Medvedev ameninta R. Moldova: Moscova ar putea sa o pedepseasca pentru episodul cu Rogozin

Luni, 12 Mai 2014, ora 21:00
10254 citiri
Medvedev ameninta R. Moldova: Moscova ar putea sa o pedepseasca pentru episodul cu Rogozin
Foto: Arhiva

Premierul rus Dmitri Medvedev a amenintat, luni seara, ca Moscova ar putea pedepsi Republica Moldova, dupa incidentul in care a fost implicat vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

Medvedev a declarat, in cadrul unei intrevederi cu mai multi oficiali rusi, ca va lua in calcul acest episod "in ceea ce priveste cooperarea economica" dintre Rusia si Republica Moldova, potrivit AP, care citeaza agentie Itar-Tass.

Declaratiile lui Medvedev vin in contextul scandalului in care este implicat Dmitri Rogozin, care a apelat la un siretlic pentru a zbura din Republica Moldova inapoi in Rusia, dupa ce Romania si Ucraina au inchis spatiul aerian pentru avionul cu care se deplasa vicepremierul rus si echipa sa.

Acesta a dus la Moscova mai multe petitii care cer ca Rusia sa recunoasca regiunea separatista a Republicii Moldova, Transnistria, si s-a laudat pe o retea de socializare ca autoritatile moldovene au incercat sa confiste pachetele cu documente, insa nu au reusit sa opreasca decat o mica parte.

Strangere de semnaturi in Transnistria

Vicepremierul rus a vizitat, vineri, Transnistria, de unde a strans semnaturi pentru petitia care le cere oficialilor de la Moscova sa recunoasca independenta regiunii fata de Moldova. Cateva cutii in care se aflau documente cu semnaturi au fost confiscate de catre autoritatile moldovene pe Aeroportul din Chisinau.

Moldovenii ii pun bete-n roate lui Rogozin: Rusii au plecat fara semnaturile pentru recunoasterea Transnistriei

Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) a informat, sambata, ca autoritatile moldovene au confiscat "listele cu semnaturi pentru recunoasterea Transnistriei", pe care delegatia condusa de Dmitri Rogozin intentiona sa le transporte la Moscova.

"In legatura cu intentia oficialilor rusi de a transporta cu avionul de ruta speciala (charter) a unor cutii continand 'liste cu semnaturi pentru recunoasterea Transnistriei', MAEIE precizeaza ca materialele respective au fost retinute de organele competente ale Republicii Moldova pentru a analiza legalitatea acestora in conformitate cu legislatia RM in vigoare", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Rogozin a ajuns cu petitiile la Moscova

Rogozin a ajuns la Moscova, dupa ce a fortat spatiul aerian ucrainean - MIG ridicat de urgenta de la sol - Update

La scurt timp de la aceasta declaratie, vicepremierul rus a postat un nou mesaj pe retelele de socializare, de aceasta data anuntand ca petitiile au ajuns in Rusia in ciuda incercarii autoritatilor de la Chisinau de a confisca listele. Acestea au oprit "doar o mica parte din marfa", a notat Dmitri Rogozin pe contul sau de Facebook.

Rogozin ameninta Moldova: Petitiile pentru recunoasterea Transnistriei sunt la Moscova, vor fi consecinte grave

In continuare, oficialul rus a amenintat Republica Moldova, precizand ca "provocarea Chisinaului va avea consecinte grave pentru relatiile noastre bilaterale".

In urma acestui incident, Rogozin s-a folosit de un siretlic pentru a parasi teritoriul Republicii Moldova si a ajunge la Moscova sambata, dupa ce Ucraina si Romania l-au anuntat ca nu poate patrunde in spatiul lor aerian.

Fuga rusinoasa a lui Rogozin din Moldova - Nici vorba de bombardier

Pentru a reusi sa fuga din Moldova, Rogozin a renuntat la charterul YAK 42, cu care ajunsese joi la Chisinau, stiind ca zborul nu are acceptul Ucrainei si Romaniei. Vicepremierul rus s-a imbarcat imediat la bordul unui avion comercial si a decolat la ora 13:40. Ceilalti membri ai delegatiei, care au ajuns la aeroportul din Chisinau la 15 minute dupa coloana lui Dmitri Rogozin, au urcat in aeronava YAK 42, care a fost intoarsa din drum deasupra Ucrainei.

Amenintari la adresa Romaniei

Rogozin a lansat apoi un sir de atacuri dure la adresa Romaniei. "Data viitoare voi veni la bordul unui TU-160 (un bombardier rusesc - n.red.). Eu plec in pofida acestei interdictii", a fost primul mesaj al vicepremierul rus, adresat tarii noastre prin modalitatea sa preferata de comunicare, retelele de socializare Facebook si Twitter.

Basescu, despre amenintarile cu bombardiere ale lui Rogozin: Trebuie aflat cata votca a consumat inainte (Video)

De asemenea, presedintele Traian Basescu s-a angajat intr-un schimb de replici acide cu oficialul rus, precizand ca "trebuie aflat cata votca a consumat inainte" de a face aceste declaratii, iar disputa dintre cei doi nu s-a oprit aici.

Rogozin le face recomandari moldovenilor: Referendum intai, apoi Acordul de Asociere

Vicepremierul rus a revenit, luni, cu un nou mesaj pentru Republica Moldova. El le-a recomandat moldovenilor sa faca mai intai un referendum, incluzand si Transnistria, si abia apoi, daca rezultatele sunt de asa natura, sa semneze Acordul de Asociere cu UE.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Medvedev Republica Moldova, #Medvedev amenintare Moldova, #Medvedev Moldova , #Rusia