Lavrov: Criza din Ucraina isi are originile la Bucuresti, in 2008 (Video)

Joi, 15 Mai 2014, ora 18:15
13751 citiri
Lavrov: Criza din Ucraina isi are originile la Bucuresti, in 2008 (Video)
Foto: Russia Today

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, sustine ca situatia conflictuala din Ucraina isi are originile in summit-ul NATO din aprilie 2008, care a avut loc la Bucuresti.

Atunci, NATO a afirmat ca Ucraina si Georgia ar trebui sa faca demersuri pentru a se apropia de Alianta Nord-Atlantica, relateaza Russia Today.

"Originile crizei actuale provin din aprilie 2008, din timpul summit-ului NATO din Bucuresti, cand liderii NATO au afirmat ca Georgia si Ucraina urmeaza sa se alature NATO", a declarat Lavrov, intr-un interviu acordat televiziunii Bloomberg.

Oficialul rus a precizat ca intrarea in NATO a Ucrainei si Georgiei ar fi o amenintare critica la securitatea nationala a Rusiei si ceva ce Moscova pur si simplu nu va accepta.

"Incercarile de a trage Ucraina in NATO ar fi ceva negativ pentru intregul sistem de securitate european, iar noi am fi categoric impotriva acestui lucru", a mai spus Lavrov.

Intrarea Ucrainei in NATO, de neconceput

In timp ce Rusia nu are obiectii referitoare la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana, in conditiile in care ucrainenii ar accepta in totalitate repercusiunile economice care ar urma, schimbarea statutului militar neutru al Ucrainei este de neconceput pentru Moscova, luand in considerare faptul ca NATO si-a incalcat promisiunile de a nu inainta cu trupele militare spre granitele rusesti, a continuat Lavrov.

In plus, Rusia considera ca Washingtonul joaca un rol important in conflictul din Ucraina si este ingrijorata ca impactul implicarii Statelor Unite ar fi destul de daunator. Moscova crede ca in Ucraina opereaza mercenari ai unei firme militare private din SUA, care ajuta fortele guvernamentale de la Kiev sa lupte impotriva separatistilor.

Rusia acuza ca in Ucraina au fost trimisi mercenari americani - Lavrov: Vrem sa aflam daca e adevarat

"Asteptam raspunsuri, pentru ca noi avem suspiciuni puternice ca informatia ar putea fi adevarata", a declarat Lavrov, dupa ce, saptamana trecuta, o publicatie germana a scris sa peste 400 de mercerani americani opereaza in sud-estul Ucrainei alaturi de armata guvernului de la Kiev.

Razboi civil in est

Totodata, ministrul rus de Externe a declarat ca Ucraina este "cat se poate de aproape de un razboi civil", sustinand ca acest lucru face foarte dificila organizarea unor alegeri prezidentiale libere si corecte.

Lavrov: Ucraina, cat se poate de aproape de un razboi civil. In sud-est e deja razboi adevarat

"Cand uncrainenii ucid ucraineni, tara este cat de aprope se poate de un razboi civil", a afirmat Lavrov.

Declaratiile diplomatului rus vin in contextul crizei din estul Ucrainei, care a fost framantat in ultima perioada de conflicte puternice intre separatistii prorusi si fortele guvernamentale.

Crimeea a fost anexata la Rusia, iar regiunile Donetk si Luhansk au organizat referendumuri in care locuitorii au optat, in proportie de peste 90%, pentru independenta. In plus, Donetk a cerut, de asemenea, alipirea la Rusia, care a fost sanctionata in mai multe randuri atat de catre Statele Unite, cat si de Uniunea Europeana pentru interventiile din estul Ucrainei.

Nici Georgia nu cedeaza

De asemenea, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anuntat, miercuri, ca Georgia va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana pe 27 iunie, in aceeasi zi cu Republica Moldova.

Nici Georgia nu cedeaza presiunilor Rusiei: Semneaza acordul cu UE in aceeasi zi cu R. Moldova

"Georgia este o tara libera si democratica, care ar trebui sa ia propriile decizii. Niciun fel de presiune externa nu trebuie sa schimbe acest lucru", a spus oficialul european, facand referire la Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Lavrov criza Ucraina, #criza Ucraina summit Bucuresti, #Ucraina summit NATO Bucuresti , #Rusia
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Criza din Ucraina isi are originile in
Poza grob
grob
rank 5
srelu a avut perfecta dreptate ieri.