Spionul găsit mort lângă Ambasada Rusiei la Berlin era fiul unui mare general FSB. Legătură cu un asasinat scandalos

Sambata, 06 Noiembrie 2021, ora 12:00
9248 citiri
Spionul găsit mort lângă Ambasada Rusiei la Berlin era fiul unui mare general FSB. Legătură cu un asasinat scandalos
Ambasada Rusiei la Berlin, locul în care a fost găsit cadavrul lui Kiril Alekseevich Jalo FOTO Twitter

Bărbatul găsit mort lângă Ambasada Rusiei de la Berlin, a cărui identitate nu a fost făcută publică de autoritățile germane și care ar fi avut 35 de ani, figurează ca secretar doi al ambasadei Rusiei la Berlin din vara lui 2019 și era fiul generalului Aleksei Jalo, șeful Biroului pentru Protecția Sistemului Constituțional al FSB, potrivit site-urilor de investigații The Insider și Bellingcat.

După ce au examinat o bază de date de înmatriculare a vehiculelor, au spus că au descoperit că Kiril Alekseevich Jalo era înregistrat la aceeași adresă ca și tatăl său la Moscova și anterior la Rostov-pe-Don.

Mai multe date, inclusiv unele recuperate din cache-ul Google, arată că numele diplomatului a fost înlăturat de pe lista diplomatică a ministerului german de externe cândva între 1 noiembrie și 4 noiembrie 2021.

Potrivit Der Spiegel, același departament din FSB ar fi considerat de serviciile de informații occidentale implicat în asasinatul comis în Parcul Kleiner Tiergarten din Berlin, în 2019.

Atunci, un fost comandant cecen aflat în exil în Germania a fost împușcat în cap.

Zelimkan Khangoșvili, etnic cecen georgian, a fost comandant de pluton în timpul războiului ruso-georgian din 2008.

Procurorii germani spun că acuzatul în cazul asasinatului din parcul Tiergarten, Vadim Krasikov, nu a acționat singur și probabil a primit un anumit sprijin pe teren.

Bellingcat susține că Kiril Jalo a sosit la Berlin cu două luni înainte de asasinatul din Parcul Kleiner Tiergarten, deși „nu există nicio dovadă că ar fi fost implicat în planificarea sau sprijinul logistic pentru asasinat”.

„Fiul (care, conform @derspiegel, ar fi fost și el agent FSB,) a fost mutat de la Viena la Berlin cu doar două luni înainte ca Directoratului II din FSB - unde tatăl este director adjunct - să trimită un criminal la Berlin pentru a-l asasina pe azilantul georgiano/cecen, Hangoșvili”, a scris Christo Grozev, jurnalist de investigație care lucrează cu Bellingcat, într-un tweet.

„Este de remarcat faptul că autoritățile germane cred că ucigașul a primit sprijin pe teren, la Berlin - până la momentul în care a sosit pentru acțiune, avea pregătite o bicicletă electrică și un scuter și o cale de evacuare planificată pentru el”, a mai adăugat Grozev.

Metadate obținute și analizate de Bellingcat arată că Vadim Krasikov, bărbatul pus sub acuzare de procurorii germani pentru crimă comandată de stat, a făcut vizite la birourile centrului pentru combaterea terorismului al FSB, precum și la un poligon de trageri securizat din apropierea Moscovei care este operat de Centrul pentru Operațiuni Speciale, de asemenea subordonat serviciului 2 a FSB.

Înainte de a se deplasa la Berlin, suspectul a comunicat de asemenea cu Eduard Benderski, un fost membru al departamentului Vimpel Spețnaz (forțele speciale ale FSB), care a călătorit în mod repetat cu directorul Directoratului II din FSB, generalul Aleksei Sedov.

Potrivit investigațiilor făcute de Der Spiegel, platformele de investigație Bellingcat și The Insider, precum și de CNN, oficiali ai Directoratului II din FSB au fost, de asemenea, implicați în atacul cu Noviciok, din anul 2020, asupra politicianului de opoziție rus Alekei Navalnîi în vara anului 2020.

Diplomatul rus suspectat că ar fi un agent sub acoperire al Serviciului Federal de Securitate (FSB) a fost găsit mort în fața Ambasadei Rusiei la Berlin luna trecută, informează presa germană.

Cadavrul bărbatului a fost descoperit pe trotuar pe 19 octombrie de poliția care păzea complexul din Berlin, informează Der Spiegel.

Se pare că bărbatul a căzut de la un etaj superior al clădirii ambasadei de pe Behrenstrasse din centrul Berlinului, aflată la doar câțiva pași de Poarta Brandenburg.

Nu a fost stabilită nicio cauză oficială a morții după ce ambasada rusă a refuzat autopsia pe motiv că „accidentul” s-a petrecut pe teritoriul său, unde autoritățile germane nu au autoritate pentru a face vreo anchetă.

Între timp, corpul diplomatului a fost transferat în Rusia. Der Spiegel scrie că ambasada s-a referit la un „accident tragic” despre care a refuzat să facă alte comentarii invocând „motive etice”.

Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Reținerea și arestarea în Rusia a ministrului adjunct al Apărării, Timur Ivanov, este o lovitură dureroasă pentru Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Cei doi erau prieteni...
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Kremlinul a declarat miercuri că Rusia îşi va extinde şi mai mult "zona-tampon" din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primeşte de la Statele Unite rachete ATACMS cu rază de acţiune mai...
#Rusia, #ambasada, #berlin, #moarte, #diplomat, #agent fsb, #Kiril Alekseevich Jalo , #Rusia