Moscova condamnă SUA pentru că i-a calificat pe ruşii care cer viză drept solicitanţi „fără adăpost”

Duminica, 24 Octombrie 2021, ora 20:10
2315 citiri
Moscova condamnă SUA pentru că i-a calificat pe ruşii care cer viză drept solicitanţi „fără adăpost”

Rusia a condamnat duminică, 24 octombrie, o decizie a SUA de a-i include pe cetăţenii ruşi care doresc obţinerea unei vize în Statele Unite pe o listă a "naţionalităţilor fără adăpost".

Este vorba despre aşa-numita "Homeless Nationalities", care pot solicita vize în terţe ţări.

Această decizie permite ruşilor să ceară vize americane la Varşovia în loc de ţara lor de baştină după ce Ambasada SUA a încetat să mai proceseze majoritatea solicitărilor de viză în luna mai din cauza interdicţiei impuse de Moscova de a angaja personal din Rusia la ambasadă.

Departamentul de Stat îi consideră ca solicitanţi "fără adăpost" pe cei din ţările unde SUA nu dispun de reprezentanţe consulare sau în care personalul consular nu poate elibera vize din cauza situaţiei politice sau de securitate.

Astfel, Rusia a devenit a zecea ţară pe o astfel de listă, după Cuba, Eritreea, Iran, Libia, Somalia, Sudanul de Sud, Siria, Venezuela şi Yemen.

"Diplomaţii americani au distrus de mulţi ani sistemul de servicii consulare în Rusia", a reacţionat într-o postare pe social media purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

"Au transformat o procedură tehnică, una de rutină pentru secolul 21, într-un adevărat infern", a declarat reprezentanta diplomaţiei ruse.

Având relaţii la nivelurile cele mai scăzute de după încheierea Războiului rece, Rusia şi Statele Unite se află într-o dispută cu privire la numărul de diplomaţi pe care fiecare îi poate trimite în capitala celeilalte şi nu au reuşit să facă progrese la convorbirile din această lună.

În plus, Rusia a inclus SUA pe o listă cu ţări "neprietene", care trebuie să solicite aprobare pentru a angaja cetăţeni ruşi la misiunile diplomatice şi a stabilit la zero cota pentru SUA.

În cursul convorbirilor, Moscova a spus că este dispusă să ridice toate restricţiile impuse în ultimii ani, iar Washingtonul a afirmat că doreşte paritate în ceea ce priveşte numărul personalului diplomatic şi reciprocitate în acordarea vizelor.

Citeste si:
„Arma” care ar putea fi folosită pentru a opri invadarea Ucrainei de către Rusia: „Este o pârghie pentru Occident” VIDEO
„Arma” care ar putea fi folosită pentru a opri invadarea Ucrainei de către Rusia: „Este o pârghie pentru Occident” VIDEO
Mult timp ţintă a criticilor diplomaţiei americane, controversatul gazoduct Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, în privinţa căruia preşedintele SUA Joe Biden a sfârşit prin a se...
Războiul de lângă noi. Ce poate face România?
Războiul de lângă noi. Ce poate face România?
România așteaptă Noua Strategie Americană pentru Marea Neagră, privind cu îngrijorare spre Est, unde Rusia amenință Ucraina, inclusiv pentru a convinge NATO cât de periculos ar fi să-și...
Comentarii
borba
rank 5
I’auzi mai Grebla! vorbesc rușii de tine
MacGigi
rank 5