Lavrov explica de ce Rusia isi retrage trupele din Siria. John Kerry merge la Moscova

Miercuri, 16 Martie 2016, ora 12:59
9679 citiri
Lavrov explica de ce Rusia isi retrage trupele din Siria. John Kerry merge la Moscova
Foto: Kremlin.ru

Un alt grup de avioane militare ruse a parasit miercuri dimineata Siria, in conformitate cu anuntul facut pe neasteptate luni seara de presedintele Vladimir Putin, decizie ce a dat nastere la numeroase speculatii privind motivele ascunse ale deciziei Kremlinului.

Bombardiere Su-25 si avioane de transport Il-76 au parasit baza aeriana Hmeimim (nord-vestul Siriei), a anuntat Ministerul rus al Apararii intr-un comunicat, citat de AFP.

Aceste aparate militare se alatura astfel unui prim grup care a parasit marti Siria si a revenit la baza sa permanenta de stationare de langa Voronej (sud-vestul Rusiei), beneficiind de o primire triumfala.

Misiune indeplinita? Motivele politico-economice pentru care Rusia isi retrage trupele din Siria

Presedintele Putin a ordonat retragerea celei mai mari parti a contingentului Rusiei din Siria pentru ca reglementarea pasnica a conflictului sirian sa progreseze, a explicat marti ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de agentia TASS.

Putin face o miscare neasteptata: A ordonat retragerea fortelor ruse din Siria

"Acest motiv a avut un rol fundamental in decizia luata de catre presedinte si nu ideea de a fi pe placul cuiva sau a primi laude", a afirmat Lavrov, indicand ca Putin a decis retragerea partiala a fortele ruse din Siria in ziua in care negocierile de pace intre opozitie si reprezentantii regimului Assad au inceput la Geneva.

Ministrul rus a mentionat ca a folosit in mod deliberat sintagma "negocierile au inceput", precizand ca ceea ce a avut loc in luna ianuarie numai negocieri nu pot fi numite. "Atunci a fost o incercare care a esuat, deoarece o grupare a opozitiei a prezentat un ultimatum", a explicat Lavrov. "Sunt foarte multumit ca de data aceasta tentativele de a impune conditii unilaterale nu au fost sustinute de nimeni, iar discutiile au inceput", a adaugat el.

"Evident, inceperea negocierilor va necesita actiuni mai intense din partea Rusiei, SUA si ONU", a mai spus ministrul rus.

O noua sansa pentru Siria: De ce ar putea fi diferite negocierile pentru pace de data asta

Kerry merge la Moscova

"Ma duc saptamana viitoare la Moscova pentru a ma intalni cu presedintele Putin si cu ministrul de externe Lavrov pentru a discuta despre modul de a face sa avanseze eficient procesul politic (in Siria) si pentru a profita de acest moment", a declarat marti seara, la Washington, secretarul de stat american John Kerry.

Parisul a estimat, la randul sau, ca "orice contribuie la detensionare trebuie incurajat": conflictul sirian intra in al saselea an, a amintit Ministerul de Externe francez.

Retragerea armatei ruse se produce in conditiile persistentei problemelor legate de soarta presedintelui Bashar al-Assad, Damascul ramanand surd la cererile opozitiei siriene cu care a inceput luni o noua runda de negocieri la Geneva.

Pentru multi experti, prin retragerea trupelor, Rusia incearca sa creasca totodata presiunea asupra lui Al-Assad de a angaja negocieri de pace, desi purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a tot insistat marti ca aceasta retragere nu trebuie vazuta 'in niciun caz' ca o masura de retorsiune impotriva regimului sirian.

Potrivit presei ruse, aceasta retragere partiala din Siria ii va permite Kremlinului sa prezinte interventia sa in Republica Araba Siriana ca pe o victorie politica. Interventia aeriana a Rusiei in Siria, care a inceput la 30 septembrie la cererea Damascului, i-a permis sa puna ferm piciorul in aceasta tara in centrul intregii dinamici regionale si sa rupa izolarea internationala provocata de criza din Ucraina.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#de ce Rusia retrage armata Siria, #Rusia retrage armata Siria, #John Kerry vizita Rusia, #John Kerry vizita Moscova , #Rusia