Liderii lumii, alaturi de Rusia dupa atentatul de la Sankt Petersburg: Merkel condamna "actul barbar", Trump e ingrozit

Luni, 03 Aprilie 2017, ora 22:42
19051 citiri
Liderii lumii, alaturi de Rusia dupa atentatul de la Sankt Petersburg: Merkel condamna "actul barbar", Trump e ingrozit
Foto: Hepta.ro

Liderii internationali au transmis mesaje de condoleante poporului rus si familiilor persoanelor care si-au pierdut viata in atentatul terorist care a zguduit o garnitura de metrou din metropola Sankt Petersburg.

Pana in acest moment si-au pierdut viata zece persoane, in vreme ce alte 37 au fost ranite dupa explozia unui dispozitiv improvizat intre statiile Piata Senaia la Tehnologiceski Institut.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat ca anchetatorii incearca sa determine in acest moment daca este vorba de un atentat terorist, dar premierul Medvedev a spus clar ca este vorba de un "atac terorist" in Sankt Petersburg. De altfel, a si fost intre timp deschisa o ancheta pentru "act terorist" si politia a dat in urmarire doi suspecti.

Citeste mai multe despre:

Pana se va stabili insa cine se face responsabil de atentatul din Sankt Petersburg, liderii lumii au trimis mesaje de condoleante poporului rus si au condamnat in termeni duri atacul.

Cancelarul german Angela Merkel a condamnat "actul barbar" de la metroul din Sankt Petersburg.

Donald Trump a sustinut ca explozia de la metrou este o "chestie ingrozitoare - se intampla peste tot in lume - un lucru absolut oribil".

Printre primii lideri internationali care au transmis condoleante poporului rus s-a numarat ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, care trebuia la finele saptamanii trecute sa mearga in prima sa vizita la Moscova, amanata ca urmare a reprogramarii unui summit NATO.

"Sunt oripilat de stirea cu privire la explozia din Sankt Petersburg. Gandurile mele se indreapta spre victime si spre familiile lor", a anuntat Boris Johnson.

De asemenea, omologul sau german s-a aratat "profund intristat" atunci cand a primit informatii despre explozia din Sankt Petersburg.

"Mare parte din ce stim indica ca este vorba de un atac perfid impotriva unor oameni inocenti care isi vedeau de rutina zilnica", a declarat ministrul Sigmar Gabriel.

Seful diplomatiei germane a precizat ca gandurile sale se indreapta in asemenea momente spre "prietenii nostri din Rusia, spre victime si familiilor lor" dupa explozia din Sankt Petersburg.

Ministrul de Externe de la Paris a sustinut ca tara sa ramane solidara cu Rusia.

Declaratii asemanatoare au venit si din partea premierului maltez, Joseph Muscat, care detine in aceste momente presedintia semestriala a Consiliului Uniunii Europene.

Seful diplomatiei italiene a precizat ca lumea trebuie sa ramana unita in lupta impotriva terorii.

"Condoleante profunde si solidaritate din partea Italiei pentru autoritatile si poporul Rusiei", a spus ministrul Angelino Alfano.

Sebastian Kurz a transmis un mesaj asemanator de la Viena.

Si Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Federica Mogherini, a transmis condoleante rusilor din partea ministrilor de Externe ai Uniunii Europene.

"Gandurile noastre se indreapta spre toti oamenii din Rusia", a scris Mogherini intr-un mesaj postat pe Twitter.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, si-a transmis cele mai profunde "simpatii catre cei afectati de explozia din Santk Petersburg".

De asemenea, condoleante au venit si dinspre ministerul polonez de Externe.

Vicepremierul belgian a transmis "sincere condoleante catre familiile victimelor si gandurile mele se indreapta spre cei raniti in explozie".

Premierul danez a spus ca gandurile sale se indreapta spre victimele atentatului de la Sankt Petersburg.

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a condamnat terorismul in urma exploziei de la metrou, pe care a descris-o drept o lovitura data Rusiei si presedintelui Putin.

"Terorismul international nu are granite, nici nationalitati, nici religie. Indiferent cine a comis aceasta crima, a fost menita sa dea o lovitura Rusiei si presedintelui sau, care a sfidat terorismul international si desfasoara actiuni eficiente de a combate terorismul in diferite parti ale lumii", a scris presedintele de la Chisinau.

Premierul Pavel Filip, a transmis luni seara condoleante autoritatilor si poporului rus printr-un mesaj adresat omologului sau de la Moscova, Dimitri Medvedev.

"Este un act inuman de violenta pe care il condamnam cu fermitate. In numele guvernului exprim sincere condoleante familiilor indurerate si le doresc recuperare grabnica celor raniti", se arata in mesajul transmis de catre Filip.

Intre timp, liderul cecen a declarat ca "organizatorii si atacatorii trebuie sa fie identificati si aspru pedepsiti" dupa explozia din Sankt Petersburg.

"Este un atac terorist teribil, ira organizatorii si atacatorii trebuie sa fie identificati si aspru pedepsiti", a scris presedintele Kadirov pe Instagram.

Sefa diplomatiei suedeze a transmis condoleante poporului rus: "condamn puternic atacul cu bomba din Sankt Petersburg. Ofer condoleantele mele cele mai sincere familiilor victimelor si Rusiei".

De asemenea, condoleante au venit si de pe partea cealalta a oceanului, de la Ottawa.

"Gandurile noastre se indreapta spre cei afectati", se arata intr-un comunicat al ministerului canadian de Externe.

Ottawa a cerut cetatenilor canadieni sa ramana atenti si sa pastreze legatura cu rudele si prietenii daca sunt in Sankt Petersburg.

O reactie de condamnare a atentatului terorist a venit si de la Kiev.

"Incercam sa descoperim daca exista ucraineni raniti la Sankt Petersburg. Imi exprim cele mai sincere condoleante pentru familiilor celor raniti si ucisi", a declarat ministrul Pavlo Klimkin.

Ministrul de Externe de la Madrid a declarat ca "intreaga noastra solidaritate este pentru Sankt Petersburg".

Mevlut Cavusoglu a precizat ca gandurile sale se indreapta spre familiile victimelor din Rusia.

"Secretarul General condamna explozia de astazi de la metroul din Sankt Petersburg. El isi transmite cele mai profunde simpatii si condoleante catre familiile victimelor, catre guvernul si poporul Federatiei Ruse", se arata intr-un mesaj transmis de purtatorul de cuvant al Secretarului General al Natiunilor Unite.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#lideri mesaje atentat Sankt Petersburg , #Rusia