Miros de razboi in Marea Caspica

Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 16:25
10379 citiri
Miros de razboi in Marea Caspica
Foto: Arhiva

Competitia pentru livrarile de gaze in Europa ar putea duce la un razboi in Marea Caspica. Definirea granitelor maritime continua sa fie subiect international de disputa, scrie presa rusa.

La inceputul acestei saptamani, presedintele Kazahstanului Nursultan Nazarbayev a vorbit despre constructia conductei trans-caspice (TCP) din Turkmenistan in Azerbaidjan ca fiind "foarte vaga".

Experti rusi citati de ITAR-TASS au avertizat direct ca ignorarea Moscovei ar putea duce la o confruntare militara, similara celei din 2008, dintre Rusia si Georgia. Intre timp, Uniunea Europeana cere ca Rusia sa nu ridice obstacole in calea construirii conductei, amenintand chiar sa opreasca implementarea proiectului South Stream.

"Acordul trans-caspic va constitui o baza pentru construirea unei conducte submarine prin care va fi adus gaz din Asia Centrala catre UE", declara, in septembrie, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger.

Rezervele de gaze din Turkmenistan au ajuns la peste 8 trilioane de metri cubi, fiind pe locul patru in lume. Turkmenistanul intentioneaza sa tripleze productia de gaze la 230 de miliarde de metri cubi pe an pana in 2030, din care 180 de miliarde de metri cubi vor merge la export.

In acest context, "Europa spera sa primeasca 10 miliarde de metri cubi de gaze din Turkmenistan si 20 de miliarde de metri cubi din Azerbaidjan", a mai spus oficialul european.

Azerbaijanul si Turkmenistanul sustin ca TCP va fi construita pe teritoriile lor nationale. Acesta ar fi motivul pentru care alte state cu iesire la Marea Caspica nu pot dicta traseul conductei. In plus, toate aceste state produc deja petrol si gaze din sectoarele maritime alocate teritoriilor lor nationale.

Pe de alta parte, Moscova insista ca aceste sectoare ale Marii Caspice nu sunt trasate oficial, de vreme ce cele cinci state cu iesire la mare nu au semnat niciun document legat de statutul legal al teritoriului maritim in cauza.

Guenter Oettinger a declarat ca, daca Rusia recurge la amenintari, s-ar putea sa aiba probleme serioase. Voalat, oficialul european a lasat sa se inteleaga ca, daca Moscova impiedica in vreun fel construirea conductei transcaspice, Europa nu va mai permite construirea conductei South Stream, care este rivalul unui alt proiect european, Nabucco.

Planurile pentru Nabucco includ si Romania, Transgaz detinand 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH, consortiul international care va construi conducta de gaze. Constructia va demara in anul 2013, conducta urmand a fi functionala abia in 2018.

Pe de alta parte, insa, expertii rusi sunt de parere ca Moscova isi poate apara punctul de vedere folosind si alte mijloace, decat cele diplomatice. Mikhail Alexandrov, analist al Institutul Comunitatii Statelor Independente (foste republici sovietice - n.red.), a afirmat, pentru Nezavisimaya Gazeta, ca a avertizat mai multi inalti diplomati ai Uniunii Europene in legatura cu posibilitatea folosirii fortei in disputa pentru Marea Caspica.

"La un dineu organizat de ambasada Germaniei la Moscova, i-am explicat trimisului special al UE in Asia Centrala, Pierre Morel, ca Occidentul subestimeaza dorinta Rusiei de a impiedica construirea unei conducte de gaz sub Marea Caspica. Ratiunile nu sunt atat economice, cat politico-militare", a afirmat Alexandrov.

Pe de alta parte, este la fel de adevarat ca Moscova nu poate permite violarea statutului legal al Marii Caspice, stabilit prin acorduri cu Iranul, pentru ca ar putea duce la anarhie in intreaga regiune.

Construirea TCP ar insemna de facto recunoasterea diviziunilor in sectoare a Marii Caspice. Acest lucru este inacceptabil, iar Rusia va actiona, chiar daca acest lucru inseamna o operatiune militara asemanatoare cu cea lansata impotriva Georgiei.

"De aceasta data, Moscova va lansa atacuri aeriene impotriva Azerbaijanului si Turkmenistanului. Daca isi aduce aminte ce a facut NATO in Iugoslavia, Afganistan, Irak sau Libia, Rusia nu are in cale nicio bariera - legala sau morala - pentru a folosi forta in Marea Caspica", mai crede analistul rus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#conducta trans caspica, #gaze Marea Caspica, #razboi Marea Caspica, #Rusia razboi gaze Caspica , #Rusia