Jocurile Rusiei: Tot ceea ce au e asta

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 12:04
11132 citiri

Acum cativa ani, in plina intalnire cu liderul rus Vladimir Putin, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avut un moment de soc. Nu politic, ci personal. Desi e cunoscuta ca "o doamna de fier" si nu pare sa se teama de nimic, Merkel are o teama. Ii este foarte-foarte frica de caini.

Konni (sau Connie, daca vreti), femela rasa Labrador a "tarului" de la Kremlin, a "dat buzna", mirosind-o pe doamna cancelar si asezandu-se la picioarele sale. Merkel dadea semne vizibile de disconfort, in timp ce Putin, aparent naiv, ii spunea "sper ca nu va e frica de caini".

Ulterior, in privat, Merkel le-a spus jurnalistilor germani despre vizibila incercare a rusilor de a o intimida: "Rusia nu are nimic, nici politica de succes, nici economie. Tot ceea ce au e asta". Asta, adica incercari de a-i speria pe altii, de a dovedi ceva, de a intimida.

Jocurile psihologice sunt o parte a politicii externe a Rusiei. Diplomatie coercitiva. E un mecanism de compensare pentru faptul ca, in mod real, Rusia nu mai este o superputere, in ciuda faptului ca joaca precum ar fi. Este, la urma urmei, si un instrument pentru a "urca" pe scena internationala.

Romania nu este exclusa din acest joc. Ba Rusia face mici sicane cu fortarea spatiului aerian al Romaniei, ba gesturi precum cele cu donatia pentru "Cumintenia Pamantului", ba declaratiile agresive ale vreunui personaj care la noi ar fi ridiculizat, dar care la rusi este vicepremier, Dmitri Rogozin, cel care ne promitea ca trece pe la noi intr-un bombardier.

Ba face chiar si aluzii la granitele Romaniei precum cele recente ale lui Vladimir Putin.

Incearca sa ne intimideze, dar incearca totodata sa-si faca jocul pentru consum intern pe care se bazeaza regimul Putin si ceva ce putem numi "ideologia Putin": conservatorism social, militarism, nationalism, o "democratie suverana" bine controlata, anti-americanism, postura agresiva pe plan extern si multe altele din acest "arsenal".

Cand economia e in scadere si cleptocratia oligarhilor "dreneaza" resursele Rusiei in timp ce majoritatea populatiei traieste in conditii grele, fara "supape" de genul celor din democratiile adevarate, toate astea sunt instrumente utile.

Mai mult, Rusia va continua sa le foloseasca pentru multi ani de acum incolo. Rusia nu va infrunta direct, la modul agresiv, NATO sau Uniunea Europeana. Nu in termeni de secol XIX. Dar mici sicane catre diferite state din aceste structuri, mai ales cele din fostul spatiu sovietic, sunt aproape la ordinea zilei. Produc si un soi de mandrie pentru cetatenii lor care vor sa vada ca "iata, nu ne temem de nimeni", dar si tin in tensiune tari vazute ca "incomode".

Printre ele si Romania, o tara in care SUA isi consolideaza prezenta militara, de la scutul antiracheta pana la baze si prezenta unor unitati ale armatei. Un avanpost al NATO, organizatia pe care Rusia o considera o amenintare la adresa sigurantei sale in Strategia de Securitate Nationala.

Romania nu a intrat in jocul acesta al rusilor si bine a facut, pentru ca rusii asta isi doresc. Probabil, insa, la un moment dat trebuie atentionat destul de clar ca nu ar trebui trecuta o limita. Povestea referitoare la "Cumintenia Pamantului", de exemplu, a fost o mica obraznicie pe care vad ca Ambasada Rusiei o continua "transferand" donatii ale unui cetatean care le-a trimis diferite bancnote straine.

Rusia nu obtine, in termeni de castig politic "normal", mare lucru din gesturile de genul asta. As spune ca obtine contrariul, adica o antagonizare si mai mare a unor tari. Un joc pe care Moscova l-a mai jucat la un nivel mult mai mare, la sfarsitul anilor '40 si inceputul anilor '50.

Atunci, Stalin a mizat pe intimidare si agresivitate. Si s-a trezit in fata cu NATO, cea mai puternica alianta din istoria lumii, si cu un Razboi Rece care a contribuit (asta este cel mai corect termen, nu "a dus") la destramarea URSS si la o lunga si dureroasa tranzitie pentru spatiul rus.

Putin nu va merge pana la a replica genul asta de posturi. Dar micro-agresiunile sunt altceva. Intretin iluzia unui succes, care sa acopere multe realitati despre starea economiei si societatii rusesti. Sa ne asteptam la mai multe. Dar sa nu le dam o importanta exagerata.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com. Il mai puteti gasi si pe blogul Carbon14.ro

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Alexandru Rafila i-a cerut Comisiei Europene să reducă livrările de vaccin anti-Covid pentru România: ”Avem peste 8 milioane de doze care vor expira”
Alexandru Rafila i-a cerut Comisiei Europene să reducă livrările de vaccin anti-Covid pentru România: ”Avem peste 8 milioane de doze care vor expira”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat miercuri, 17 august, că a cerut Comisiei Europene reducerea substanţială a livrărilor de vaccin împotriva Covid-19 pentru acest an şi...
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
În ultimele luni UDMR-ul a fost implicat în mai multe scandaluri care i-au determinat pe unii actori din PNL, dar și PSD scoaterea maghiarilor de la guvernare. Cu toate astea, liderii...