Marile provocari pentru politica externa a Rusiei in 2015

Sambata, 10 Ianuarie 2015, ora 19:40
8270 citiri
Marile provocari pentru politica externa a Rusiei in 2015
Foto: Russia Direct

Rusia se va confrunta cu cinci provocari importante in ce priveste politica externa, in anul 2015, ce vor privi SUA, China, Europa, criza economica si Statul Islamic.

Exista astfel cinci factori elementari care vor avea un impact asupra politicii externe ruse in urmatoarele aproape 12 luni, scrie Ivan Tsvetkov, pentru Russia Direct, site de analiza ce urmareste relatiile Moscovei cu celelalte state, in special cu America, lansat in colaborare cu Foreign Policy Group.

Dupa un an 2014 zbuciumat, este de asteptat ca anul 2015 sa ofere un minim de ragaz si o calmare a tensiunilor. Nu exista niciun dubiu ca Rusia, Ucraina si multe alte tari care au trecut prin conflicte etnice si religioase, recesiune economica, epidemii si dezastre naturale vor avea aspiratii in acest sens. Cu toate acestea, in randul expertilor in politica externa domina pesimismul.

Ce aduce 2015 pentru Rusia lui Putin: Nimic bun

Sursa citata subliniaza ca se spera ca atmosfera negativa a anului 2014 sa nu dureze alte 12 luni, iar un razboi in Europa, in anul 2015, sa fie evitat, chiar daca nu este pentru prima oara cand Rusia, ca o mare putere mondiala, a schimbat starea de fapt a lumii prin actiunile sale.

Inclinarea perena a Rusiei catre zguduirea din temelii a lumii provine, printre altele, din greutatea sa geopolitica pe care ceilalti jucatori internationali nu au reusit niciodata sa o contrabalanseze cum se cuvine.

Daca vom avea noroc, in anul 2015 nu vor fi conflicte acute, ci mai degraba o distantare si o mai putina intelegere reciproca intre principalii jucatori, precum si o accelerare rapida a delimitarii relatiilor internationale pe linia "prieten sau dusman".

Fara indoiala, SUA si aliatii lor isi vor continua politica izolarii internationale in ceea ce priveste Rusia, o politica ce a inceput sa produca unele efecte in anul 2014. Sursa citata atrage atentia, insa, ca ar trebui retinut ca Rusia nu este Coreea de Nord si nici macar Iran, astfel ca indepartarea unei asemenea mari puteri mondiale, inclusiv din punct de vedere nuclear, ingreuneaza asigurarea stabilitatii si prosperitatii internationale.

De asemenea, este zadarnic de speculat macar care vor fi cele mai importante evenimente de politica externa ale anului 2015, insa nu este greu de formulat o serie de intrebari cheie cu privire la politica externa, la care urmatoarele 12 luni vor raspunde aproape cu siguranta, respectiv cinci dintre cele mai importante provocari ale Rusiei pentru acest an.

1. Noua directie a politicii externe a Statelor Unite

Prima dintre ele se refera la natura politicii externe americane, ca urmare a alegerii unui Congres majoritar republican, in luna noiembrie 2014, iar prima intrebare este daca republicanii si administratia democrata vor conveni pe cele mai importante chestiuni.

Putin, cel mai mare pericol pentru America - care sunt riscurile

Daca in anul 2015 rivalitatea acerba dintre republicani si democrati nu va fi inlocuita de compromis, rivalii externi ai tarii vor rasufla mai usurati, avand in vedere ca, in tipul Razboiului Rece, consensul politic bipartizan in ce priveste opozitia fata de Uniunea Sovietica a reprezentat unul dintre ingredientele cheie ale succesului american.

2. Raspunsul Rusiei la criza economica

A doua provocare de luat in calcul este strategia pentru care presedintele rus Vladimir Putin va opta ca raspuns la adancirea crizei economice a tarii sale. Va cauta astfel un conflict "inghetat" in Ucraina sau va cauta o rezolvare diplomatica cu Occidentul? Sau, confruntandu-se cu caracterul refractar al partenerilor europeni si al Americii, va risca totul urmarind o solutie militara radicala?

Rusia avertizeaza SUA: Noile sanctiuni vor strica relatiile pentru multa vreme

In prezent, exista o dorinta clara de a urma prima cale, insa o inrautatire a situatiei economice si o destabilizare politica interna, impreuna cu o strangere a latului sanctiunilor ar putea strica calculele politice ale Kremlinului.

3. Politica externa a Chinei

A treia provocare se refera la natura politicii externe a Chinei. In anul 2014, presedintele chinez Xi Jinping a aratat intentii amestecate, insa cel mai important semn al seriozitatii intentiilor Beijingului in ce priveste politica externa pentru anul 2015 ar putea fi rolul pe care il are in salvarea economiei rusesti, scrie sursa citata.

Cum va fi lumea in 2015 - 12 predictii geopolitice

Daca gravitatea crizei necesita intr-adevar un asemenea ajutor, pe care cativa decidenti politici chinezi au transmis deja ca sunt dispusi sa il ofere, ar putea reprezenta o schimbare importanta in ordinea mondiala, comparabila ca amploare cu sfarsitul Razboiului Rece.

4. Unitatea europeana

A patra provocare este daca Europa isi va pastra unitatea in ce priveste subiectul Ucraina sau daca nemultumirea fata de Statele Unite si fata de alte tari europene, combinata cu eforturile diplomatice persisente ale Rusiei, ii vor intoarce pe europeni unii impotriva celorlalti.

Predictii pentru 2015 - la ce se asteapta intreaga lume pentru anul care abia a inceput

Va depinde mult de starea economiei, de evenimentele politice precum alegerile generale din Marea Britanie, iar publicarea rezultatulor finale ale investigatiei privind prabusirea avionului Malaysia Airlines in estul Ucrainei ar putea de asemenea sa cantareasca greu in ce priveste unitatea europeana.

5. Nesiguranta din jurul Statului Islamic

Ultima provocare, desi lista ar putea fi mult mai lunga, scrie Russia Direct, este legata de felul in care situatia va evolua in ce priveste Statul Islamic si daca acesta va fi impiedicat sa-si extinda domeniul de influenta si, mai important, sa-si creeze o noua structura de retele teroriste pe bazele al Qaida, dar cu un potential si mai distrugator.

Trebuie retinut ca organizatia terorista a functionat la maximul sau de influenta atunci cand puterile mari ale lumii, inclusiv Rusia si China, erau parteneri in lupta impotriva terorismului.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#provocari politica externa Rusia, #politica externa Rusia 2015, #Rusia politica externa SUA, #Rusia politica externa China, #Rusia criza economica, #Rusia Statul Islamic , #Rusia