Kazahstanul ar putea fi urmatoarea Ucraina?

Marti, 06 Mai 2014, ora 00:21
24642 citiri
Kazahstanul ar putea fi urmatoarea Ucraina?
Foto: worldofmaps.net

Dupa o pauza de mai mult de un secol, Marele Joc a inceput din nou, si a pornit cu Kievul. In secolul 19, Marele Joc a constat in rivalitatea dintre Imperiul Britanic si cel Rus in Asia Centrala.

Anglia era ingrijorata ca expansiunea fara oprire a Rusiei va ameninta intr-o zi chiar perla coroanei imperiale, India. Ambele parti voiau sa domine pietele din Asia Centrala.

Jocul a fost suspendat in timpul Uniunii Sovietice. Unii comentatori au vorbit de un nou Mare Joc dupa colapsul Uniunii Sovietice si invazia Uniunii Sovietice in Afganistan, dar acolo era vorba mai mult de romantism decat de realism. Era o mica imbranceala intre Rusia, China si Statele Unite pentru piete, resurse si baze militare, dar ceea ce lipsea era un imperativ strategic sau o gandire geopolitica.

Totul s-a schimbat insa cu Kievul, scrie analistul Richard Lourie, pentru The Moscow Times.

Desi rezultatul final al crizei ucrainene este nesigur, doua lucruri sunt deja clare. Rusia s-a dezvaluit si si-a aratat un chip non-occidental, daca nu chiar anti-occidental. Cand trebuie sa isi arate cartile, Rusia nu va juca dupa regulile Occidentului, pentru ca nu vede lumea asa cum o vede Occidentul.

In mintea darwiniana a lui Putin, intrarea Ucrainei in tabara occidentala va duce la incercuirea completa de catre NATO a Rusiei, ceea ce, din punctul sau de vedere, e inadmisibil.

E o nebunie, probabil, ca nu este foarte preocupat de efectul economic cauzat de sanctiunile Occidentului. Nu e nicio indoiala ca el crede ca legaturile cu comertul occidental sunt prea stranse si complexe pentru a permite niste sanctiuni care sa il doara prea tare. Putin, inamicul legilor globalizarii, conteaza pe globalizare pentru a se salva.

In acelasi timp, Putin nu isi asuma riscuri. El este constient ca ceva s-a stricat in relatia sa cu Occidentul. Va lua ceva timp, dar Occidentul a inceput deja sa se securizeze in privinta dependentei de energia ruseasca. Asa ca principalul efect al Kievului e sa accelereze intoarcerea Rusiei catre China.

Putin a zis odata despre relatiile ruso-chineze: "Nu exista nici macar un singur element suparator in relatia noastra". De fapt, relatia e plina de tensiune. Primul si cel mai important element este ceea ce se poate numi "frica de demografie a Rusiei".

In indepartatul est al Rusiei traiesc numai 7 milioane de oameni, in timp ce la granita de nord a Chinei se afla trei provincii aglomerate cu 100 de milioane de oameni. Multi dintre ei deja lucreaza in Rusia, trecand granita in ceea ce ministrul adjunct al Rusiei, Dmitri Rogozin, spune ca sunt "mici grupuri totalizand 5 milioane de oameni".

Putin a rezolvat toate disputele de frontiera pe care le avea cu China in 2004, lucru pentru care a fost atacat cu violenta de catre liberalii rusi, care l-au acuzat de "capitulare" si chiar de vina de a fi "agent de influenta chinez". Dar nimeni nu poate fi mai constient de "importanta" unui tratat de frontiera decat Rusia, care tocmai si-a violat angajamentul de respectare a integritatii teritoriale a Ucrainei luat prin Memorandumul de la Budapesta.

Teama Rusiei e ca va deveni nimic altceva decat o sursa de materii prime si energie pentru China si o piata pentru produsele acesteia. China insasi nu se va lasa niciodata antrenata intr-o relatie de dependenta fata de energia ruseasca.

Si iata punctul in care Marele Joc porneste din nou. Ceea ce Rusia a invatat in Ucraina e ca se poate taia o buna parte din teritoriul unei alte tari daca aceasta are un procentaj mare de vorbitori de rusa si daca acestia isi exprima dorinta pentru anexare intr-un referendum.

Cazul Ucrainei se potriveste la perfectie si cu Kazahstanul. Tara este bogata in resurse si slab populata, avand abia 17 milioane de locuitori, iar 25% dintre acestia sunt rusi, un procent care ajunge chiar si la 50% in nordul si nord-estul tarii. Cand isi imagina o Rusie post sovietica, Alexandr Soljenitan se gandea la un nou stat format din Rusia, Ucraina, Belarus si nordul Kazahstanului, numit Siberia de Sud.

In acest moment, Kazahstanul pare tacut si stabil, dar acest lucru nu va dura mult din moment ce omul care conduce tara din vremea URSS, Nursultan Nazarbaiev, se afla la jumatatea varstei dintre 70 si 80 de ani si se pare ca are cancer la prostata. El nu are fii si nu i se cunosc planuri privind o posibila succesiune. In cazul mortii sale, e posibil sa apara si tulburari sociale. Iar daca nu sunt, ele pot fi create.

Fortele armate ale Kazahstanului, care numara aproximativ 70.000 de militari sunt reduse, si nu ar putea opune rezistenta Rusiei. Taierea unei "portii cuvenite" din Kazahstan ar putea aduce Rusiei bogatii mari si avantaje geopolitice imense.

Deja intinsa granita cu China a Rusiei, care masoara aproximativ 4.400 de kilometri, ar creste substantial. Daca pana acum China a rezistat in fata dependentei de energie fata de Rusia, acum s-ar putea gasi prinsa intr-o noua forma de dependenta. De vreme ce o multime din importurile de energie si liniile de export de bunuri chinezesti trec prin Kazahstan, Rusia ar putea detine controlul asupra acestui canal.

Rusia ar putea castiga si o anumita putere politica, pentru ca ar controla granita cu provincia chineza Xianjiang, unde insurgentii uiguri se impotrivesc populatiei Han.

Statele Unite sunt omul rau in tot acest Mare Joc. La presiunea ruseasca, SUA au fost date afara dn ultima baza din Asia Centrala, de la Manas, pe care o inchiriase langa capitala Kirghistanului.

Ea era folosita pentru a transporta personal si material catre si dinspre Afganistan. Guvernul kirghiz a refuzat pur si simplu sa renegocieze termenii unei prelungiri a stationarii americane, asa ca soldatii celei mai bogate natiuni de pe pamant vor trebui sa paraseasca Asia Centrala.

In acest moment, SUA fac un tur de locatii prin Asia Centrala incercand sa gaseasca un loc din care sa poata lansa atacuri cu drone dupa ce prezenta militara americana din Afganistan va lua sfarsit.

Constrastul cu Rusia nu poate fi mai evident. Moscova a gasit o metoda sa intre din nou in Asia Centrala pe un drum care duce de la Kiev direct catre Kazahstan si are acum un imperativ strategic. Marele Joc s-a intors.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Rusia Ucraina Kazahstan Marele Joc geostrategic, #Rusia invadare Kazahstan minoritate rusa, #Rusia taiere bucata Kazahstan model Kiev , #Rusia