MAE rus: Sistemele antibalistice instalate in Romania incalca un tratat nuclear

Luni, 02 Martie 2015, ora 17:03
4976 citiri
MAE rus: Sistemele antibalistice instalate in Romania incalca un tratat nuclear
Foto: Barents Observer/ Thomas Nilsen

Sistemele antiracheta care urmeaza sa fie instalate in Romania si Polonia reprezinta incalcari ale prevederilor Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), acuza Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe.

"Toata lumea care este interesata - nu doar expertii, ci si oamenii de rand care urmaresc stirile de politica externa - este la curent cu recentele acuzatii reciproce, inclusiv cele facute publice. In principal, avem preocupari in legatura cu o serie de aspecte din comportamentul Statelor Unite privind situatia Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF) ", afirma Riabkov, citat de site-ul de stiri Sputnik.

Centre de comanda si control, infiintate de NATO in Romania (Video)

Statele Unite intentioneaza sa construiasca sisteme antiracheta in Romania si Polonia, a amintit Riabkov, subliniind ca aceste instalatii utilizeaza echipamente pentru lansari verticale de tip MK-41 (echivalentul tehnologiilor de tip Aegis - n.red.). Aceste sisteme sunt utilizate pentru rachete cu raza medie si lunga de actiune - sisteme interzise prin Tratatul fortelor nucleare intermediare, a acuzat oficialul rus.

Washington-ul a exprimat propriile nemultumiri privind presupuse incalcari ale Tratatului de catre Rusia, dar nu au fost formulate acuzatii specifice, a adaugat Riabkov, dand asigurari ca Moscova este disponibila dialogului cu oficiali americani.

Infuriata ca NATO deschide centre in Romania, Moscova trece la amenintari

In octombrie 2014, un alt oficial rus afirma ca instalarea elementelor antiracheta in Europa reprezinta "o incalcare grava" a Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF).

"Exista motive sa credem ca instalarea programata a sistemelor MK-41 (n.red. - echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) in Europa ar deveni o noua incalcare flagranta a Tratatului. Speram ca dialogul initiat pe aceste teme va avea ca rezultat o revenire a Statelor Unite la respectarea deplina a angajamentelor asumate prin acest acord important", acuza Mihail Ulianov, directorul Departamentului pentru Neproliferare si Controlul Armamentului din Ministerul rus de Externe.

Amenintarile militare ale Rusiei la adresa Romaniei, dezbatute in Parlamentul European

Acordul Fortelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA si URSS in 1987 si intrat in vigoare pe 1 iunie 1988, obliga ambele parti sa distruga toate rachetele balistice si de croaziera cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri. Ca reactie la acuzatiile Moscovei, Presedintia Statelor Unite a comunicat in august ca sistemul american de aparare antiracheta care va fi amplasat in Romania nu incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF).

Eveniment Quarterly Report

Șoferii prinși beți sau drogați la volan vor avea interdicție de a conduce de până la zece ani, conform unui proiect legislativ
Șoferii prinși beți sau drogați la volan vor avea interdicție de a conduce de până la zece ani, conform unui proiect legislativ
Senatorul PSD Robert Cazanciuc anunţă că a depus, joi, un proiect legislativ care prevede, printre altele, interzicerea dreptului de a conduce pe o perioadă de până la 10 ani în cazul...
Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a calculat greşit", a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a susţinut o...
#MAE Rusia sistem antibalistic Romania, #sistem antiracheta romania, #sistem rachete Romania tratat nuclear , #Rusia
Comentarii