Jocurile Olimpice de la Soci: Nave militare ale SUA se indreapta spre Marea Neagra

Sambata, 01 Februarie 2014, ora 15:42
5339 citiri
Jocurile Olimpice de la Soci: Nave militare ale SUA se indreapta spre Marea Neagra
Foto: patdollard.com

Doua nave militare ale Statelor Unite au plecat in cursul noptii de vineri spre sambata din Italia spre Marea Neagra, unde vor fi disponibile pentru evacuarea cetatenilor americani, in cazuri de necesitate, sau pentru alte situatii de urgenta, in timpul Jocurilor Olimpice de la Soci.

Potrivit unor oficiali americani citati de Fox News, nava militara USS Mount Whitney a plecat vineri seara din Portul Gaeta, situat in sudul Italiei. Fregata USS Taylor a plecat din Portul Napoli sambata dimineata.

Ambele nave, care au la bord elicoptere militare de tip H-60, vor ajunge in Marea Neagra in cel mult doua zile. Informatia a fost confirmata de oficiali militari americani, care au precizat ca la Soci vor fi trimisi aproximativ 25 de agenti americani specializati in combaterea terorismului.

Pentagonul a comunicat ca navele se vor afla in Marea Neagra in cadrul unor misiuni "normale" si pot participa la diverse misiuni, inclusiv la operatiuni de comunicare si evacuare.

Surse de la Pentagon au explicat ca cele doua nave militare si avioane de transport vor fi disponibile in cadrul unui plan de urgenta pentru evacuarea cetatenilor americani, inclusiv a atletilor, in cazul unor situatii grave de securitate pe durata Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci, programate in intervalul 6-23 februarie 2014.

Avioanele disponibile vor fi de tip C-17, stationate la baze din Germania. Aparatele de transport pot ajunge in tari riverane Marii Negre in mai putin de doua ore. "Navele si avioanele vor fi disponibile in caz de necesitate, in cazul in care Rusia va solicita ajutor", a precizat un oficial de la Pentagon, adaugand ca Moscova va trebui sa autorizeze intrarea personalului militar american pe teritoriul Rusiei.

"Daca va avea loc vreun atac terorist major va trebui sa putem evacua cetatenii americani", a insistat oficialul american.

Grupuri islamiste din Caucazul rus au amenintat ca vor incerca sa comita atacuri teroriste in timpul Jocurilor Olimpice de la Soci, statiune situata pe litoralul Marii Negre.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a afirmat, intr-un interviu acordat CNN, ca Jocurile Olimpice de iarna de la Soci vor fi "sigure", recomandandu-le totusi cetatenilor americani sa fie vigilenti pentru ca exista in continuare riscuri.

In ultimele saptamani, Casa Alba exprimase preocupare in legatura cu riscul comiterii unor atentate la Soci in cursul Jocurilor Olimpice din sudul Rusiei. "Autoritatile ruse cunosc mizele. Inteleg ca exista potentiale amenintari, iar noi ne coordonam cu ele", a dat asigurari Obama.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rusia jocuri olimpice soci nave americane, #Rusia nave militare SUA Soci, #Rusia nave militare SUA Marea Neagra , #Rusia