Moscova: Sistemul antibalistic din Romania poate genera anularea Tratatului fortelor nucleare

Marti, 25 Septembrie 2018, ora 15:35
4865 citiri
Moscova: Sistemul antibalistic din Romania poate genera anularea Tratatului fortelor nucleare
Foto: Arhiva Pixabay

Sistemul antiracheta din Romania risca sa conduca la anularea Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), iar responsabilitatea apartine Statelor Unite, acuza Ministerul rus de Externe.

"Sisteme balistice americane sunt instalate in Romania, iar curand vor aparea si in Polonia. Daca aceasta problema ramane nerezolvata, Tratatul fortelor nucleare intermediare ar putea fi ruinat.

In mod clar, Statele Unite vor fi responsabile de anularea Tratatului", afirma Vladimir Iermakov, directorul Departamentului pentru neproliferare si Controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe.

"Vom fi pregatiti sa purtam discutii despre viitorul tratatului oricand si oricum. Nu exista motive sa se spuna ca Rusia ar incalca acest acord", a subliniat oficialul rus, citat de agentia de presa Tass.

In iulie, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a exprimat ingrijorare, la intrevederea cu omologul sau american Donald Trump, in legatura cu "sistemul antibalistic global" al Statelor Unite, care include elemente instalate in Romania.

Citeste si Putin: Scutul antiracheta din Romania, amenintare pentru capacitatile nucleare ruse. SUA au mintit! (Video)

"In calitatea de mari puteri nucleare, avem o responsabilitate speciala pentru mentinerea securitatii internationale. Este vital - si am mentionat acest lucru in cursul negocierilor -, este crucial sa nuantam dialogul in materie de stabilitate strategica, securitate mondiala si neproliferarea armelor de distrugere in masa", a declarat Vladimir Putin in conferinta de presa organizata la Helsinki, alaturi de Donald Trump.

"Le-am transmis colegilor americani o nota cu un numar de sugestii specifice. Credem ca este necesar sa continuam colaborarea in problema dezarmarii, in domeniile militar si tehnic. Acest lucru include prelungirea Tratatului pentru limitarea armamentului strategic ofensiv.

Este o situatie periculoasa cu sistemul american de aparare antibalistica la nivel global. Este vorba de problema implementarii Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF) . Si, bineinteles, agenda referitoare la neinstalarea armelor in spatiu", a adaugat Vladimir Putin la intalnire.

Nesfarsitele amenintari

Administratia Vladimir Putin a criticat de nenumarate ori initiativa SUA de a instala elemente antiracheta, in cadrul NATO, in Romania si Polonia, precum si montarea unui sistem antibalistic in Coreea de Sud.

Washingtonul si NATO sustin ca instalatiile antiracheta din Europa nu sunt indreptate contra Rusiei, vizand contracararea amenintarilor balistice din Iran, in timp ce sistemul din Coreea de Sud vizeaza amenintarea nord-coreeana. Relatiile dintre Rusia si Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina si Siria.

Sistemele antibalistice instalate de SUA in Romania si Polonia constituie incalcari ale Tratatului fortelor nucleare intermediare, a acuzat in decembrie 2017 Ministerul rus de Externe, denuntand montarea unor elemente antiracheta in Japonia si avertizand ca Rusia va lua masuri militare pentru a face fata noilor riscuri.

Moscova sustine ca instalatiile antiracheta ale Statelor Unite au dubla utilitate, defensiva si ofensiva.

In septembrie 2017, Administratia Vladimir Putin a indemnat Statele Unite sa revina la respectarea Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF).

"Avem o serie de solicitari pentru Statele Unite si le transmitem in mod clar. Principala noastra solicitare adresata Statelor Unite este sa revina la respectarea Tratatului fortelor nucleare intermediare, pe care il incalca prin instalarea sistemelor antiracheta Aegis pentru uz terestru in Romania si prin planul de a le instala in Polonia.

Aceste sisteme sunt de uz dublu, putand fi folosite atat antibalistic, cat si pentru atacuri cu rachete de croaziera; instalarea acestor sisteme este interzisa de Tratatul INF", afirma in septembrie 2017 Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.

Strategie-surpriză: cum s-ar putea schimba discursul lui Donald Trump după ce a scăpat de asasinare
Strategie-surpriză: cum s-ar putea schimba discursul lui Donald Trump după ce a scăpat de asasinare
Tentativa de asasinare a lui Donald Trump l-a propulsat și mai puternic pe fostul președinte în sondaje. Acuzat de-a lungul timpului de adversarii politici că incită la "ură, la dezbinare,...
Șoșoacă vrea să ducă un preot să sfințească Parlamentul European. "Aici se întâlnesc dracii" VIDEO
Șoșoacă vrea să ducă un preot să sfințească Parlamentul European. "Aici se întâlnesc dracii" VIDEO
Politico a scris despre Diana Șoșoacă, aleasa României în Parlamentul European, căreia i-a făcut o descriere succintă. Conform cunoscutului site, Șoșoacă este liderul excentric al...
#Rusia Tratatul fortelor nucleare, #Rusia sistem antibalistic din Romania , #Rusia
  1. Germania intenționează să reducă la jumătate ajutorul militar acordat Ucrainei
  2. Capacitatea de a intimida Occidentul, cea mai eficientă armă a lui Putin. Analiza Atlantic Council
  3. Eurodeputații români, dezbinați în Parlamentul European. Victor Negrescu: ”Din nefericire, sunt voturi irosite”
  4. Al doilea mandat al Ursulei von der Leyen, în mâinile Giorgiei Meloni. Alegerea grea cu care se confruntă premierul Italiei
  5. Cum sunt fraudate concursurile de angajare la stat. Un fost ministru rupe tăcerea. Români furați de „stăpânii" instituțiilor publice
  6. Descoperire neobișnuită făcută în craterul creat de un asteroid: Orașul plin cu 72.000 de tone de diamante VIDEO
  7. Descoperire neașteptată despre un lucru făcut zilnic: Nu faci cancer, boli de inimă și ai mintea limpede
  8. Ucraina dă cu capul de 6 provocări majore. Putin schimbă și mizează pe o tactică ciudată
  9. Cum sunt recrutați și pregătiți agenții Secret Service în SUA. Alte scandaluri care au vizat agenția
  10. Coldea a depus plângere penală împotriva denunțătorului său. Hideg spune că fostul general SRI încearcă să-l intimideze