un interviu ca, la inceputul crizei, Ahmetov a finantat multi separatisti. Oligarhul a respins insa aceste acuzatii.

Este cunoscut faptul ca Ahmetov a insistat ca Donbas sa ramana parte a Ucrainei, dar sa primeasca mai multa autonomie.

In aprilie, el a mers la demonstrantii prorusi din fata Primariei din Donetk, incercand sa-i linisteasca. La sfarsitul lunii mai, tonul lui Ahmetov a devenit mult mai aspru. "Republica Populara Donetk insala oamenii", a spus el. El a chemat muncitorii din fabricile sale pentru actiuni de protest impotriva separatistilor. Acestea au avut mai degraba un rol simbolic.

"Inca din primavara, Ahmetov si-a pierdut influenta in Donbas, atat economica cat si politica, in fata nou-venitilor lideri separatisti", spune jurnalistul ucrainean sus-amintit.

In acest moment, este evident ca miliardarul incearca sa-si recapete aceasta influenta, insa jurnalistul se indoieste ca Ahmetov va avea succes: "cei care au pistoale automate stiu cum e sa ai puterea in mainile tale. Nu vor renunta usor la ea".

Cu un nou partid, spre putere

In aceste vremuri tulburi, Ahmetov vrea sa conduca de la Kiev imperiul sau economico-financiar, System Capital Management (SCM). Se pare ca reuseste, compania sa de furnizare a energiei electrice, DTEK, de pilda, continuand sa alimenteze Capitala cu energie, caldura si apa. De Ahmetov depinde daca milioane de locuitori ai Kievului nu vor ingheta la iarna in case.

Oligarhul din Donetk il sprijina pe presedintele Porosenko si planul acestuia de pace pentru Donbas.

Noii guvernanti de la Kiev il lasa deocamdata in pace pe Ahmetov. El nu va lua parte la alegerile anticipate care vor avea loc la sfarsitul lunii acesteia.

In schimb, cativa directori ai unor firme de-ale sale au pus in august bazele Partidului Industrial din Ucraina. Ahmetov spera ca prin intermediul acestuia sa isi recapete influenta pierduta in politica tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ahmetov Ucraina Sahtior, #Rinat Ahmetov afaceri Donetk, #Ahmetov relatii separatisti prorusi, #Ahmetov politica Ucraina , #Rusia