Mania spionilor revine in Rusia

Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 08:46
5196 citiri
Mania spionilor revine in Rusia
Foto: news.com.au

Ce au in comun un om de stiinta, o mama a sapte copii, un angajat al bisericii si un fost sef al unei fabrici militare? Aparent nimic, insa in Rusia cu totii sunt acuzati de spionaj si inalta tradare.

De la izbucnirea conflictului armat din Ucraina, in Rusia a revenit "mania spionilor" si astfel s-a ajuns intr-o situatie in care orice contact cu o persoana straina poate reprezenta un motiv de a fi arestat, conform unui reportaj AFP.

Avand in fruntea tarii un fost agent al KGB, Rusia a modificat legislatia in 2012, dupa ce Vladimir Putin a revenit la Kremlin pentru al treilea mandat. Astfel, definitia de tradare si spionaj a fost extinsa si este atat de vaga incat oricine ar putea comite o infractiune fara sa-si dea seama.

Unul dintre cei mai importanti investitori straini din istoria Rusiei face afirmatii cutremuratoare

Repercusiunile incep sa se vada abia acum, pe fondul escaladarii conflictului din Ucraina, cand numerosi cetateni au fost arestati sub acuzarea de tradare si spionaj.

"Din momentul in care un anchetator isi foloseste imaginatia, orice contact cu un strain poate fi considerat inalta tradare", a declarat Ivan Pavlov, un avocat ce reprezinta interesele unei mame cu sapte copii aflata intr-o astfel de situatie.

Pe numele ei Svetlana Davidova, aceasta a fost arestata in urma cu o luna pe motiv ca ar fi sunat la ambasada Ucrainei pentru a divulga informatii despre locatia unor trupe rusesti.

Davidova a sustinut insa ca nu a spionat pentru Ucraina, ea fiind o simpla casnica, fara acces la secrete de stat, ingrijorata pentru ca trupele din orasul sau pareau a fi trimise la lupta in Ucraina.

Cazul sau a devenit extrem de cunoscut in Rusia, ea fiind eliberata din arest saptamana trecuta dupa ce cateva zeci de mii de persoane au semnat o petitie. Acuzatiile raman totusi in picioare.

In ultima perioada, sub acuzatii similare, in Rusia au fost arestate persoane din diverse domenii, de la oameni de stiinta pana la fosti angajati ai fabricilor militare.

Activistul Zoia Svetova a declarat ca aceste cazuri sunt foarte intalnite in Rusia, insa, din cauza sistemului lipsit de transparenta, este imposibil de stiut numarul cetatenilor rusi si straini arestati.

Rusia vs. Occident: Exista sanse de pace sau traim ultimele zile inainte de razboi?

Care sunt principalele tinte

Avocatul Anna Stavitkaya a afirmat ca oamenii se simt ca pe vremea KGB si principalele tinte vizate sunt "cele din societatea civila".

Totodata, avocatul rus mentioneaza ca mesajul pe care statul il transmite cetatenilor este acela ca "toata lumea trebuie sa se gandeasca despre ce vorbesc si unde".

Rusia nu este insa la prima tentativa de acest gen, trecand printr-o "manie a spionilor" la finalul anilor '90, cand serviciile secrete vanau oamenii de stiinta.

Pentru a nu se ajunge intr-o situatie similara, tot mai multi activisti rusi ce militeaza pentru protejarea drepturilor cetatenilor au declansat diverse campanii in ultima perioada.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#mania spionilor Rusia, #tradare Rusia, #cetateni acuzati tradare Rusia , #Rusia