Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Lista neagra a Rusiei: Tarile cu cei mai multi oficiali indezirabili

Sambata, 30 Mai 2015, ora 17:55
4505 citiri
Lista neagra a Rusiei: Tarile cu cei mai multi oficiali indezirabili
Foto: Facebook/Red Square

Fosti sau actuali responsabili europeni de rang inalt se afla printre cei 89 declarati indezirabili de Rusia, pe aceasta lista regasindu-se si cinci romani.

Potrivit unei surse din cadrul diplomatiei europene, citate de agentia Reuters, guvernul de la Moscova ar fi intocmit de mult timp lista, dar a pastrat-o confidentiala, unii dintre cei inscrisi pe ea afland ca sunt persona non-grata in Rusia abia atunci cand au dorit sa efectueze o vizita in aceasta tara si li s-a refuzat viza.

Existenta acestei liste, intocmita de Moscova ca represalii in urma sanctiunilor europene, a fost evocata prima data saptamana trecuta de agentia rusa de presa Ria Novosti.

Lista neagra a Rusiei: Zeci de personalitati din UE nu au voie sa calce pe teritoriu sau

Aceasta a citat o sursa diplomatica rusa anonima, care ar fi declarat ca ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut ca pe ea sa fie inscrisi responsabili pe care ambasadele Rusiei din mai multe state ii suspecteaza ca "ar desfasura activitati anti-rusesti ori sunt banuiti de coruptie".

Printre numele sonore ale politicii europene care se regasesc pe lista se afla fostul vice-premier britanic, Nick Clegg, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, in prezent liderul grupului liberal din Parlamentul European, fostul comisar european pentru extindere, Stefan Fule, sau fostul ministru britanic al apararii, Malcolm Rifkind.

Polonia si statele baltice au cel mai mare numar de responsabili pe lista celor declarati indezirabili in Rusia. Dintre cei 89 de responsabili, 18 sunt polonezi, alti 15 provenind din statele baltice. In plus, exista tari din Uniunea Europeana care nu au niciun nume pe aceasta lista, cum este cazul Ungariei.

Cei cinci responsabili romani declarati indezirabili in Rusia sunt Adrian Cioroianu, Iulian Chifu, Eugen Tomac, Tiberiu Liviu Chondon si Gheorghe Hategan.

Cinci romani, indezirabili in Rusia - Chifu, Cioroianu si Tomac, printre cei aflati pe lista neagra

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Rusia lista neagra, #Rusia lista neagra Polonia, #Rusia lista neagra tari baltice , #Rusia